Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Ο κρυμμένος θησαυρός των 20 δισ.

Μύρισαν ζεστό χρήμα και ετοιμάζονται να προελάσουν


Εκτίναξη του αριθμού των Ταμείων και των κεφαλαίων τους στην 5ετία. «Κρυμμένος θησαυρός» 20 δισ. ευρώ για την κεφαλαιαγορά. Έκθεση ΙΟΒΕ για τα οφέλη από την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ποιες νομοθετικές αλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση.


Στις δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας, αλλά και της εγχώριας κεφαλαιαγοράς αναφέρεται η μελέτη του ΙΟΒΕ, στην οποία ωστόσο εμπεριέχονται και προτάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η προαναφερόμενη διαδικασία.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση ότι στον βαθμό που ο θεσμός αναπτυχθεί και προσεγγίσει τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, σε περίπου είκοσι χρόνια, τα ΤΕΑ θα διαχειρίζονται κεφάλαια 20 δισ. ευρώ (από 1,85 δισ. ευρώ σήμερα), συμβάλλοντας με δύο δισ. ευρώ ετησίως στο ελληνικό ΑΕΠ. Μια τέτοια διαδικασία επίσης θα έδινε τη δυνατότητα ανάπτυξης τόσο της εγχώριας κεφαλαιαγοράς (βλέπε μεγάλες τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και λοιπά επενδυτικά προϊόντα), όσο και χρηματοδότησης σημαντικών επενδυτικών έργων προς όφελος της απασχόλησης.

Τα κυριότερα ωστόσο οφέλη από την ανάπτυξη των ΤΕΑ αφορούν τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον απολαβές κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής τους (είτε με τη μορφή εφάπαξ είτε με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης), οι οποίες θα προέρχονται όχι μόνο από τις δικές τους εισφορές, αλλά επιπλέον από φορολογικές απαλλαγές, από τη συνεισφορά των εργοδοτών τους, αλλά και τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων των ΤΕΑ σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα, τόσο από την πλευρά του ΙΟΒΕ όσο και από παράγοντες της αγοράς έχουν τεθεί προτάσεις που θα ενισχύσουν τον θεσμό, με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου να δηλώνει πως εξετάζεται σειρά προτάσεων, από την επεξεργασία των οποίων θα προκύψει σχετική νομοθετική παρέμβαση.

Μεταξύ των ζητημάτων που θα εξετασθούν από την κυβέρνηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου συμπεριλαμβάνεται και αυτό της ενιαίας Εποπτείας, καθώς σήμερα τα ΤΕΑ ελέγχονται από τρεις αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπουργείο Εργασίας, Εθνική Αναλογιστική Αρχή), γεγονός που όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία και δημιουργεί καθυστερήσεις αλλά και ενδεχόμενα κενά εποπτείας.

Το δεύτερο ζητούμενο είναι η επανεξέταση του φάσματος των φορολογικών κινήτρων που θα ισχύσουν (σήμερα είναι πλήρως αφορολόγητες τόσο οι εισφορές όσο και η είσπραξη εφάπαξ, ενώ αντίθετα φορολογείται ως εισόδημα η επιλογή λήψης σύνταξης), με τον κ. Τσακλόγλου να σημειώνει μεταξύ άλλων: α) Είναι παράλογο να μη φορολογούνται ούτε οι εισφορές ούτε το εφάπαξ, β) Θα ήταν περισσότερο προτιμητέα η επιλογή της λήψης σύνταξης, από αυτή του εφάπαξ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ Χρήστος Νούνης κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει όσο το δυνατόν ταχύτερα τις αποφάσεις επί του φορολογικού πλαισίου, καθώς η υπάρχουσα αβεβαιότητα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του θεσμού.

Άλλα ζητήματα που εξετάζονται, είναι αυτό της δυνατότητας λειτουργίας πολυεργοδοτικών ΤΕΑ (εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας, αντιμετώπιση του ζητήματος του μικρού μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και του μεγάλου πλήθους των ελεύθερων επαγγελματιών) καθώς και η διασφάλιση-διευκόλυνση της φορητότητας με δυνατότητα μεταφοράς από Ταμείο σε Ταμείο εντός Ελλάδας ή και εντός Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου