Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 10-03-2020
Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις
(για ενημέρωση των μελών)
Θέμα: Ενημέρωση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών


Αγαπητοί συνάδελφοι/σες

Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 5/3 το βράδυ υπερψηφίστηκε (από τους Βουλευτές της ΝΔ μόνο), το Νομοσχέδιο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθµιση ζητηµάτων αρµοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έκδοση του σε ΦΕΚ. Το τελικό ψηφισθέν κείμενο είναι ανηρτημένο εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/stratigiki-ota-pap-apospasma-olo.pdf

Δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις μας, ειδικά στα κρίσιμα ζητήματα των Αναπτυξιακών Οργανισμών και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά σχήματα. Η μόνη παρέμβαση μας που έγινε εν μέρει αποδεκτή (με παρέμβαση του Βουλευτή Β. Σπανάκη και άλλων Βουλευτών) είναι η αύξηση της μοριοδότησης των integrated master από τα 100 στα 150 μόρια

Επίσης μπήκαν πρόσθετες διατάξεις στο παρόν νομοσχέδιο για τη λειτουργία συλλογικών οργάνων και συγκεκριμένα στο άρθρο 108 για τη νόμιμη συγκρότηση των ΣΥΠΟΘΑ (επιτροπής που εκδικάζει θέματα πολεοδομικής φύσεως), χωρίς την συµµετοχή εκπροσώπου του δικηγορικού συλλόγου, παρόλο που όλοι οι προηγούμενοι νόμοι (ν.4030/11,ν.4178/13, ν.4495/17, ν.4643/19) προέβλεπαν ως πρόεδρο του ΣΥΠΟΘΑ τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σε περίπτωση αδυναμίας αυτού την παρουσία δικηγόρου στο Συμβούλιο. Δηλαδή, σε αντίθεση με το παρόν νομοσχέδιο, σε όλους τους προηγηθέντες νόμους ο νομοθέτης έκρινε επιτακτική την ανάγκη παρουσίας νομικού και μάλιστα πρωτίστως του νομικού συμβούλου του κράτους, προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος των ληφθέντων αποφάσεων του ΣΥΠΟΘΑ. Οι οποίες άλλωστε είναι οι τελικές εκτελεστές Διοικητικές πράξεις και προσβάλλονται μόνο στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ενέργειες νομοθετικές όπως η συγκεκριμένη που θέτουν σε αμφισβήτηση το κύρος των οργάνων και των δομών της δημόσιας διοίκησης αναδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπιζει ο νομοθέτης την επίλυση σημαντικών ζητημάτων της καθημερινότητας του πολιτή.

Συνεχίζουμε την απεργία – αποχή από ΜηΜΕΔ και Επιτροπές μέχρι τις 20/3, όπως αναφέρει και το Εξώδικό μας. Με απόφαση του ΔΣ εξαιρούμε από την αποχή τις Επιτροπές Διαγωνισμών – Προμηθειών που αφορούν στην Υγεία και στην αντιμετώπιση του κορωναϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου