Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Πόσο κόστισε η "προσομοίωση" του Μεγάλου Περιπάτου που θα ξηλωθεί

Χωρίς καμία μελέτη, χωρίς καμία απολύτως αδειοδοτική διαδικασία παρακάμπτοντας κάθε σχετική νόμιμη διαδικασία με πρόφαση την πανδημία πετάχθηκαν 2 εκατ. € για αυτό το φιάσκο. Συνυπεύθυνες και οι Δημοτικές παρατάξεις που το υπερψήφισαν. Α

Πόσο κόστισε η "προσομοίωση" του Μεγάλου Περιπάτου που θα ξηλωθείΕργασίες στην Πανεπιστημίου για την απόδοση μιας επιπλέον λώριδας κυκλοφορίας στην Οδό Πανεπιστημίου, Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 EUROKINISSI

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, επιβεβαίωσε την Τρίτη πως τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί για το έργο του Μεγάλου Περιπάτου, δόθηκαν για την "πιλοτική εφαρμογή" και συνεπώς η οδός Πανεπιστημίου θα ξηλωθεί εντός των επόμενων μηνών

Μεγάλος Περίπατος βγήκε και δεν βγήκε. Αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση. Αλλά αυτή ήταν και η λογική του έργου. Ήταν να 'τρέξεις' μια προσαρμογή, μια προσομοίωση". Αυτή ήταν η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, χθες, Τρίτη, σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΙ, αναφορικά με το έργο που προκάλεσε την μεγαλύτερη ως τώρα συζήτηση στην θητεία του.
ADVERTISING

Η αλήθεια είναι πως από την ημέρα που ξεκινούσαν οι αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας, είχε πει πως η εφαρμογή είναι πιλοτική. Ωστόσο, πλέον, είναι επίσημο το γεγονός πως τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν, δόθηκαν για μια "προσομοίωση" που "βγήκε και δεν βγήκε" και υλοποιήθηκε με την ψήφο της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης μάλιστα, επίκειται ξήλωμα όλης της Πανεπιστημίου, συνεπώς και των υλικών που τοποθετήθηκαν εκεί, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του "Θα γίνει μια νέα διαμόρφωση ολόκληρης της Πανεπιστημίου. Καινούργια πεζοδρόμια, καινούργια όλα! Ξεχάστε την Πανεπιστημίου που ξέρετε".

Δύο εκατομμύρια ευρώ για την προσομοίωση

Η "προσομοίωση" λοιπόν, ή αλλιώς "πιλοτική εφαρμογή" του Μεγάλου Περιπάτου, κόστισε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ. Έγιναν δύο συμβάσεις, η μια που αφορούσε τα χρώματα και την σήμανση των δρόμων που υπέστησαν την δοκιμαστική ανάπλαση και η άλλη που αφορούσε τις ζαρντινιέρες, τα παγκάκια και τον λοιπό αστικό εξοπλισμό.

Πιο αναλυτικά, στη σύμβαση που αφορά τα χρώματα και τη σήμανση, το κόστος ανήλθε (μαζί με το ΦΠΑ) στα 849.514,70 ευρώ και το έργο ανέλαβε η "MAYCON Ανώνυμη Εμπορική και Τεχνική Εταιρεία". Μεταξύ άλλων, περιελάμβανε τα χρώματα του οδοστρώματος, (κίτρινο και πράσινο για τις λωρίδες του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου) το οποίο μόλις τρεις μήνες μετά έχει αλλοιωθεί. Επίσης, περιελάμβανε προκατασκευασμένα θερμοπλαστικά σήματα ΚΟΚ, βέλη κατεύθυνσης, πλευρικές πληροφοριακές πινακίδες οδικής σήμανσης, στύλους πινακίδων, το κόστος της χειρονακτικής εργασίας κ.α.

Στη δεύτερη σύμβαση, το κόστος ανήλθε στο 1.020.559,70 ευρώ και ανάδοχος ήταν η εταιρεία "Urban Innovation Μονοπρόσωπη ΙΚΕ".Τα χρήματα δόθηκαν για ζαρντινιέρες -με τιμές που κυμαίνονταν από 4.605 ευρώ έκαστη, ως 506.55 ευρώ έκαστη- παγκάκια με ζαρντινιέρες στο Σύνταγμα που κοστίζουν 5.249,70 ευρώ το καθένα, παγκάκια με φωτισμό που κοστίζουν 911,79 ευρώ, φοινικοειδή φυτά (Ουασινγκτόνιες) με κόστος 1.565,70 το καθένα, άλλα φυτά, φυτικά υποστρώματα καθώς και εργασίες συντήρησής τους για δύο μήνες.

Το άθροισμα των δύο συμβάσεων για τα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον Μεγάλο Περίπατο, ανέρχεται σε κονδύλια 1.870.074,4 ευρώ.

"Η Πανεπιστημίου θα ξηλωθεί και θα σχεδιαστεί εκ νέου"

Ο δήμαρχος Αθηναίων, στην χθεσινή του συνέντευξη, αναφερόμενος σε όσα έγιναν στο κέντρο της Αθήνας και απαντώντας στην ερώτηση: «Θα ξηλωθεί η Πανεπιστημίου για να γίνει ένα μόνιμο έργο;», απάντησε: "Βεβαίως. Ό,τι έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή είναι προσωρινό". Σε νέα ερώτηση: "Θα φύγουν οι ζαρντινιέρες;" απάντησε: "Βεβαίως. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάπλαση να βάφεις ένα οδόστρωμα και να βάζεις μια ζαρντινιέρα. Τι θέλαμε να κάνουμε; Θέλαμε να βρούμε έναν πρόχειρο τρόπο και προσωρινό, να τραβήξουμε τις γραμμές αυτού του έργου".

Σύμφωνα λοιπόν με το πλάνο, σε λίγο καιρό η πιλοτική λειτουργία του Μεγάλου Περιπάτου ολοκληρώνεται και παράλληλα, ετοιμάζεται το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με σκοπό να ξεκινήσουν τα μόνιμα έργα, δηλαδή η ολική ανακατασκευή της Πανεπιστημίου, εντός του 2021.

Επιβεβαιώνεται έτσι, με τον πλέον επίσημο τρόπο, πως τα περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν από τον δήμο για μια προσομοίωση τριών μηνών στο κέντρο της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατο ρεπορτάζ, το News 24/7 είχε καταδείξει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον ο Μεγάλος Περίπατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου