Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων για επίδομα ανεργίας στους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ



Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 29/08/2017 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», τροποποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ.

Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του νόμου, όπως ισχύει σήμερα, κωδικοποιημένο με όλες τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του παραπάνω νομοσχεδίου.

«Άρθρο 44 του Νόμου 3986/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 50 του Νόμου 4144 /2013, το άρθρο 20 του Νόμου 4255 /2014 και το άρθρο 52 του παραπάνω νομοσχεδίου.

Άρθρο 44

Λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις

2. α) Συνιστάται στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, ο οποίος αποτελείται από δυο κλάδους, που λειτουργούν με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Ο πρώτος κλάδος καλύπτει ασφαλισμένους που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016 προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΠ−ΜΜΕ και ο δεύτερος ασφαλισμένους που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016 προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ.

Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, καθώς και η ενίσχυση της απασχόλησης των προσώπων που καλύπτονται από τους ανωτέρω κλάδους.

Για τους ασφαλισμένους που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016 προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ., ως διακοπή επαγγέλματος θεωρείται και το εισόδημα που δεν υπερβαίνει το 60% του ποσού που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, αναγόμενο σε ετήσια βάση, κατά το προηγούμενο της υποβολής της αίτησης έτος, υπό τον πρόσθετο όρο ότι το τελευταίο 6μηνο προ της υποβολής της αίτησης δεν έχουν ασκήσει καμία επαγγελματική δραστηριότητα (περίοδος αναμονής).

β) Από 1.8.2011 θεσπίζεται μηνιαία εισφορά ύψους δέκα (10,00) ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016 προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στον τέως ΟΑΕΕ, στο τέως ΕΤΑΠ−ΜΜΕ και στο τέως ΕΤΑΑ,υπέρ του αντίστοιχου κλάδου. Η εισφορά βεβαιώνεται και εισπράττεται από τον Ε.Φ.Κ.Α. μαζί με τις λοιπές εισφορές και αποδίδεται στον Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από το μήνα που καταβάλλεται. Οι εισφορές που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.7.2011 κατανέμονται ισόποσα και συνεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την απόκτηση της ιδιότητας του δικαιούχου, η διαδικασία, ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος χορήγησης του βοηθήματος, το ύψος αυτού, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του βοηθήματος, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή του, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την αναστολή ή της διακοπή της παροχής και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ., καταρτίζονται προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης των προσώπων που καλύπτονται από τους κλάδους της περ. α’, καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ενίσχυση, η διαδικασία, ο χρόνος, ο τόπος, και ο τρόπος της ενίσχυσης, το ύψος αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή της, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την αναστολή ή τη διακοπή της και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος, εφαρμοζόμενων αναλόγως των διατάξεων των παρ. 2 και 4 έως 8 του άρθρου 29 του ν. 1262/1982 (Α’ 70). Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι διαδικασίες μεταφοράς των διαθέσιμων πόρων των δύο κλάδων της περ. α, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα».

Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με τον υφιστάμενο μέχρι σήμερα νόμο, σχετικά με τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, είναι οι εξής: 

Το ποσόν που θεωρείται ως διακοπή επαγγέλματος ήταν πριν το εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ½ της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, δηλαδή 693,35€*12*0,5 =4.160,10€. Με το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνεται στο 60% του ποσού που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 0,60*7.033,00€ = 4.219,80€. 

Η περίοδος αναμονής μειώνεται από 8 μήνες σε 6 μήνες. 

Σημειώνουμε επίσης ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονταν στο νόμο 4144/2013 δεν εκδόθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα ο νόμος αυτός να είναι ανενεργός από το 2013 μέχρι και σήμερα. Μένει να δούμε τι θα γίνει με τις νέες αποφάσεις που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου