Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση-Διαμαρτυρία Άμεση παύση κατασχέσεων και πλειστηριασμών


ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ 

Στην Αθήνα το Σάββατο 10 Οκτώβρη και στις 12.00 μ,μ, διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών και των εξώσεων στην οδό Κοραή (Προπύλαια). 

Συμμετέχοντας στην Πανευρωπαϊκή δράση Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς κατοίκους καθώς και στην καμπάνια Καμία έξωση οι συλλογικότητες που έχουμε κινητοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στους πλειστηριασμούς καλούμε όλους και όλες να ενώσουμε την φωνή και τους αγώνες μας για να αντιμετωπίσουμε τις τραγικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στην κατοικία των φτωχοποιημένων στρωμάτων και την εξόντωση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στη χώρα μας. 

Είναι δύο μεγάλα ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα καθώς η συνεχιζόμενη λιτότητα και η εκτοξευμένη στα ύψη ανεργία οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε διαβίωση κάτω από το όριο της φτώχειας. Το σύνολο των καθυστερούμενων δανείων, που έχουν πλέον εκτοξευτεί στα 100 δισ. ευρώ, και μαζί με τα υπόλοιπα ιδιωτικά χρέη άνω των 90 δισ. ευρώ, όπως και τα αναλόγου ύψους χρέη στην εφορία - από τη φοροληστρική πολιτική - και τα ασφαλιστικά ταμεία, απειλούν την επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η πρόσφατες αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, οι μνημονιακές απαιτήσεις για την πώληση των δανείων σε εμπορικά funds, καθώς και οι αυστηρές προϋποθέσεις προστασίας ακόμα και της πρώτης κατοικίας, κάνουν το τοπίο ζοφερό. 

Απάντηση στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι ένα μορατόριουμ παύσης των πλειστηριασμών για μια περίοδο ικανή να αποκαταστήσει τις εισοδηματικές και κοινωνικές αδικίες και να εκπονηθεί με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων πρόταση -κοινωνικά δίκαιη-για τη ρύθμιση των οφειλών. 

Άμεσα ζητάμε:

• Αναστολή όλων των πλειστηριασμών (κατοικία, επαγγελματική στέγη, δευτερεύουσα κατοικία, αγροτεμάχιο κ.λπ.) αξίας έως 350.000 ανά ακίνητο, για όσο διάστημα χρειασθεί μέχρι να αποκατασταθούν οι εισοδηματικές και κοινωνικές αδικίες σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οριστική και πλήρη προστασία σε κάθε περίπτωση της πρώτης κατοικίας τρέχουσας εμπορικής αξίας έως 350.000 ευρώ. 

• Διαμόρφωση το ταχύτερο δυνατόν ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης της υπερχρέωσης της κοινωνίας που θα πρέπει να κινείται σε μια λογική σεισάχθειας, περιλαμβάνοντας τουλάχιστον: 

-Την οριστική διαγραφή των τραπεζικών χρεών των μακροχρονίως ανέργων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. 

- Το κούρεμα των τραπεζικών δανείων: 

α) κατά το ποσοστό της απομείωσης της εμπορικής αξίας των υποθηκευμένων-προσημειωμένων ακινήτων. 

β) κατά το ποσοστό απώλειας των εισοδημάτων των δανειοληπτών από το 2010 και μέχρι την αποκατάστασή τους. 

γ) κατά μεγάλο μέρος των εξωφρενικών τόκων των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών, που έχουν εξοφλήσει στις περισσότερες των περιπτώσεων το αρχικό κεφάλαιο. 


- Τη νομική θωράκιση των υπερχρεωμένων πολιτών έναντι του ξεπουλήματος και της εκχώρησης των δανεικών υποχρεώσεών τους σε ξένες τράπεζες και επενδυτικούς ομίλους. 

-Την αποκατάσταση της νομιμότητας στις τραπεζικές συναλλαγές, κατάργηση όλων των καταχρηστικών όρων εις βάρος των δανειζομένων. 


-Την οριστική διαγραφή του όποιου υπολοίπου χρέους μετά και τον εκπλειστηριασμό του υποθηκευμένου - προσημειωμένου ακινήτου. 


- Η αναμενόμενη και επιβαλλόμενη εναρμόνιση της αντικειμενικής αξίας όλων των ακινήτων με βάση τις τρέχουσες μειωμένες εμπορικές αξίες, πρέπει να έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ανάλογη απομείωση των ενυποθήκων δανείων. 


-Την ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με αντικείμενο τον συνολικό σχεδιασμό για την κοινωνική κατοικία, 


-Την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την επανάχρηση με κοινωνικό περιεχόμενο των άδειων ακινήτων ενάντια στα σχέδια του ξεπουλήματος, των ιδιωτικοποιήσεων και των κερδοσκοπικών «επενδύσεων» σε βάρος των κοινωνικών αναγκών. 

Πρωτοβουλία ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ STOP 

http://pleistiriasmoistop.blogspot.gr mail: plistiriasmoistop@gmail.com


Κανένας Άνθρωπος χωρίς Σπίτι, Κανένα Σπίτι χωρίς κατοίκους!

Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δράσης για το δικαίωμα στην κατοικία και την πόλη

Κάλεσμα για συντονισμό ευρωπαϊκών δράσεων τον Οκτώβρη 2015: 

Κανένας Άνθρωπος χωρίς Σπίτι, Κανένα Σπίτι χωρίς κατοίκους! 

Στην Αθήνα το Σάββατο 10 Οκτώβρη και στις 12.00 μ,μ, διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών και των εξώσεων στην οδό Κοραή (Προπύλαια). Σχετική διακήρυξη σε επόμενη ανάρτηση.

Άνθρωποι από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν την υποβάθμιση και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους στην κατοικία και την πόλη, παράλληλα με αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων, υπερχρέωση για στεγαστικά δάνεια και την όλο και πιο πιεστική απειλή των εξώσεων. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπορευματοποιεί την κοινωνική κατοικία και προωθεί την κερδοσκοπία και την χρηματιστικοποίηση. Ο αποδεκατισμός των δημόσιων πολιτικών που προστατεύουν το δικαίωμα στην κατοικία συμβάλει στην φτώχυνση των οικογενειών και στην αύξηση της ανισότητας στις πόλεις μας. Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν πάνω από 11εκατ. κενά σπίτια, ενώ την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους λόγω χρέους προς τις τράπεζες, ο αριθμός των αστέγων - ευρωπαίων πολιτών, μεταναστών, προσφύγων- έχει εκτοξευτεί και οι εξώσεις όλο και αυξάνονται.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δράσης για το δικαίωμα στην κατοικία και την πόληαποτελείται από κινήματα κατοίκων - θύματα εξώσεων, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, συνδικάτα, ομάδες κατοίκων υποβαθμισμένων περιοχών και αυτοκατασκευασμένων οικισμών ή που ζουν σε ακατάλληλες κατοικίες, άνθρωποι που ζουν σε κατειλημμένα κτίρια, ακτιβιστές και ερευνητές. Οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε σε όλη την Ευρώπη ενάντια σε αυτή τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και αποκλεισμού, και επεξεργαζόμαστε κοινά αιτήματα και δράσεις δηλώνοντας καθαρά: ΩΣ ΕΔΩ!

Υπάρχουν πολλές λύσεις σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις, τοπικές και εθνικές, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν την υποχρέωση να δράσουν με άμεσες και κατάλληλες πολιτικές: πρώτα πρώτα, μια Ευρωπαϊκή Οδηγία για γενική αναστολή των εξώσεων και τη διασφάλιση υψηλών δαπανών για δημόσια/κοινωνική κατοικία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πληθυσμών. Επιπλέον μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν την υψηλή φορολόγηση της κερδοσκοπίας στα κενά κτίρια, την επίταξη κενών κτιρίων για δημόσια/κοινωνική κατοικία, τον έλεγχο των ενοικίων για να υπάρχει οικονομικά προσιτή κατοικία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, και την παροχή στέγης στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Οι πολιτικές αυτές, εάν εφαρμοστούν, θα περιορίσουν σημαντικά και την κερδοσκοπία στον κτηματομεσιτικό τομέα που οδηγεί σε αποκλεισμό πλατειών τμημάτων του πληθυσμού από ολόκληρα τμήματα των πόλεών μας. 

Εν τω μεταξύ, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε με τρόπο αυτοοργανωμένο τους χώρους που έχει εγκαταλείψει το κεφάλαιο, και να δημιουργούμε χώρους στην πόλη όπου η συμβίωση βασίζεται στην αμοιβαία υποστήριξη και την αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα, όλα τα κινήματα συμμετέχουμε σε αγώνες ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των μεγάλων κερδοσκοπικών επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δράσης για το δικαίωμα στην κατοικία και την πόλη καλεί για αποκεντρωμένες και συντονισμένες δράσεις για δύο εβδομάδες ξεκινώντας από τις 10 Οκτωβρίου 2015. Καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους για τις εξώσεις των κατοίκων από τα σπίτια τους, φωνάζοντας από κοινού: Κανένας Άνθρωπος χωρίς Σπίτι, κανένα Σπίτι χωρίς κατοίκους!

Οργανώνονται δράσεις στην Ιταλία, την Ουγγαρία, την Αγγλία, την Πολωνία, την Γαλλία, την Ελλάδα και αλλού. Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται και η Παγκόσμια Καμπάνια για Μηδενικές Εξώσεις που δικτυώνει πολλές δράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες και δικτύωση επικοινωνήστε στο housing@riseup.net 
beta.housingnotprofit.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου