Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

«Θα είμαστε ξανά στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων»

«Θα είμαστε ξανά στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων»
Κάλεσμα σε «πλατιά μαζική λαϊκή κινητοποίηση την Τετάρτη 17/3/2021 στο Σύνταγμα στις 18:30» απευθύνει η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών, τονίζοντας ότι στις προσφατες μαζικές κινητοποιήσεις δόθηκε το πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα ότι «η κοινωνία δεν πρόκειται να επιτρέψει την αντιδημοκρατική εκτροπή, την περαιτέρω κατάλυση των δικαιωμάτων του λαού από την κυβέρνηση και τη διάβρωση συνταγματικών και κατακτημένων δημοκρατικών ελευθεριών».


Ολόκληρο το κάλεσμα:

Ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος και δίκαιος αγώνας 65 ημερών απεργίας πείνας (και για μικρότερο διάστημα δίψας) του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα. Από τον αγώνα του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και του μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής να το αποτρέψουν, αναδείχθηκε ότι η κυβέρνηση με διαρκείς μεθοδεύσεις, όχι μόνο στέρησε απ’ το Δημήτρη Κουφοντίνα τα νόμιμα δικαιώματά του και παραβίασε τον ίδιο το φωτογραφικό, δυσμενή για αυτόν, νόμο που η ίδια ψήφισε, αλλά συνέχισε να τον εμπαίζει, αποδεικνύοντας όχι απλά ότι τη βρίσκει αδιάφορη το ενδεχόμενο του θανάτου του, αλλά ότι τον επεδίωξε. Με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, την προσχηματική όπως αποδείχθηκε επίκληση της δυνατότητας προσφυγής σε αναρμόδια φόρα της δικαιοσύνης μόνο και μόνο για να συνεδριάσει στο έσχατο χρονικό σημείο η ΚΕΜ με προαποφασισμένο αποτέλεσμα, φάνηκε, και στον πιο δύσπιστο ακόμη, ότι σκοπός της κυβέρνησης ήταν να εξωθήσει τον κρατούμενο στο θάνατο.

Από τον αγώνα του απεργού πείνας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που συντάχθηκαν με την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών ενός κράτους δικαίου, αναδείχθηκε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης: αυτό του κυνισμού, της αδιαλλαξίας, της εκδικητικότητας. Αποκαλύφθηκε σε ολόκληρη την κοινωνία ότι πρόκειται για μια αδίστακτη κυβέρνηση, που δεν δίστασε εν χορώ με τα αργυρώνυτα ΜΜΕ να στοχοποιήσει και να συκοφαντήσει όλον τον προοδευτικό κόσμο που συντάχθηκε με το δίκαιο αίτημα του απεργού, αλλά και που δεν σέβεται ούτε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Γι’ αυτό και ο αγώνας αυτός πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Την στράτευση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας σε έναν διαρκή αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών εγγυήσεων σε μια κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη.

Δικηγόροι και νομικοί βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα και βρήκαμε στο διάβα μας τη συγκινητική ανταπόκριση κλάδων, πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών, φοιτητών. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι, βρέθηκαν στο δρόμο καθημερινά, υπέγραψαν κείμενα, για να στηρίξουν το δίκαιο και νόμιμο αίτημα του απεργού, αλλά και να καταγγείλουν την στρατηγική της έντασης και της κυνικής αδιαλλαξίας της κυβέρνησης.

Η απεργία πείνας πέτυχε να αποκαλύψει την δολοφονική μανία της κυβέρνησης και το γεγονός ότι η πολιτική αυταρχισμού δοκιμάζεται πρώτα σε έναν, για να επεκταθεί στα δικαιώματα όλων. Αυτό το κίνημα τροφοδότησε συνολικότερες εξελίξεις ενός μεγάλου αγώνα που δίνει σήμερα η κοινωνία ενάντια στον αυταρχισμό και το δόγμα της «πυγμής» και της καταστολής. Η υπεύθυνη στάση του απεργού, παρά τους διαρκείς εμπαιγμούς στο πρόσωπό του ενόσω βρίσκεται σε απεργία πείνας έπαιξε καίριο ρόλο.

Σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται απόλυτα απομονωμένη και απονομιμοποιημένη με μόνο σύμμαχο την ακροδεξιά στον δρόμο της κλιμάκωσης του αυταρχισμού, της καταστολής και της βίας. Οι προθέσεις της και η κυνική πολιτική της έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Με την απόφαση του απεργού να ολοκληρώσει την απεργία πείνας νίκησε σήμερα και η ζωή και δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει έναν προαναγγελθέντα θάνατο σε δημόσια θέα, για να θρέψει ένα ακροδεξιό ακροατήριο και να καλλιεργήσει τα κατώτερα ένστικτα απανθρωπιάς.

Αυτός ο αγώνας έχει συνέχεια, μέσα από τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται κάθε ημέρα και πιο αποφασιστικά στους δρόμους και στις γειτονιές για τα δημοκρατικά δικαιώματα, το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων, για την κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Το κίνημα που ξεκίνησε για την καταγγελία της εξοντωτικής μανίας της κυβέρνησης απέναντι στον απεργό πείνας και τροφοδοτήθηκε από τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης που αποκάλυψαν την απροκάλυπτη βία και καταστολή που επιχειρείται να παγιωθούν σε επίπεδο καθημερινότητας, γέμισε το Σύνταγμα και δεκάδες πόλεις τις Ελλάδας για εβδομάδες και τις γειτονιές στις 13-14 Μάρτη με το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα: Ότι η κοινωνία δεν πρόκειται να επιτρέψει την αντιδημοκρατική εκτροπή, την περαιτέρω κατάλυση των δικαιωμάτων του λαού από την κυβέρνηση και τη διάβρωση συνταγματικών και κατακτημένων δημοκρατικών ελευθεριών.

Εμείς η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών που στηρίξαμε με όσες δυνάμεις είχαμε τον αγώνα του απεργού πείνας, χαιρετίζουμε την απόφασή του που αποδεικνύει περίτρανα ότι από την αρχή επρόκειτο για έναν αγώνα για τη ζωή.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων που σήμερα απειλούνται και θα είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή με την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων ελευθεριών, του δικαιώματος στη διαδήλωση, ενάντια στην αστυνομική βία, την κοινωνική και πολιτική φίμωση.

Καλούμε σε πλατιά μαζική λαϊκή κινητοποίηση την Τετάρτη 17/3/2021 στο Σύνταγμα στις 18:30, με σκοπό να πορευτούμε και να συναντήσουμε τους αγωνιζόμενους γιατρούς της ΟΕΝΓΕ για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, τα συνδικάτα, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες και κλάδους που κινητοποιούνται και αυτοί ενάντια στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, με αίτημα τη γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και την προστασία της υγείας του λαού, ενάντια στην καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία, ενάντια στον αυταρχισμό και την κλιμακούμενη αστυνομική βία.

Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου