Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Φορέας πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων το ΤΕΕ

Ενόψει εκλογών η συγκυβέρνηση προσπαθεί να κάνει "δωράκια" στο ΤΕΕ και την ηγεσία του, μπας και διασωθούν. Έλα όμως που τα δωράκια αυτά (όπως οι πιστοποιήσεις που καταργούν πτυχία και βάζουν συνεχείς φραγμούς στο επάγγελμα) ενδέχεται να πετάξουν εκτός επαγγέλματος χιλιάδες μηχανικούς. Υπάρχει ήδη η πείρα των ενεργειακών επιθεωρητών και των ελεγκτών δόμησης και μάθαμε πια καλά τι σημαίνει "πιστοποιήσεις". Αναδημοσίευση από εδώ

Συνεργασία ΥΠΟΜΕΔΙ-ΤΕΕ: δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Χ. Σπίρτζης, συναντήθηκαν σήμερα, προκειμένου να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν κοινές δράσεις του υπουργείου με το ΤΕΕ, που αφορούν τη στήριξη του τεχνικού κόσμου της χώρας, τον εξορθολογισμό κρίσιμων τομέων του συστήματος παραγωγής έργων, την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και τον έλεγχο όλων των συντελεστών παραγωγής έργων. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους:

"Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Έχω την χαρά να σας ανακοινώσω μια σειρά από αποφάσεις που έχουμε λάβει τον τελευταίο καιρό προκειμένου να καταπολεμήσουμε την γραφειοκρατία, να συμβάλουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των δημοσίων έργων, τη μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής ώστε να συμβάλουμε γενικότερα στην αποτελεσματική εκτέλεση έργων, δημοσίων και ιδιωτικών, αλλά και στην απασχόληση και την ανάπτυξη στην χώρα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ζητούμενο σήμερα είναι, το επόμενο χρονικό διάστημα ο τεχνικός κόσμος να ξαναρχίσει να δουλεύει, να ξανανοίξουν τα εργοτάξια, να μπορέσουν να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι - άνεργοι σήμερα σε αυτό τον τομέα - και να ξαναδώσουμε ελπίδα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, κυρίως στους νέους, τους νέους μηχανικούς, τους νέους τοπογράφους, τους νέους αρχιτέκτονες, τους νέους μηχανολόγους, αλλά και στα καινούργια επαγγέλματα, στους νέους πληροφορικάριους, περιβαλλοντολόγους - καλοί επιστήμονες – οι οποίοι αναζητούν εργασία στην πατρίδα μας.

Είναι λοιπόν σήμερα μια καλή μέρα, όπως θα είναι και οι επόμενες μέρες γιατί ανοίγουν μια σειρά από σημαντικά θέματα και αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Είχα μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε το τελευταίο χρονικό διάστημα στενά. Εγώ προσωπικά, οι υπηρεσίες του υπουργείου, το γραφείο μου, και καταλήξαμε σε μια σειρά από αποφάσεις, οι οποίες παίρνουν τον δρόμο για υλοποίηση στη Βουλή των Ελλήνων σε λίγες μέρες, όπου έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις» και εκεί υπάρχουν οι διατάξεις στις οποίες θα αναφερθώ.


Αποφασίσαμε λοιπόν να ιδρύσουμε, στο πλαίσιο του ΤΕΕ, έναν φορέα πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων. Σε συνέχεια ενός νόμου, που είχα την τύχη πάλι ως υπουργός να εισηγηθώ στη Βουλή τον 3982/2011, για την αδειοδότηση και πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί κτλ). Είμαι ευτυχής που αυτός ο νόμος πλέον έχει προχωρήσει στο στάδιο της εφαρμογής του, έχουν γίνει μια σειρά από βήματα, προεδρικά διατάγματα και σήμερα εφαρμόζεται. Ο φορέας αυτός πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων είναι απαραίτητος για να πιστοποιείται η ποιότητα των έργων, των τεχνιτών που ασκούν τα σχετικά επαγγέλματα, ιδιαίτερα, όσα απ’ αυτά έχουν σχέση με την ασφάλεια των πολιτών, όπως οι ηλεκτρολόγοι. Για πολλά χρόνια δυστυχώς τα τεχνικά επαγγέλματα μπορούσαν να ασκούνται από ανθρώπους χωρίς γνώσεις, χωρίς δεξιότητες, χωρίς προσόντα. Εμπειρίες τις οποίες έχουμε αντιμετωπίσει όλοι στην καθημερινότητα μας. Τα οφέλη πολλαπλά για τον τεχνικό κόσμο, αλλά και για την ποιότητα των έργων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Είναι προφανές ότι τα δεκάδες τεχνικά επαγγέλματα για να πιστοποιηθούν απαιτείται βαθιά επιστημονική γνώση και εμπειρία, να οριστούν διαδικασίες, αλλά και προτάσεις για τα επαγγελματικά περιγράμματα και συγκρότηση αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου.

Το δεύτερο που αποφασίσαμε είναι ακόμη σημαντικότερο. Αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια ένα πρόβλημα σε ότι αφορά την αναθεώρηση των τιμών και την τιμολόγηση των δημοσίων έργων. Δυστυχώς, τα τιμολόγια των δημοσίων έργων είναι αναχρονιστικά, βασίζονται σε υπολογισμούς που αναφέρονται σε χρόνους που δεν έχουν σχέση με τις σημερινές τεχνολογικές εξελίξεις, ούτε με τις επιστημονικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα όλη η διαδικασία κοστολόγησης των έργων να μην είναι επίκαιρη και πολλές φορές να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο δημόσιο και στους εργολάβους. Τι θέλουμε να κάνουμε; Να χτίσουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό τιμολόγησης των δημοσίων έργων. Και σε αυτό τον τομέα προχωράμε πολύ γρήγορα. Ο φορέας αυτός θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο επίσης. Θα λειτουργεί στο πλαίσιο του υπουργείου και του ΤΕΕ, θα έχει κρίσιμο και σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά τη λειτουργία και την αποτελεσματική διεξαγωγή όλων των δραστηριοτήτων αυτού του φορέα, προκειμένου να αποδώσουμε στον τεχνικό κόσμο, αλλά και στην οικονομία της χώρας ένα σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί με τρόπο σύγχρονο χωρίς γραφειοκρατία, με αυτοματισμούς, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από την γραφειοκρατία, η οποία υπάρχει σήμερα στον τομέα της τιμολόγησης των δημοσίων έργων.

Η τρίτη πρωτοβουλία, η οποία ανακοινώνεται σήμερα αφορά την ίδρυση επιστημονικών τμημάτων στο πλαίσιο του ΤΕΕ, που θα μπορούν να εγγράφουν μέλη, ώστε να εκφράζεται ενιαία η επιστημονική κοινότητα σε διεπιστημονικά επίπεδα, όπως η πληροφορική, η χωροταξία, το περιβάλλον κτλ. Δηλαδή, υπάρχουν νέα τεχνικά επαγγέλματα, νέοι τεχνικοί επιστήμονες, όπως είναι οι πληροφορικάριοι, όπως είναι οι περιβαλλοντολόγοι, οι οποίοι σήμερα δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΤΕΕ, αν δεν έχουν την ιδιότητα του μηχανικού. Έτσι λοιπόν συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν αυτά τα επιστημονικά τμήματα στο ΤΕΕ, μαζί με τα υπόλοιπα, για να μπορούν να εκφράζονται καταρχήν επιστημονικά και επαγγελματικά όλες αυτές οι νέες ειδικότητες οι επιστημονικές, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και η διεπιστημονική σύνδεση μεταξύ των τμημάτων. Θέλω να σας πω επίσης, ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για την τήρηση των μητρώων δημοσίων έργων και η ένταξη του ΤΕΕ ως υπηρεσίας μιας στάσης στο Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Εμπορικό Μητρώο). Η υπηρεσία μιας στάσης, είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Είναι πολλαπλά τα οφέλη από το γεγονός ότι η ίδρυση μιας εταιρίας είναι υπόθεση ολίγων ωρών.

Όλες αυτές οι προσπάθειες δημιουργούν ένα πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι μια χώρα ελκυστική στις επενδύσεις. Οι πολίτες χρησιμοποιούν τους θεσμούς του κράτους, τους συμβούλους του κράτους όπως το ΤΕΕ, με τρόπο χρήσιμο, αποτελεσματικό και φθηνό, χωρίς μεγάλα κόστη και τελικώς και η ζωή των ανθρώπων, των πολιτών βελτιώνεται, αλλά κυρίως αυτό που βελτιώνεται είναι η οικονομική αποτελεσματικότητα, η αύξηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Σε λίγες μέρες θα μας δοθεί η δυνατότητα να ξαναβρεθούμε εδώ για να σας ανακοινώσουμε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον τεχνικό κόσμο της χώρας, στον τομέα των έργων, των πρωτοβουλιών για τις μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες, που η χώρα έχει ανάγκη να ανοίξει το επόμενο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι ο τεχνικός κόσμος της χώρας και κυρίως οι νέοι μηχανικοί, οι νέοι επιστήμονες των τεχνικών επαγγελμάτων θα έχουν την δυνατότητα μαζικά πια να απασχοληθούν τα επόμενα χρόνια και να αποκατασταθεί η κοινωνική ισορροπία στη χώρα μετά το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα-πραγματικά-που δεχτήκαμε από την κρίση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου