Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την παρουσία των Μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών στις πληγείσες περιοχές

 

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

                                                                            

Αρ. Πρωτ.:                                                                                   Αθήνα,  25/9/2020       

  Προς:  1. Υπ. Υποδομών και Μεταφ. κο Καραμανλή Κων/νο.

                2. Γεν. Γραμ Υποδομών κο Καραγιάννη

     Κοιν:  1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

                    2. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Σχετικά με την παρουσία των Μηχανικών του Υπουργείου στις πληγείσες περιοχές

 

Κε Υπουργέ

       




Όπως θα γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή δεκάδες συνάδελφοι μας Διπλωματούχοι Μηχανικοί, αλλά και άλλοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υποδομών βρέθηκαν επιτόπου στις πληγείσες περιοχές και καταγράφουν την ανυπολόγιστη καταστροφή στις υποδομές και συνδράμουν τους πολίτες.

Οι συνάδελφοι μας, όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών και τη στήριξη των πληγέντων, στις περισσότερες περιπτώσεις με ελάχιστα μέσα και στοιχειώδη σχεδιασμό και οργάνωση. Δουλεύουν με αυταπάρνηση συνεχώς επί ημέρες, ώστε να ολοκληρωθούν τάχιστα οι αυτοψίες και να εξυπηρετηθούν οι πληγέντες κάτοικοι και τους αξίζει κάθε στήριξη γιατί είναι πάντα μπροστά σε κάθε φυσική καταστροφή. Είναι γνωστό ότι έχουν αντιμετωπίσει δυστυχώς πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και είναι δεδομένο ότι διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις καλύτερα και γρηγορότερα από κάθε ιδιώτη. 

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι συνεχίζεται από πλευράς Υπουργείου η ελλειπής μέριμνα για την προστασία και την εργασία τους. Ενδεικτικά το Υπουργείο Υποδομών δε διαθέτει επαρκή οχήματα για τη μεταφορά των συναδέλφων επί τόπου, ενώ δεν υπάρχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας για την ασφαλή εργασία σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή. Ειδικά το ζήτημα της παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας το είχαμε επισημάνει έντονα τόσο στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία με αφορμή το Μάτι, όσο και σε εσάς και είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα λυθεί. Οι συνάδελφοι μας μετακινούνται χωρίς εντολές μετακίνησης και χωρίς προκαταβολές αναγκαζόμενοι να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους τη μεταφορά, τη διαμονή και τη σίτιση τους για όλες αυτές τις ημέρες με αβεβαιότητα το αν και πότε θα εξοφληθούν. 

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να συνδράμει ώστε να επιλυθούν τάχιστα τα παραπάνω ζητήματα, ώστε οι συνάδελφοι μας να συνεχίσουν απερίσπαστοι το σοβαρό τους έργο. Να στελεχωθούν τα κλιμάκια αυτοψιών που συγκροτήθηκαν και με συναδέλφους από άλλες Υπηρεσίες. Αλλά και να υπάρξουν επιτέλους προσλήψεις μηχανικών με μόνιμες σχέσεις και άλλου προσωπικού για την πολιτική προστασία, την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, τη διαμόρφωση σοβαρού πολεοδομικού σχεδιασμού, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, την προστασία του περιβάλλοντος, τον αντισεισμικό, αντιπυρικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τα αντίστοιχα απαιτούμενα έργα ζωτικής σημασίας. 

Όπως δυστυχώς γράφαμε και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών οφείλουμε ακριβώς για να μη θρηνούμε αλλεπάλληλες καταστροφές και θύματα, να σκύψουμε συλλογικά πάνω στις αιτίες που δημιουργούν τις καταστροφές αυτές ή τις επιτείνουν λόγω ελλιπούς αντιμετώπισης (διαχείριση ρεμάτων, συντήρηση υποδομών και περιοδικοί έλεγοι, έργα αντιπλυμμηρικής και αντισεισμικής προστασίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου