Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της συσπείρωσης για τη Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Αναρτούμε ανακοίνωση της συσπείρωσης για τη Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

συσπειρωση αριστερων μηχανικων

Η Κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έχουν αποφασίσει να περιορίσουν στο ελάχιστο όλες τις Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες, αυτές που αποτελούν κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος τα τελευταία εκατό χρόνια. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στα λαϊκά στρώματα, στους εργαζόμενους και στους ανέργους, προχωράει με εντατικούς ρυθμούς στο ξήλωμα των κατακτήσεων σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και σε τομείς Κοινωνικών Αγαθών, όπως οι Δημόσιες Υποδομές, η Ενέργεια, το Νερό κ.ά., παραχωρώντας ολόκληρους τομείς στους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους.
Όχι στην αξιολόγηση της υποταγής και της ανθρωποφαγίας
Βασικό εργαλείο των μνημονιακών πολιτικών για την ριζική αλλαγή του χαρακτήρα του δημοσίου και των σχέσεων που το διέπουν αποτελεί η συγκριτική αξιολόγηση με το Ν.4024/2011 η οποία είναι σε άμεση σύνδεση - εμπλοκή με όλο το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (πειθαρχικό δίκαιο, μισθολογική – βαθμολογική εξέλιξη, διαθεσιμότητες - απολύσεις, αλλαγές οργανισμών, επιλογή προϊσταμένων). Κυρίαρχα χαρακτηριστικά της είναι:
Χειραγώγηση και τρομοκράτηση των Δ.Υ., πλήρης υποταγή των εργαζομένων στην υπηρεσιακή και πολιτική ιεραρχία, ιδεολογική αναπαραγωγή της υπεροχής του ατομικού απέναντι στο συλλογικό, περαιτέρω ασφυκτικός έλεγχος στην ανάδειξη στελεχών σε συνέχεια του υφισταμένου σήμερα πλαισίου (Π.Δ. 318/1992, Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, Πειθαρχικό δίκαιο, Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο).
Δημιουργία δεξαμενής προς απόλυση Δ.Υ. μέσω της κατηγορίας του 15% καθώς και η προσπάθεια «νομιμοποίησης» των απολύσεων που θα γίνουν στο μέλλον μια και δε θα έχουν τον οριζόντιο χαρακτήρα που ακολούθησαν στις προηγούμενες, αλλά πλέον θα
Αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο με ταχύτατη προώθηση ελαστικών μορφών απασχόλησης, που ήδη αποτελούν καθεστώς (stage, voucher κλπ)
Τιμωρητική αντιμετώπιση των ενσυνείδητων υπαλλήλων που αρνούνται να εκτελέσουν εμφανώς αυθαίρετες και παράνομες εντολές πολιτικών και υπηρεσιακών Προϊσταμένων. Θέλουν να περιθωριοποιήσουν κάθε τίμια φωνή που δεν πειθαρχεί σε κομματικά και οικονομικά συμφέροντα
Υλοποίηση των επιλογών κυβέρνησης - Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – Δ.Ν.Τ. για μια κρατική διοίκηση (σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο) ανελαστικό όργανο στην υπηρεσία του κεφαλαίου και των συμφερόντων του.
Επαναφορά του πελατειακού κράτους και του ρουσφετιού, μια και η κυβέρνηση διορίζει τους δικούς της προϊστάμενους (με συνεντεύξεις κλπ) ώστε εκείνοι θα αποφασίσουν για το ποιοι θα μείνουν και πιοι θα φύγουν. Για μια δημόσια διοίκηση με σχέσεις υποταγής και αναξιοπρέπειας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης και των διαφόρων παπαγάλων της ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποιήσεις , η ίδια η νομοθεσία που έχουν ψηφίσει και υλοποιούν τους διαψεύδει οικτρά μια και τη συνδέει σαφώς τόσο τη βαθμολογική εξέλιξη, όσο και τις διαθεσιμότητες.
Μισθολόγιο και Οργανισμοί μέχρι το τέλος του έτους
Φυσικά παραμένουν ενεργές και όλες οι ήδη υφιστάμενες ρυθμίσεις αυστηροποίησης του πειθαρχικού δικαίου καθώς, όπως η αργία όσων καταδικασθούν ή και κατηγορηθούν για οποιοδήποτε ενδο ή εξωυπηρεσιακό ζήτημα. Επίσης εκκρεμούν ακόμα κάποιες χιλιάδες απολύσεων από τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί εδώ και ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα, αλλά και από επανελέγχους συμβάσεων ή και “ξαφνικό θάνατο” οργανισμών στα πρότυπα του ΟΑΕΔ και της ΕΡΤ. Όπως εκκρεμούν και οι αλλαγές οργανισμών στα Υπουργεία και τους φορείς (με καταληκτικό όριο το 12ο του 2014, οι οποίοι θα μειώσουν τις δομές (Διευθύνσεις, Τμήματα κλπ) τουλάχιστον κατά 40% σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα (προφανώς και το προσωπικό που θα κατέχει οργανικές θέσεις), οπότε με τον τρόπο αυτό θα ανοίξουν νέες θέσεις «διαθεσιμοτήτων» και «κινητικότητας», αλλά και θα προσαρμόσουν τη δομή της δημόσιας διοίκησης στις μνημονιακές απαιτήσεις για βέλτιστη εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της εφαρμογής αντεργατικών και καταστροφικών για το περιβάλλον πολιτικών. Παράλληλα το νέο μισθολόγιο θα συνδεθεί με την αξιολόγηση, οδηγώντας σε ατομικούς μισθούς, επιβραβεύοντας τους “πρόθυμους” και τιμωρώντας τους τίμιους και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις υπαλλήλους. Προφανώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις (προσωπική διαφορά) τις ήδη πενιχρούς μισθούς.

Μπροστά στη διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ και συνολικά του ασφαλιστικού
Επιπρόσθετα η περίοδος του φετινού καλοκαιριού σηματοδότησε μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις γύρω από τα ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, τα οποία έρχονται να προστεθούν σωρευτικά στη ήδη άσχημη κατάσταση που έχουν επιβάλλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
Το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με τον κο Σελλιανάκη του ΕΤΑΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες έσπευσε να υλοποιήσει τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών του Μεσοπρόθεσμου, που απειλούν να εξοντώσουν τους ασφαλισμένους και να ρίξουν το κάποτε εύρωστο ΤΣΜΕΔΕ στα βράχια. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυρίως στους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, προσπαθούν όμως να τις εφαρμόσουν και στους μισθωτούς (πριν το 1993) στο σκέλος της Ειδικής Προσαύξησης. Την ίδια στιγμή από 1/12015 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού συντάξεων και εφάπαξ, με αποτέλεσμα νέες μειώσεις.
Μετά την κατάργηση του Κλάδου Υγείας (ΚΥΤ) το Νοέμβρη του 2011, με πρόσφατο Νόμο, πέρασε διάταξη η οποία προβλέπει τη νένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), του επικουρικού τουΤΣΜΕΔΕ, συνεχίζοντας τη διαδικασία ενοποιήσεων Ταμείων, με μόνο στόχο το ψαλίδισμα παροχών και δικαιωμάτων. Ήδη μελέτες και δημοσιεύματα προετοιμάζουν το κλίμα, ώστε μέσα στο φθινόπωρο να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία αυτή με ενδεχόμενη κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ και ενσωμάτωση του στον ΟΑΕΕ, με στόχο φυσικά να βάλουν χέρι σε όσα αποθεματικά έχουν απομείνει μετά το ληστρικό "κούρεμα" του PSI.
Προτού προλάβει να κλείσει χρόνος από την τελευταία αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίουτης Τράπεζας Αττικής (400 εκατ. €, όπου το ΤΣΜΕΔΕ κάλυψε τα 200 εκατ. €), η Τράπεζα της Ελλάδας, ζητά νέα Αύξηση με απαιτούμενο ποσό από 376 έως 434 εκατ. ευρώ, βάσει των σεναρίων των stress tests. Το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ πρόσφατα αποφάσισε την εκ νέου συμμετοχή του με ποσό από 108 έως 221εκατ €, απόφαση που συνιστά πρόκληση σε μια εποχή που οι ασφαλισμένοι του Ταμείου στερούνται των στοιχειωδέστερων παροχών.

Συνάδελφοι δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να κινητοποιηθούμε και να αντισταθούμε ενωτικά και αγωνιστικά - όπως με επιτυχία κάνουμε για την αξιολόγηση - ώστε να ανατρέψουμε τις αντικοινωνικές πολιτικές κυβέρνησης -ΕΕ-ΔΝΤ και όσους τις υπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου