Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κινητοποίηση και σύσκεψη για ΥΔΟΜ

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/1.22022_emdydas_ydom_8695.pdf



Αρ. Πρωτ. : 8695

Αθήνα, 26/1/2022

Προς: A΄ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(για ενημέρωση όλων των Υπαλλήλων των ΥΔΟΜ)



Θέμα: Κινητοποίηση και Διαδικτυακή Σύσκεψη με συναδέλφους που υπηρετούν σε Υπηρεσίες Δόμησης σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν




Συνάδελφοι/σες

Σε συνέχεια σχετικής συζήτησης στο ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αλλά και:

(α) της πολύ επιτυχημένης διαδικτυακής σύσκεψης που οργανώσαμε στις 13/12/2022 με τη συμμετοχή πάνω από 100 συναδέλφων μας πανελλαδικά (100 ενεργές συνδέσεις με πάνω από 1 μετέχοντα ανά σύνδεση).

(β) της παρέμβασης της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στις 18/12/2021 με θέμα: «Οργάνωση και λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης (ΥΔΟΜ)» και της ευρύτερης αποδοχής που συνάντησαν οι θέσεις μας, αλλά και στις παρεμβάσεις συναδέλφων μας, όπως μπορείτε να δείτε και στα επισυναπτόμενα πρακτικά της Συνεδρίασης.

(γ) της - ακόμη μίας - παράτασης προθεσμίας για τη Διοικητική υποστήριξη μέχρι 1/3/2022 από το ΥΠΕΝ, χωρίς να δίνονται λύσεις στα προβλήματα.

(δ) της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ για δειγματολογικό έλεγχο 30% στην κατηγορία 3 που θα διενεργούν oι μηχανικοί των ΥΔΟΜ. Υπενθυμίζουμε ότι με το Άρθρο 38 του Ν.4495/17, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 120 παρ. 2 του Ν.4819/21 (με ισχύ από 23/7/2021) γίνεται υποχρεωτικός δειγματοληπτικός έλεγχος στο 30% των Αδειών Κατηγορίας 3, που εκδόθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο.

(ε) τα σημαντικά και αποτυπωμένα στοιχεία για τη Λειτουργία Τμήματος Οικοδομικών Αδειών ΥΔΟΜ Δ. Χανίων - Έκθεση Πεπραγμένων από 1/1/21 έως 31/12/21

(στ) την πρόθεση Δήμων να αναθέσουν τη λειτουργία Υπηρεσίας Δόμησης σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς,

Προτείνουμε την διοργάνωση εβδομάδας δράσης για τις Υπηρεσίες Δόμησης στα τέλη Φλεβάρη (ενδεικτικά 21-25 Φεβρουαρίου ή 28/2 – 4/3) με τη μορφή της Απεργίας – Αποχής από συγκεκριμένες εργασίες του e-adeies (έλεγχος πληρότητας, βεβαίωσης όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητέος, έλεγχος προστίμων, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών ή κι οτιδήποτε άλλο μας προτείνουν οι συνάδελφοι) για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας με σκοπό να αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση και στη λειτουργία τους.

Για την υλοποίηση του στόχου αυτού:

Οι Πρωτοβάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ στην περιοχή ευθύνης τους να διοργανώσουν περιοδείες και συσκέψεις σε τοπικό επίπεδο με τις κατά τόπους ΥΔΟΜ και τους υπηρετούντες σε αυτές συναδέλφους μας.

Επαναλαμβάνουμε την Διαδικτυακή πανελλαδική σύσκεψη συναδέλφων μας που υπηρετούν σε Υπηρεσίες Δόμησης, ώστε να συζητηθούν τα παραπάνω. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7/2/2021 στις 10πμ για την Βόρεια Ελλάδα (από Κεντρική Θεσσαλία και πάνω) και τη τη Δευτέρα 7/2/2021 στις 12μμ για την Νότια Ελλάδα (από Στερεά Ελλάδα και κάτω) στον παρακάτω σύνδεσμο: https://meet.jit.si/gen_sym_po_emdydas .

Μπροστά στην λήξη μίας ακόμη προθεσμίας για τη Διοικητική υποστήριξη, σε ένα ακόμα κύμα φυγής με συνταξιοδότηση, κινητικότητα κοκ υπαλλήλων και σε σοβαρές ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των συναδέλφων μας πρέπει να ακουστεί και η δική μας φωνή. Των μηχανικών που κρατάνε όρθιες τις Υπηρεσίες Δόμησης στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Διεκδικούμε:

Στελέχωση των ΥΔΟΜ με προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών και όλου του απαιτούμενου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Εξοπλισμός των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την κρίσιμη δουλειά τους. Υπολογιστές, Εκτυπωτές, Σαρωτές, Οθόνες, συνδέσεις στο διαδίκτυο, απαιτούμενο λογισμικό και ότι άλλο απαιτείται.

Επανεξέταση των Επιπέδων της λειτουργίας των ΥΔΟΜ από τους Δήμους σε συνάρτηση με τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης.

Κωδικοποίηση και απλοποίηση της πολεοδομικής Νομοθεσίας, προσβάσιμης σε όλους.

Νομική Υποστήριξη σε κάθε ΥΔΟΜ από εξειδικευμένους Νομικούς καθώς και Νομική Κάλυψη των Υπαλλήλων για τις Υπηρεσιακές διώξεις που υφίστανται.

Όχι στις προσωρινές και επίφοβες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην ΕΕΤΑΑ ή στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κλπ).

Απαλλαγή από τις αποκλειστικές προθεσμίες ολίγων ημερών, που προβλέπει κατά περίπτωση ο νέος πολεοδομικός νόμος 4759/2020, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες και ανεδαφικές, μέχρι να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες

Επαναφορά της προέγκρισης άδειας και στην Κατηγορία 3 από την αρμόδια ΥΔΟΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου