Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

ΑΡΑΓΕΣ: Διαδικασία τσίρκο στην τελευταία Α/ΤΕΕ για το ασφαλιστικό

Διαδικασία τσίρκο στην τελευταία Α/ΤΕΕ για το ασφαλιστικό

Νέα μεγάλη επιτυχία του ΤΕΕ

Καταδίκασε το Νόμο Κατρούγκαλου, ενώ ψηφιζόταν ο Νόμος Βρούτση

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (ΑΤΕΕ) συνεδρίασε το Σάββατο 22/2, έχοντας ευρεία θεματολογία, για την οποία θα αναρτήσουμε πλήρη ενημέρωση. Κεντρικό σημείο στην θεματολογία ήταν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Είχε διαφανεί τόσο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του ΤΕΕ, Γ. Στασινού, όσο και από τις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ/ΤΕΕ) ότι δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει πραγματική εναντίωση της πλειοψηφίας του ΤΕΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στο οποίο θεωρούσαν θετικό το στοιχείο της αποδέσμευσης των εισφορών από το ύψος του εισοδήματος, και θα καταβάλλονται πλέον «με επιλογή». Για το γεγονός ότι για την συντριπτική πλειονότητα των αυταπασχολούμενων, ο νέος νόμος αυξάνει τις εισφορές, ψέλλιζαν ότι «πρέπει να γίνουν βελτιώσεις». Οι ίδιοι που έσκιζαν τα ιμάτιά τους κατά του νόμου Κατρούγκαλου, έδωσαν “πράσινο φως” στον νόμο Βρούτση, ο οποίος, αν εξαιρεθεί η επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, είναι copy-paste ο νόμος Κατρούγκαλου.

Φτάσαμε λοιπόν στην ημέρα της διαδικασίας, με την πλειοψηφία της ΔΕ/ΤΕΕ να μην έχει καταθέσει εισήγηση για το ασφαλιστικό, και να υπάρχουν ουσιαστικά 2 εισηγήσεις, μία από την HYPERLINK “https://www.arages.gr/κοινωνική-ασφάλιση/όλοι-και-όλες-στην-απεργία-και-στις-κιν/”ΑΡΑΓέΣ, και μία από την Πανεπιστημονική, η οποία εισηγητικά έθετε την πρόσφατη απόφαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για το θέμα (η οποία δεν είχε όμως ιδιαίτερα αναλυτικά στοιχεία για τους αυταπασχολούμενους και τους μηχανικούς) .

Όταν το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας της Α/ΤΕΕ, πρότειναν να επανεπιβεβαιωθεί HYPERLINK “https://antiprosopeia.tee.gr/wp-content/uploads/ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ-ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ-ΘΕΜΑ-10.pdf”η προηγούμενη απόφαση της Α/ΤΕΕ για το ασφαλιστικό, η οποία είχε προκύψει από εισήγηση της ΑΡΑΓέΣ, επειδή απλώς οι κυρίαρχες παρατάξεις, δεν είχαν αξιωθεί επί 3 χρόνια να γράψουν μια εισήγηση για το ασφαλιστικό. Υπήρχε μια σημαντική λεπτομέρεια: Επειδή η προηγούμενη απόφαση ήταν μήνες πριν, δεν υπήρξε λέξη για το νομοσχέδιο Βρούτση, το οποίο τότε δεν υπήρχε και αναφερόταν μόνο στο νόμο Κατρούγκαλου, τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και τις συνέπειές τους.

Και ενώ καταδείξαμε έντονα το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να αποτελεί βάση συζήτησης μία απόφαση (παρότι τότε την είχαμε εισηγηθεί εμείς) που πλέον δεν ανταποκρινόταν στη συγκυρία, συνέχισαν κανονικά. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να μην φανεί ότι η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ έχει την παραμικρή διαφωνία με το νομοσχέδιο Βρούτση. Ούτε καν αυτά που ψέλλιζαν στις διαδικασίες της ΔΕ/ΤΕΕ για το ύψος της κατώτατης εισφοράς. Έτσι προχώρησαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, ψηφίζοντας πλειοψηφικά ένα ανεπίκαιρο κείμενο, ενώ η απόφαση του ΣΜΤ υπερψηφίστηκε από την Πανεπιστημονική, εμάς και το block-TEE, και η δική μας πρόταση υπερψηφίστηκε μόνο από εμάς, το block-TEE και μεμονωμένους συναδέλφους.

Τραγικές φιγούρες στην όλη διαδικασία τα μέλη της «Συμμαχίας για ένα προοδευτικό ΤΕΕ» (ΣΥΡΙΖΑ), που κατέθεσαν 8 τροπολογίες στο πλειοψηφούν κείμενο, ξεχνώντας όμως να αναφερθούν ονομαστικά στο νομοσχέδιο Βρούτση, και έτσι υπερψήφισαν ένα κείμενο που δεν είχε την παραμικρή αναφορά. Όταν ζήτησαν, εκ των υστέρων, να καταθέσουν και 9η τροπολογία, ήταν πλέον εκτός διαδικασίας. Δύσκολο πράγμα ο κομματικός συνδικαλισμός…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου