Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Γενική Συνέλευση Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ, 16/1 στις 6μμ στο ΤΕΕ

Παρουσιάζουμε την πρόταση τριών αριστερών παρατάξεων προς τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων καθώς και την εισήγηση του ΔΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16/1/2014
Η εφαρμογή της πολιτικής της τρόικας ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ από τις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις, έχει ήδη οδηγήσει στην προσχεδιασμένη φτωχοποίηση ευρύτατων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας και στην εξαθλίωση των πιο αδύναμων. Ειδικότερα στον κλάδο των μηχανικών/τεχνικών έχει οδηγήσει στην υποαπασχόληση, την ανεργία και τη μετανάστευση ένα ευρύτατο και αυξανόμενο ποσοστό συναδέλφων. Εξαιτίας της παραπάνω πολιτικής, χιλιάδες είναι αυτοί που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των υφιστάμενων ασφαλιστικών εισφορών και εξωθούνται εκτός επαγγέλματος, κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, ήδη από τον Ιούνιο του 2011 έχουν ψηφιστεί ληστρικές αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί λόγω της πολύμορφης αντίστασης την οποία έχουν συναντήσει. Η κατάσταση αυτή θα οξυνθεί με την εφαρμογή από το 2014 της φοροληστείας στα μικρά και μεσαία εισοδήματα (φόρος 26% από το 1ο ευρώ, κατάργηση απαλλαγών, διατήρηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» και του τέλους επιτηδεύματος) που συνοδεύεται από το τρομοκρατικό μέτρο της ηλεκτρονικής κατάσχεσης, χωρίς ειδοποίηση, μισθών, καταθέσεων, κλπ, για όσους αδυνατούν να καταβάλουν έστω και μία δόση στην εφορία.
Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οδηγεί με την πολιτική της χιλιάδες συναδέλφους σε αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, μας απειλεί με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ακόμα και πρώτης κατοικίας, για να εισπράξει ό,τι μπορεί, επικαλούμενη την εξυπηρέτηση ενός δημόσιου χρέους που δεν το δημιούργησαν όσοι προσπαθούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και τώρα καλούνται να το πληρώσουν. Έτσι, χιλιάδες συνάδελφοι θα βρεθούν προσεχώς αντιμέτωποι με κατασχέσεις, απειλούμενοι από αυτούς που καταλήστεψαν διαχρονικά και πρόσφατα στο πλαίσιο του PSI τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ν.4172/2012 (Α’167), από 1/1/2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000€ στο ΤΣΜΕΔΕ προβλέπεται να διαβιβάζονται στο νεοϊδρυθέν «Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» (ΚΕΑΟ), το οποίο θα αναλαμβάνει να τις εισπράξει, προχωρώντας σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων, ακόμα και της πρώτης κατοικίας! Παράλληλα, για ενδεχόμενο διακανονισμό των χρωστούμενων, ζητείται από τους οφειλέτες να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους όρους της ρύθμισης, καθώς και ληστρικό επιτόκιο για τις οφειλές (ν.4152/2013 – Α’107).
Γενικότερα, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Το κόστος των ενοικίων που παρά την πτώση των τιμών είναι για πολλούς δυσβάστακτο στις σημερινές συνθήκες, οι φόροι στα ακίνητα από το πρώτο τ.μ. - ακόμη και της μοναδικής κατοικίας μέχρι και τον χέρσο αγρό - που οδηγούν σε δήμευση της ακίνητης περιουσίας για τη συγκέντρωσή της σε κερδοσκοπικά funds, παράλληλα με τις αυξήσεις στα κοινωνικά αγαθά που καθιστούν επαρκή τη στέγαση (θέρμανση, ηλεκτροδότηση, κ.λπ.), επιτίθενται και στο δικαίωμα της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην κατοικία. Η επί της ουσίας άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες, αφού οι όροι προστασίας ελαχιστοποιήθηκαν ενώ οι προϋποθέσεις σκλήρυναν, θα πολλαπλασιάσει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο κενό κτιριακό απόθεμα.
Οι αρχιτέκτονες αναδεικνύουμε το ζήτημα της κατοικίας σε κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των συλλογικοτήτων στις γειτονιές. Αγωνιζόμαστε μαζί με τον κάθε συνάδελφο που απειλείται σήμερα ή θα απειληθεί στο άμεσο μέλλον με κατάσχεση για χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ, την εφορία ή τις τράπεζες.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Όχι στις ληστρικές αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ. Δραστική μείωση των εισφορών τώρα και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Να αναλάβει η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ το σφράγισμα των βιβλιαρίων.
• Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ. Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Καμία σκέψη από το ΕΤΑΑ για διαβίβαση των οφειλών στο ΚΕΑΟ και αποστολή ειδοποιητηρίων – κατασχετηρίων στους συναδέλφους.
• Χιλιάδες συνάδελφοι έχουν φορτωθεί με χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ, μεταξύ των οποίων υποαπασχολούμενοι, άνεργοι αλλά και μισθωτοί με ΔΠΥ στους οποίους θα έπρεπε να έχει γίνει κανονική πρόσληψη. Απαιτούνται δίκαιοι, άτοκοι διακανονισμοί και σε ορισμένες κατηγορίες διαγραφές χρεών. Όχι στην ποινικοποίηση της φτώχιας.
• Άμεση αναγνώριση από το ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ και τον ΟΑΕΔ των άνεργων μηχανικών. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (π.χ. δελτίο). Κατάργηση της απαίτησης καταβολής εισφορών τους για το διάστημα της ανεργίας.
• Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά, απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής. Άμεσα να καταβάλει το κράτος τις οφειλές του στο Ταμείο και να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα. Να εισπραχθούν τα οφειλόμενα από την εργοδοσία.
• Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην κατοικία για όλους στο πλαίσιο ενός βιώσιμου φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος για την ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων. Δραστηριοποίηση του Συλλόγου σε αυτή την κατεύθυνση με ενεργοποίηση της αντίστοιχης επιτροπής.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
• Καλούμε σε συμμετοχή του τμήματος Αττικής του Συλλόγου στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις των εισφορών, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΕΤΑΑ και στο Υπουργείο Εργασίας, σε συντονισμό με τα σωματεία του κλάδου (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ΕΜΔΥΔΑΣ) και συμμετοχή του ΣΑΔΑΣ (τμήμα Αττικής) στην ανοιχτή συνέλευση μηχανικών. Καλούμε τη Δευτέρα 20/1 σε κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ και την Παρασκευή 23/1 στις 3:00μμ στο ΕΤΑΑ. Καλούμε σε συντονισμό και τους άλλους κλάδους συνασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ.
• Επιδιώκουμε, σε συντονισμό με τους παραπάνω φορείς, την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΚΕΑΟ (Πειραιώς 28).
• Συμμετοχή του τμήματος Αττικής στο κίνημα ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και στις προσπάθειες συντονισμού του.
• Η παραπάνω απόφαση να αποσταλεί ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη του τμήματος Αττικής και στις διοικήσεις των υπόλοιπων τμημάτων και των τοπικών συλλόγων για συντονισμό της δράσης. Να αποσταλεί επίσης η πρόσκληση για την πρώτη νέα συνάντηση της μόνιμης επιτροπής για το δικαίωμα στην κατοικία, που θα επαναδραστηριοποιηθεί με βάση τα παραπάνω και στην οποία θα απευθύνονται και οι συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ)
Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων
Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων


Α.Π. 1166 Αθήνα 15 Ιανουαρίου 2014

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ μπροστά:
Α. στην οικονομική εξαθλίωση του κλάδου και την απόλυτη αδυναμία των περισσοτέρων μελών του να ανταποκριθούν στην οικονομική συγκυρία,
Β. στη λήξη καταβολής των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2013, των αντίστοιχων διακανονισμών και της απειλούμενης εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη δημοσίων εσόδων μέσω πλειστηριασμών και κατασχέσεων ζητά από το ΔΣ του ΕΤΑΑ:
1. Την άρνησή του στις κατασχέσεις Α΄ κατοικίας και για τον λόγο αυτόν να μην αποσταλεί κανενός είδους στοιχείο των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ (κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών), που υπάγεται στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ, είτε προσωπικά στοιχεία, είτε πράξη βεβαίωσης οφειλής.
2. Στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ η αποπληρωμή των ειδοποιητηρίων του 2ου εξαμήνου 2013 να γίνει χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις έως 31 Μαρτίου 2014. Το ίδιο να ισχύει αντίστοιχα και για τους υπόλοιπους κλάδους ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ.
3. Να παρέχεται άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το αν έχουν οφειλές. Δίνεται εντολή στους επί μέρους τομείς να σφραγίζουν τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων από 01/01/2014 για όλο το έτος, με απλούστερες διαδικασίες αυτών του 2013.
4. Να ανασταλούν επ΄ αόριστον α) η εφαρμογή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και να εφαρμοστεί νέο σύστημα διακανονισμών με περισσότερες δόσεις και χωρίς προσαυξήσεις και β) αντίθετα να προβεί στην δραστική μείωση των εισφορών λαμβάνοντας υπ όψιν την οικονομική κρίση και την αδυναμία ανταπόκρισης των ασφαλισμένων μετά την οικονομική κατάρρευση του κλάδου. Το ΔΣ του ΕΤΑΑ να δεχτεί άμεσα προτάσεις των συλλογικών φορέων των ασφαλισμένων (σωματεία , επιστημονικοί σύλλογοι κλπ) για τον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός πιο δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.
5. Να αναγνωριστεί η ιδιότητα του ασφαλισμένου χωρίς ή ελάχιστο εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός του και να ληφθούν μέτρα προνοιακού χαρακτήρα.
6. Να απαιτηθεί και να υλοποιηθεί η άμεση είσπραξη όλων των κρατικών οφειλών προς το ταμείο.
7. Να προχωρήσει η είσπραξη των εργοδοτικών εισφορών με την προϋπόθεση σχολαστικής τήρησης όλων των δικονομικών όρων.
Παράλληλα το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ ζητά να ξεκινήσει προσεκτική διερεύνηση του θέματος ασφάλισης της «ιδιότητας» ή ασφάλισης της «εργασίας»
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΤΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου