Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Ο δημοκρατικός κόσμος δεν θα επιτρέψει την επαναφορά της θανατικής ποινής μέσα από μια ανεξέλεγκτη αστυνομία.



Ο δημοκρατικός κόσμος δεν θα επιτρέψει την επαναφορά της θανατικής ποινής μέσα από μια ανεξέλεγκτη αστυνομία.

Η χθεσινή εκτέλεση νεαρού Ρομ στο Πέραμα κατά την διάρκεια καταδίωξης από την ελληνική αστυνομία φέρνει στο νου εικόνες από την αμερικανική πραγματικότητά.

Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να καλύψει μια εκτέλεση χωρίς δίκη, κάνοντας αναφορές σε τραυματίες αστυνομικούς η πραγματικότητα φαίνεται να τη διαψεύδει:

Στο βίντεο που έχει δοθεί στην δημοσιότητα ακούγονται ξεκάθαρα οι διαβιβάσεις των αστυνομικών που ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι "δεν υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί".

Αντίθετα με την πάγια πρακτική της άμεσης έκδοσης ιατρικών ανακοινωθέντων σε περιπτώσεις τραυματισμών αστυνομικών, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχετικό ιατρικό ανακοινωθέν.

Ακόμη όμως και η αφήγηση που επιχείρησε να διαρρεύσει η αστυνομία, σε καμία περίπτωση δεν θα δικαιολογούσε την εκτέλεση καταδιωκόμενου προσώπου από την αστυνομία ως τιμωρητική αντίδραση ένοπλου κρατικού σώματος. Πρόκειται για επικίνδυνη εκτροπή που δείχνει το βαθμό διάβρωσης της ΕΛΑΣ από το δόγμα της μηδενικής ανοχής και της ακραίας καταστολής που εφαρμόζεται με επίταση από την κυβέρνηση, αλλά και από τη διαχρονική ατιμωρησία της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχει καταστεί συστημικό πρόβλημα.

Η συγκεκριμένη εκτέλεση άνευ δίκης έρχεται άλλωστε μετά από μια σειρά περιστατικών όπου αστυνομικοί χρησιμοποιούν τα όπλα τους χωρίς να υφίσταται απέναντι τους αντίστοιχη απειλή.
Είναι το πιο ακραίο μέχρι στιγμής παράδειγμα όπου η ελληνική αστυνομία κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων προβαίνει σε χρήση δυσανάλογης βίας, η οποία αυτήν την φορά είχε δυστυχώς θανάσιμα αποτελέσματα.

Οι συλλογικοί φορείς που συντάσσονται με την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, οι θεσμικοί φορείς που έχουν ως καθήκον την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών απέναντι στην κρατική και την αστυνομική αυθαιρεσία, κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλουν:

Να καταγγείλουν την εκτέλεση πολίτη από την ΕΛΑΣ

Να μην επιτρέψουν στο ρατσιστικό δηλητήριο που θα χυθεί στο πρόσωπο του νεκρού Ρομ, να λειτουργήσει ως "δικαιολογία" της εκτέλεσης.

Να απαιτήσουν την διεξαγωγή εις βάθος και αμερόληπτης έρευνας για το περιστατικό, με τις κατάλληλες εγγυήσεις θεσμικής ανεξαρτησίας, ώστε να αναδειχθούν οι καταφανείς ευθύνες όσων χρησιμοποίησαν θανάσιμη βία

Να υψώσουν μαζικά και ενωτικά φραγμό απέναντι στο κλίμα αστυνομικής αυθαιρεσίας που καλλιεργείται, τόσο με την διαρκή συγκάλυψη της δράσης των οργάνων, όσο και με την δημόσια υποστήριξη πράξεων καταφανώς παράνομων και αυθαίρετων, εκ μέρους της ελληνικής αστυνομίας.

Χθες βράδυ ο νεκρός ήταν ένας 20χρονος που εκτελέστηκε κατά την διάρκεια φερόμενης τέλεσης πλημμελήματος.

Αύριο δεν ξέρουμε ποιος θα είναι στη θέση του όσο συνεχίζεται η διαρκώς εντεινόμενη αστυνομική αυθαιρεσία και όσο η κυβέρνηση και η πολιτεία της παρέχουν την αμέριστη πολιτική στήριξη τους και την συγκαλύπτουν.

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθερίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου