Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Κάλεσμα ενόψει των εκλογών του ΣΠΜΕ

Κάλεσμα μελών της ΑΕΠ-ΕΜ, της ΣΑΜ και ανεξάρτητων αγωνιστών ενόψει των εκλογών του ΣΠΜΕ
Δευτέρα 13 Ιούνη, 7μμ, γραφεία Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (Φωκίωνος 11 και Ερμού, Σύνταγμα, 4oς όροφος)
ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ - ΜΠΛΟΚΑΚΗΔΩΝ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Στα τέσσερα (!) χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, συνεχίστηκε η αντιδραστική κατεύθυνση του συλλόγου. Ο σύλλογος ήταν ηχηρά απών από κάθε διεκδίκηση για τα συμφέροντα μας. Οι συνάδελφοι όχι απλώς δεν περιμένουν κάτι από τον Σύλλογο αλλά έχουν σχεδόν ξεχάσει την ύπαρξη του. 
Ο σύλλογος πολιτικών μηχανικών είναι ένα γραφειοκρατικό όργανο με αντιδημοκρατική λειτουργία, ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων, ενώ εδώ και δύο χρόνια αδυνατεί να κάνει εκλογές με ευθύνη του προεδρείου του. Οι καθεστωτικές παρατάξεις επέλεξαν το δρόμο της σιωπής, της συνδιαλλαγής και της υποστήριξης της μνημονίων αλλά και των μεγάλων αφεντικών που μας έχουν οδηγήσει στα όρια της επιβίωσης. Στην κρίσιμη βδομάδα του δημοψηφίσματος, με το «Ναι» και το «Όχι» να έχουν σχηματοποιήσει δυο ταξικά στρατόπεδα στην ελληνική κοινωνία, το προεδρείο του συλλόγου τάχτηκε με το ΝΑΙ, με το «Μένουμε Ευρώπη», με τον ΣΕΒ και τους οικονομικούς δολοφόνους της ΕΕ και των δανειστών.
Όμως δεν μπορεί να βελτιωθεί η θέση μας με τη μοιρολατρία ή την αδιαφορία. Οφείλουμε να πάρουμε τη ζωή και τον αγώνα στα χέρια μας, για να αναστραφεί η κατάσταση στον κλάδο και παντού!
Μια νέα ανεξάρτητη αριστερή κοινωνικοπολιτική συλλογικότητα στους πολιτικούς μηχανικούς είναι αναγκαία
Που θα εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους και ισοπεδώνονται από την αδίστακτη επίθεση της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ:
Μια νέα συλλογικότητα η οποία θα μπορεί να συνενώνει:
Τους μισθωτούς μηχανικούς στον ιδιωτικό τομέα και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», των voucher και των μαθητειών οι οποίοι βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία υπό το φόβο της απόλυσης
Τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, οι οποίοι συμπιέζονται από το καθεστώς υποαπασχόλησης και τα «μεροκάματα» από νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και ενεργειακών πιστοποιητικών
Τους μηχανικούς του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, που υφίστανται τις μειώσεις μισθών, την διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, στο όνομα ενός συρρικνωμένου και «λειτουργικού» δημόσιου και της ιδιωτικοποίησης των πάντων.
Τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και διαρκώς καταρτιζόμενους μηχανικούς
Τους άνεργους συναδέλφους, το πιο πληττόμενο κομμάτι του κλάδου 
Τους νέους μηχανικούς που αποτελούν το πειραματόζωο των νέων εργασιακών συνθηκών γαλέρας, ή αυτών που είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν
Χρειαζόμαστε μια νέα συλλογικότητα για να παλέψουμε:
Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές που δεν θα εξαρτώνται από τις κατευθυνόμενες και πελατειακές «ενέσεις» των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των αυθαιρέτων, των ενεργειακών επιθεωρητών που όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά αποτελούν μέσο συγκάλυψης του και μετατρέπουν τους μηχανικούς σε θεραπαινίδες των συμφερόντων που λυμαίνονται την εφαρμογή των μνημονίων.
Ενάντια στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, στην επιβολή υπέρογκων εισφορών (38% επί του εισοδήματος τους, τα αναδρομικά κλπ), τις κατασχέσεις, τις συντάξεις - επιδόματα πείνας.
Για πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, στο μητρώο ιδιωτικών έργων που προωθούν, στη διάσπαση των πτυχίων στη βάση ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων ή εξετάσεων.
Ενάντια στο νέο στο «υπέρ - ταμείο» και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, τα ΣΔΙΤ και τις fast track επενδύσεις που έχουν ως μόνο στόχο την κερδοφορία του κατασκευαστικού κεφαλαίου καταστρέφοντας το περιβάλλον και την υγεία του λαού.
Για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενάντια στην απόλυτη εξουσία της εργοδοσίας.
Για ένα άλλο πρόγραμμα σχεδιασμού της παραγωγής, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, των λαϊκών συμφερόντων και των παραγωγών του πλούτου, σε ρήξη με τα μνημόνια, το χρέος, την ευρωζώνη και την ΕΕ. 
Θα συμβάλλουμε:
Στο συντονισμό των επιμέρους αγώνων, με στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης και ανατροπής για να δοθεί μια αδιάλλακτη μάχη ενάντια στην βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ και ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ανέλαβε αδίστακτα το ρόλο του πρωτεργάτη στην προώθηση της αντιλαϊκής επιδρομής. Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας που χτυπιέται και μόνο μαζί με όλους τους «από κάτω» μπορούμε να κερδίσουμε μια ζωή «αξιοβίωτη».
Να μιλήσουμε για:
Την επιστήμη, τα σύγχρονα δεδομένα και ανακαλύψεις, να αναζητήσουμε τις απαντήσεις στα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο, να τοποθετηθούμε στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις, την κλιματική αλλαγή, την αποστολή του μηχανικού στην κοινωνία όχι όπως την υπηρετούν οι «επιφανείς» εργοδότες και οι εργολάβοι των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ή μέσα από μια γυάλα υποτιθέμενων ειδικών, αλλά ως ζωντανό κομμάτι των κοινωνικών αντιστάσεων, που επιχειρεί να συμβάλλει στα πραγματικά πεδία.
Για τον κοινωνικό μας ρόλο και τον έλεγχο του αντικειμένου της δουλειάς μας, απορρίπτοντας τη λογική του άψυχου τεχνοκράτη – διαχειριστή ή του τοποτηρητή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και του κράτους, προτάσσοντας το κριτήριο της κοινωνικής ωφέλειας και το ρόλο μας ως «τεχνικού» συμβούλου των κινημάτων.
Να προτάξουμε την αλληλεγγύη:
τη συλλογικότητα και την εργατική αξιοπρέπεια, ειδικά σήμερα, στην εποχή της «σιδερένιας φτέρνας», του κοινωνικού κανιβαλισμού και του ατομικισμού. Με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τα σωματεία του κλάδου, τις ανοιχτές συνελεύσεις Μηχανικών, σε ανεξαρτησία από τον παλιό και νέο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Απέναντι στις χρεοκοπημένες πολιτικές τους να προτάξουμε τις διεκδικήσεις μας
Όλο το προηγούμενο διάστημα, σε κάθε μάχη που δόθηκε και σε κάθε βηματισμό μέσα στους αγώνες χρειάστηκε να διαχωριστούμε από:
Το ΤΕΕ, που στάθηκε σύμβουλος του κεφαλαίου και της τρόικας, που συναίνεσε σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, που πρωτοστάτησε στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής από τις εισφορές μας, στην πλήρη απαξίωση των πτυχίων μας, μέσα από την μετατροπή του σε πιστοποιητή επαγγελματικών δικαιωμάτων, διατελώντας χρέη έμπορου ελπίδας για χιλιάδες ανέργους μέσω του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ. 
Τις καθεστωτικές παρατάξεις που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας, στις αντεργατικές επιλογές των διοικήσεων του ΤΕΕ και του ΣΠΜΕ. 
Τους κάθε λογής «εκπρόσωπους» των μηχανικών που υπηρέτησαν ή υπηρετούν τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και «διαχειρίζονται» τα ερείπια των μνημονίων και της κρίσης, που μεθόδευσαν ή ανέχτηκαν την εξαθλίωσή μας μέσω του ΤΣΜΕΔΕ, που όταν ήρθε η στιγμή να πουν το μεγάλο ΟΧΙ, ψήφισαν τα μέτρα ταφόπλακα.
Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ
Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας στον κλάδο και γενικότερα, απευθύνουμε κάλεσμα στην κατεύθυνση της συσπείρωσης δυνάμεων, σε κάθε συνάδελφο και αντισυνδιαχειριστική και αριστερή συλλογικότητα, σε κάθε αγωνιστή με τον οποίο βρεθήκαμε μαζί στις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις. Για να παρέμβουμε και στον σύλλογο με μια μάχιμη κοινωνικοπολιτική συλλογικότητα. Για να μπει η συλλογική διεκδίκηση στην πρώτη επιλογή των εργαζόμενων και των ανέργων ενάντια στην υποταγή, στην ανάθεση, στις «κυβερνητικές λύσεις». Για να μπορούμε συνδιαμορφώνουμε κάθε απόφαση και αγώνα με βάση τα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα μας... 

Αυγερινού Στέλλα 
Βαχαβιώλος Φάνης
Δημόπουλος Δημήτρης
Ηλιάδης Δημήτρης
Κακογιάννου Εύα
Καπόγιαννης Αλέξανδρος 
Καρπούζης Γιάννης
Κοιλάκου Σύλβια
Κοντοπίδης Βασίλης
Κυρίλου Δήμητρα
Λιατσόπουλος Ηλίας
Πλεύρης Κώστας
Τριανταφυλλοπούλου Ελένη
Τσαγκίρης Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου