Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΤΕΕ Μαγνησίας - Συμπαράταξη Ανατροπής

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ



Στις 24 Νοέμβρη 2013 οι Έλληνες Μηχανικοί, πολλοί απ’ τους οποίους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης,  καλούνται να ψηφίσουν.




Μπροστά στις κάλπες θα βρεθούν:


  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα, που δεν μπορούν να νοσηλευτούν ούτε να αγοράσουν φάρμακα για τους ίδιους και τα παιδιά τους, επειδή έχουν ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές, υπέρογκα προσαυξημένες, αλλά και χιλιάδες μηχανικοί που αναγκάζονται σε διακοπή του επαγγέλματος αδυνατώντας να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
  •  Μισθωτοί του Ιδιωτικού Τομέα που βιώνουν την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και ζουν καθημερινά με την απειλή της απόλυσης για κάθε τους διεκδίκηση.
  •  Μισθωτοί του Δημόσιου Τομέα που ζουν στην ανασφάλεια της μνημονιακής  «κινητικότητας», της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.
  •  Νέοι μηχανικοί που παρά τις σπουδές τους δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας στο επιστημονικό τους αντικείμενο  και είτε μεταναστεύουν, είτε ετεροαπασχολούνται σε άσχετη εργασία υπό απαράδεκτες συνθήκες, είτε οδηγούνται στο περιθώριο.


Εδώ και τρία χρόνια βιώνουμε μια χωρίς προηγούμενο συρρίκνωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών, που για πολλούς συναδέλφους τείνει να αποκτήσει χαρακτήρα επαγγελματικής εξόντωσης.  Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε το φάσμα της γενικευμένης ανεργίας, ενώ το κοινωνικό κράτος καταρρέει συμπαρασύροντας το πάλαι ποτέ υγιές ΤΣΜΕΔΕ στον καιάδα των εξοντωτικών εισφορών και των όλο και πιο περιορισμένων παροχών για σύνταξη, υγεία, πρόνοια.  Κανένας δεν έχει μείνει αλώβητος από τις συνέπειες των μνημονιακών επιλογών των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.




Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίος ο κοινός συνδικαλιστικός αγώνας των μηχανικών με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που επίσης πλήττονται. Σε αυτό τον αγώνα είναι απαραίτητη η συμπόρευση με το σύνολο της κοινωνίας, που αντιστέκεται σθεναρά στις κυβερνητικές επιλογές τμηματικής φτωχοποίησης του λαού μας  και στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Αναγκαία είναι η συμμετοχή και των μηχανικών στον αγώνα για τη δημοκρατία που γίνεται στον τόπο μας, ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνικής ζωής που επιχειρείται κι ενάντια στο φασισμό που επιχειρεί να εδραιωθεί. Άλλωστε κάθε μάχη για τη δημοκρατία, μάχη που δίνει η κοινωνία, αφορά και τους μηχανικούς στο σύνολό τους. 




Το προηγούμενο διάστημα το ΤΕΕ, αποκομμένο από τα μέλη του, τα άφησε απροστάτευτα και τις περισσότερες φορές κινήθηκε σαν ξένο σώμα ενάντια σ’αυτά.


Αναφέρουμε ενδεικτικά:

1.     Το ΤΕΕ και οι εκπρόσωποι του στο ΤΣΜΕΔΕ, πρακτικά συναινούν εδώ και χρόνια σε κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Κινήθηκαν στη λογική του ανταποδοτικού συστήματος και συνέβαλλαν τα μέγιστα στη μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε «τραπεζίτη». Υποστήριξαν στο πρόσφατο παρελθόν την αύξηση των εισφορών, ειδικά των νέων, στο όνομα των καλύτερων συντάξεων, ενώ παράλληλα κατασπατάλησαν τα αποθεματικά του Ταμείου.                             Σήμερα εξακολουθούν να υλοποιούν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, αφού οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ στο ΕΤΑΑ υπερψήφισαν τις αυξήσεις. Τα καλέσματα σε κινητοποίηση από την πλευρά του ΤΕΕ, όταν τα ειδοποιητήρια με τις αυξήσεις είχαν ήδη φτάσει στα σπίτια μας, προέκυψαν μόνο υπό την πίεση των κινητοποιήσεων και της απόγνωσης των συναδέλφων.

2.     Η απερχόμενη διοίκηση του ΤΕΕ, στα πλαίσια της διγλωσσίας της, δεν διαφωνεί και δεν απέρριψε την κατάργηση των εγγυημένων αμοιβών και των κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της λεγόμενης «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων».

3.     Το ΤΕΕ ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την υποβολή των μελών του σε επερχόμενες, συνεχιζόμενες εξετάσεις και μάλιστα επί πληρωμή, ευθύνεται για την υποβάθμιση των Πτυχίων τους, ευθύνεται για την επιβολή ενός διαρκούς «κυνηγιού πιστοποιητικών». Ενώ θα όφειλε να μεριμνά για την απρόσκοπτη δυνατότητα των μηχανικών να ενημερώνονται και να επιμορφώνονται δωρεάν, σήμερα το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ πλουτίζει από την ανεργία των μηχανικών.

4.     Το ΤΕΕ συναίνεσε ουσιαστικά στην κατάργηση των πολεοδομικών γραφείων, αντί να απαιτήσει τη μετεξέλιξή τους σε ισχυρό μηχανισμό αυτεπάγγελτου και οργανωμένου ελέγχου της ιδιωτικής δραστηριότητας και φορέα προστασίας στους τομείς του περιβάλλοντος και της δόμησης. Η όποια διαφθορά των μηχανικών στις δημόσιες υπηρεσίες  δε μπορεί να είναι λόγος κατάργησής τους, πολύ δε περισσότερο σήμερα που η αδιαφάνεια στον ιδιωτικό τομέα, με γνώμονα το κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον, είναι κυρίαρχη.




Τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα που θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε στην απερχόμενη διοίκηση του ΤΕΕ(ΔΚΜ-ΠΑΣΚ) προσθέτοντας ταυτόχρονα και την απαξίωση των ίδιων των συλλογικών οργάνων. Στα τρία τελευταία χρόνια, μόλις μία φορά ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε τα μέλη των Δ.Ε. όλων των περιφερειακών τμημάτων, χωρίς ωστόσο και πάλι να παρθούν αποφάσεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά το θεσμό του προέδρου του ΤΕΕ, έχουμε την άποψη ότι μέρος της αμοιβής του πρέπει να εισφέρεται προς όφελος της πλειοψηφίας των μηχανικών (π.χ. στο Ταμείο ανεργίας), αντί να συνεχίζει να την καρπώνεται ο εκάστοτε πρόεδρος στο ακέραιο.






 Στη Μαγνησία, το ΤΕΕ (με τη Δ.Κ.Μ.-ΠΑΣΠ να έχει τα 7 από τα 9 μέλη της Διοικούσας Επιτροπής) διοικήθηκε εναρμονισμένο με την κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ, συμπληρώνοντας το παζλ της αδιαφορίας για τα προβλήματα των μηχανικών, ευτελίζοντας τα συλλογικά όργανα, αδρανοποιώντας ουσιαστικά την αντιπροσωπεία των μελών (το ανώτατο όργανο του ΤΕΕ) και υπολειτουργώντας τις μόνιμες επιτροπές .Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Μαγνησίας στα κεντρικά του ΤΕΕ (όλοι από Δ.Κ.Μ.-ΠΑΣΠ) δεν ενημέρωσαν ποτέ για το τι λένε και τι ψηφίζουν, λες και το ΤΕΕ είναι μαγαζάκι τους.

Όλα βέβαια τα παραπάνω έγιναν με κύρια ευθύνη του απερχόμενου πρόεδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας (Δ.Κ.Μ.), που ενώ ήταν λαλίστατος στα τεκταινόμενα του Βόλου (από επιστημονική άποψη υποτίθεται), ήταν και παραμένει άλαλος σχετικά με την περιθωριοποίηση των εκατοντάδων μηχανικών του νομού, που κινδυνεύουν να βρεθούν στα όρια της εξαθλίωσης, αν δε βρίσκονται ήδη.


Απέναντι σε όλα όσα προαναφέρονται, οι αριστερές παρατάξεις «Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας», «Συνεργασία Μηχανικών Μαγνησίας», «Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Μηχανικών Μαγνησίας», καθώς και πολλοί ανένταχτοι  μηχανικοί, παραμερίζοντας τις υπαρκτές (μικρές ή μεγάλες) πολιτικές μας διαφορές, αποφασίσαμε να ενώσουμε τη φωνή μας, προκειμένου να ανανεώσουμε την ελπίδα μας, την ελπίδα όλων των συναδέλφων, για καλύτερες μέρες.




Θέλουμε να αγωνιστούμε για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. Είμαστε μερικοί από τους χιλιάδες άνεργους ή υποαπασχολούμενους μηχανικούς, τους «ευέλικτα» απασχολήσιμους με μπλοκάκι, τους ελεύθερους επαγγελματίες με μικρομεσαία γραφεία χωρίς δουλειές αλλά με τεράστια χρέη, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα χωρίς συμβάσεις εργασίας, τους μηχανικούς του δημοσίου και της εκπαίδευσης με τους πετσοκομμένους μισθούς και την απαξίωση του ρόλου τους.

Θέλουμε να ανατρέψουμε τη σημερινή πραγματικότητα:

Για να μην είμαστε νέοι μηχανικοί που αποφοιτούν από τα πολυτεχνεία και βουλιάζουν στην ατελείωτη θάλασσα της ανεργίας και της μετανάστευσης.

Για να μην είμαστε μηχανικοί επιστήμονες που βλέπουμε τη γνώση και το αντικείμενό μας να απαξιώνονται.

Για να μην είμαστε οι αυριανοί συνταξιούχοι  με  αβέβαιες συντάξεις που καταρρέουν.

Για μάς όλους, η νέα διοίκηση του ΤΕΕ οφείλει :
  1.  Να χαράξει κατευθύνσεις ενεργοποίησης των ίδιων των μηχανικών, για την αντιμετώπιση των ζωτικών τους προβλημάτων
  2.  Να διαμορφώσει κατευθύνσεις για να αποτραπεί η καταστροφή που συντελείται, με ένα νέο πλαίσιο αξιοποίησης και ανάπτυξης των παραγωγικών υποδομών και θεσμών, όσων ακόμα διασώζονται, προτάσσοντας την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών.
  3. Να διερευνήσει και να σχεδιάσει νέους ρόλους και συνθήκες επαγγελματικής δραστηριότητας των μηχανικών. Πρέπει να προσδιορίσει την δική μας συμβολή, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η εφαρμογή των κυβερνητικών ρυθμίσεων, με όρους αγώνα, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.
  4.  Να διαμορφώσει πολιτικές προκειμένου να αποτραπεί ο εξευτελισμός των όρων άσκησης του επαγγέλματος των μηχανικών.

Σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια θέλουμε όλους τους συναδέλφους μηχανικούς να πρωταγωνιστήσουν και ιδιαίτερα τους νέους. Ισότιμα, χωρίς παραγοντισμούς και με εναλλαγή προσώπων στα όργανα διοίκησης .

Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, μόνο η συγκρότηση μετώπου από την πληττόμενη πλειοψηφία που θα θέλει να αποτρέψει την καταστροφή, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μιαν άλλη κοινωνία με μια Συμπαράταξη Ανατροπής.





Θα αγωνιστούμε για:
  1.  Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα.
  2.  Αύξηση των άθλιων μισθών και της ουσιαστικής παραγωγικότητας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ενάντια στις απολύσεις.
  3. Κατοχύρωση και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας
  4.  Άμεση, δραστική μείωση των εισφορών μας. Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές
  5.  Υγειονομική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους  ανεξάρτητα από χρέη προς το Ταμείο
  6.  Άμεση αναγνώριση από το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ και τον ΟΑΕΔ όλων των άνεργων μηχανικών, υπαλλήλων και  αυτοαπασχολούμενων που το εισόδημά τους βρίσκεται σε εξευτελιστικό επίπεδο.
  7.  Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των άνεργων μηχανικών, με επίδομα ανεργίας που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.
  8.  Ίδρυση ταμείου ανεργίας και αλληλοβοήθειας, ως μέτρο οικονομικής ανακούφισης των νέων συναδέλφων.
  9.  Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη.
  10.  Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση.
  11.  Προάσπιση των αποθεματικών του Ταμείου – που καταληστεύθηκαν – και χρήση τους υπέρ των ασφαλισμένων, απαγκίστρωση από Τράπεζα Αττικής-χρηματιστήριο-ομόλογα.
  12.  Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και τα σεμινάρια του Τ.Ε.Ε. Διαμόρφωση των σεμιναρίων έτσι ώστε να συμβάλουν στην ουσιαστική επιμόρφωση των μηχανικών
  13. Δημοκρατική λειτουργία του ΤΕΕ, με στόχο τη δημοκρατική συμμετοχή και εκπροσώπηση όλων των μηχανικών
  14.  Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους σε μηχανικούς που εργάσθηκαν σε μελέτες ή έργα του δημοσίου και μένουν απλήρωτοι, ενώ για τις δικές τους οφειλές προς το δημόσιο χάνουν τα σπίτια τους.
  15. Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και έργα σε όφελος της κοινωνίας και όχι σε όφελος μεγάλων συμφερόντων.
  16. Διεκδίκηση πόρων για τις πραγματικά αναπτυξιακές δομές της χώρας και της περιοχής μας
  17.  Ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των παιδιών μας.
  18.   Όχι στα ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, στις “απελευθερώσεις”
  19.  Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών (ενέργεια – νερό – συγκοινωνίες). Δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, ενημέρωση.
  20.  Αγώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για ένα  ΤΕΕ που θα εντάσσεται και θα συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία  με διαμόρφωση προτάσεων και την αξιοποίηση των επιστημόνων, με άξονα τις κοινωνικές ανάγκες.
  21.  Να ακυρωθούν όλοι οι κατ’ επιταγή του Μνημονίου, Νόμοι και Συμβάσεις.
  22.  Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Διαγραφή και άρνηση αναγνώρισης του επαχθούς χρέους.
  23.  Καμία θυσία για το ευρώ – η αξιοπρεπής διαβίωση του Ελληνικού λαού αποτελεί σε κάθε περίπτωση την πρώτη προτεραιότητα κι όχι οι θυσίες για το νόμισμα.
  24.  Όχι στον κρατικό αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων.                                                                                  

Για την αριστερά δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Πέρα από τις λογικές κομματικής καθαρότητας και τα περίκλειστα τείχη των μηχανισμών, υπάρχει η ενότητα των εργαζομένων συναδέλφων πάνω στα προβλήματα και τη δράση.

Καλή ψήφο &  καλούς αγώνες. 

Για μια...

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

                                ... & στο ΤΕΕ

Ανένταχτοι  Μηχανικοί,

«Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Μηχανικών Μαγνησίας»,

«Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας»,

«Συνεργασία Μηχανικών Μαγνησίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου