Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Στον «Καιάδα» 10 Ταμεία και 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι


Ενισχύεται το σενάριο που θέλει γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους κ.λπ. να εντάσσονται στο ΙΚΑ.Ελευθεροτυπία

Στόχος της καταγραφής είναι να εκτιμηθεί το είδος των «υποψήφιων» Ταμείων, καθώς και το είδος και το ύψος των δαπανών που καλύπτουν (φωτ. ΑΠΕ) Στον «Καιάδα» οδηγούν κυβέρνηση και τρόικα 10 ασφαλιστικούς φόρεις κύριας και επικουρικής ασφάλισης και 1.500.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς στο στόχαστρο έχουν τεθεί οι κοινωνικοί πόροι που στηρίζουν εν πολλοίς τη βιωσιμότητά τους και οι οποίοι έπειτα από «συστάσεις» οδηγούνται σε κατάργηση.


Στόχος της καταγραφής είναι να εκτιμηθεί το είδος των «υποψήφιων» Ταμείων, καθώς και το είδος και το ύψος των δαπανών που καλύπτουν (φωτ. ΑΠΕ) Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ.Ε.», η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών έχει αρχίσει και συγκεντρώνει τους πόρους που χρηματοδοτούν τα Ταμεία, τα οποία, σύμφωνα με την τρόικα, εφ' όσον εξαλειφθούν «θα μειωθεί το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι πολίτες σε διάφορες δραστηριότητες».

Οπως επισημαίνεται, ο προϋπολογισμός του 2014 «πρέπει να προβλέπει τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων κατά τρόπο ουδέτερο γα τον κρατικό προϋπολογισμό».

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών ήδη λίστα στην οποία περιλαμβάνονται οι πόροι που καλύπτουν τα Ταμεία που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, ενώ αναμένεται και η αποστολή αντίστοιχης λίστας από το Γενικό Λογιστήριο για τα Ταμεία του Δημοσίου (επικουρικά, εφάπαξ και μετοχικά) που εισπράττουν ανάλογα ποσά. Και αυτό χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που αναμένεται να προκύψει και πώς θα διαμορφωθεί η «επόμενη μέρα» για τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς το συγκεκριμένο έσοδο.

Ποια Ταμεία στο στόχαστρο

Στη δίνη του κυκλώνα μπαίνουν μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ), και σε μικρότερη κλίμακα το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ κ.ά.

Από μια πρώτη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί προέκυψε ότι δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος της καταγραφής, όπως επισημαίνεται, είναι «να εκτιμηθεί το είδος και το ύψος των εσόδων αυτών στους φορείς, καθώς και το είδος και το ύψος των δαπανών που καλύπτουν».


Οι φόροι-πόροι, σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτουν στην κοινωνική ασφάλιση περίπου 600.000.000 ευρώ ετησίως, τα οποία, αν χαθούν, θα προκαλέσουν ασφυκτικές πιέσεις, την ώρα που τα έσοδα των Ταμείων καταρρέουν, με κίνδυνο έως το τέλος του έτους να προκύψει έλλειμμα έως και 2,5 δισ. ευρώ.

Μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, ενισχύεται το σενάριο για την ένταξη των Ταμείων ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ, όπου θα υπάρξει καθολική μείωση της σύνταξης, με τη βασική να κινείται πέριξ των 360 ευρώ μηνιαίως και η υπόλοιπη να αποτελεί αναλογία ετών και εισφορών.

Ειδικότερα, η καταγραφή που γίνεται έχει εντοπίσει κοινωνικούς πόρους στα τσιγάρα, στα ποτά, στο αλάτι, στις χρηματικές ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια, στα πρόστιμα, στα εισιτήρια του ΗΣΑΠ, των ποδοσφαιρικών και άλλων αγώνων, στη ζύμη, στο οινόπνευμα, αλλά και στους γάμους, στις βαπτίσεις, έως και στα διαζύγια.

Η μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι έως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί όχι μόνο η καταγραφή των συγκεκριμένων φόρων, αλλά και να έχει προχωρήσει η κατάργησή τους.

Κατά την αξιολόγηση που θα κάνει επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει διαχωρισμός των πόρων αυτών σε φόρους και πόρους.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι φόροι αυτοί θα πρέπει να διατηρηθούν ως έσοδα συγκεκριμένων Ταμείων, διαφορετικά τα Ταμεία αυτά θα καταρρεύσουν. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η πλέον δύσκολη, αφού η τρόικα επιμένει ότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών, οι περισσότεροι κοινωνικοί πόροι πρέπει να καταργηθούν, βάσει και των διατάξεων του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου περί έμμεσων φόρων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το μέρος του τιμήματος που καταβάλλουν όλοι οι Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, για προϊόντα και υπηρεσίες, και «λοξοδρομεί» προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι τα εξής:
  • Για το ΙΚΑ προβλέπονται έσοδα που προέρχονται από τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, τα εξαγόμενα καπνά και τον φόρο κατανάλωσης καπνού, καθώς και επί του «καταναλισκόμενου άλατος».
  • Για το πρώην ταμείο αυτοκινητιστών καταβάλλεται εισφορά για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας κάθε αυτοκινήτου.
  • Για το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ προβλέπεται εισφορά 2 ευρώ για κάθε 34.075 εισιτήρια της γραμμής Ομόνοια-Κηφισιά.
  • Για τον ΟΓΑ έχει προβλεφθεί να εισπράττονται έσοδα επί του φόρου εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων, ποσοστό επί των τελών χαρτοσήμου, καθώς και ειδική εισφορά «επί των σιγαρέτων, ζύθου και άλλων ειδών πολυτελείας».
  • Για το Ταμείο Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδας προβλέπεται «κληρικόσημο» από 0,9 έως 3 ευρώ επί των γάμων, των βαπτίσεων και των διαζυγίων.
  • Για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών 0,01 ευρώ για κάθε 11 παραγόμενους τόνους τσιμέντου, για κάθε 170 κιλά διατιθέμενου οινοπνεύματος, για κάθε 170 κιλά παραγόμενης ζύμης και για κάθε 8 τόνους παραγόμενων οξέων.
  • Για το ΤΣΜΕΔΕ προβλέπεται έσοδο που αντιστοιχεί στο 0,01% από τον προϋπολογισμό πάσης φύσεως τεχνικών έργων και οικοδομικών, εξαιρουμένων των έργων που εκτελούνται από το Δημόσιο και τους δήμους και τις κοινότητες, αλλά και από την αξία των εισαγομένων μηχανημάτων από την αλλοδαπή για εκτέλεση έργων οδοποιίας, οικοδομικών, υδραυλικών και λιμενικών. Επίσης, προβλέπεται ποσοστό 1% επί των πιστοποιήσεων παντός δημόσιου έργου.
  • Για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΥΔΑΠ προβλέπεται 1% για κάθε είδους προμήθεια της ΕΥΔΑΠ, εξαιρουμένων των βασικών έργων υδρεύσεως και για κάθε λογαριασμό υδροληψίας.

Τα εισιτήρια των αγώνων και οι χρηματικές ποινές

  • Για το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων 5% από τα εισιτήρια αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο.
  • Για το ΤΕΒΕ, το Ταμείο Εμπόρων και το Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών προβλέπεται δικαίωμα 1,25% στις χρηματικές ποινές.
  • Για τον ΟΑΕΕ 9% επί των αμοιβών και 9% επί επάθλων και προπονήσεων των αναβατών του ιπποδρόμου.

Οι αρτοποιοί - δημοσιογράφοι

Για τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών καταβάλλονται 40 λεπτά ανά 25 χιλιόγραμμα αλεύρων που κατεργάζεται ο αρτοποιός.

Για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) προβλέπεται 6,8% του ποσού από το 21,5% του αγγελιόσημου στις διαφημίσεις ή διαφημιστικές εκπομπές που γίνονταν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ Α.Ε. και από τους δημοτικούς και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης, προβλέπεται 5% του ποσού από το 21,5% του αγγελιόσημου στις διαφημίσεις που γίνονταν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ Α.Ε. και από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ποσοστό ίσο με 7,5% του αγγελιόσημου στις διαφημίσεις που δημοσιεύονται στον μη ημερήσιο Τύπο και στα περιοδικά των οποίων έστω και αν μία δραστηριότητα πραγματοποιείται στο Νομό Αττικής ή Θεσσαλονίκης ή κυκλοφορούν μέσω πρακτορείων.

Μια πρώτη καταγραφή των πόρων αυτών επιχειρήθηκε το 2008, όταν με το νόμο Πετραλιά αξιοποιήθηκε το 10% των εσόδων από αυτούς, για να χρηματοδοτηθεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που αποτελεί ένα είδος ασφαλιστικού «κουμπαρά» για το μέλλον.

Για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να συμπορεύεται με την άποψη της τρόικας, ότι δηλαδή οι κοινωνικοί πόροι προκαλούν στρέβλωση στην ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά. Στο ίδιο μήκος κύματος, έκθεση του ΚΕΠΕ τονίζει την ανάγκη άμεσης κατάργησης των κοινωνικών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου