Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση του Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων για τις εκλογές του ΤΕΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΤΗΝ 24Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013


Το Νέο κίνημα Αρχιτεκτόνων δεν συμμετέχει με ψηφοδέλτιό του στις επικείμενες εκλογές του ΤΕΕ. Ηδη από το 2009 κάλεσε σε συμπόρευση τους μηχανικούς που ζουν απο τη δουλειά τους και τις παραταξεις που διακυρήσσουν ότι τους εκπροσωπούν, προσπαθώντας με διάφορους τρόπους να προωθήσει μια μετωπική δράση στο χώρο των αρχιτεκτόνων και γενικότερα των μηχανικών. Επιτεύχθηκε γύρω από διάφορα σοβαρά θέματα διατύπωση κοινών θέσεων, σύγκληση απόψεων σε άλλα, πραγματοποιήθηκαν επίσης κοινές δράσεις γύρω από σοβαρά προβλήματα με την ΑΚΕΑ και τη Συσπείρωση. Η πορεία αυτή έμεινε μέχρι σήμερα  ανολοκλήρωτη και δεν ωρίμασε μέχρι το επίπεδο της διατύπωσης μιας κοινά αποδεκτής διακήρυξης αρχών και βασικών στόχων που θα ενοποιούσε μονιμότερα την κοινή  δράση και θα επέτρεπε ακόμα και τη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου στις παρούσες εκλογές του ΤΕΕ.

            Το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων στην 23χρονη πορεία του έχει ρίξει το βάρος του στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και σε αυτοτελή δραστηριότητα γύρω από κοινωνικά ζητήματα της πόλης και της αρχιτεκτονικής. Δεν έχει ουσιαστικά αναπτύξει δράση στα πλαίσια του ΤΕΕ. Η υποβολή ψηφοδελτίου από το ΝΚΑ για την Αντιπροσωπεία ενώ ήταν ενδεχόμενο να οδηγήσει σε εκλογή αντιπροσώπου σε αυτή αποκλείστηκε, όπως και στο παρελθόν, διότι η υποβολή αρχιτεκτονικού ψηφοδελτίου σε ένα διακλαδικό όργανο σαν την Αντιπροσωπεία θα δημιουργούσε σύγχυση συσχετίζοντας το Νέο κίνημα με παρατάξεις κλαδικού η ομοιοεπαγγελματικού τύπου (π.χ.: “ελεύθεροι” επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί κ.λπ.). Για λόγους αρχής το ΝΚΑ σε καμμιά περίπτωση δεν θέτει σε προτεραιότητα αυτού του είδους τις αντιθέσεις που απολιτικοποιούν τους φορείς και πληρώθηκαν πολύ ακριβά από τους μηχανικούς που ζούν από τη δουλειά τους, ενώ βόλεψαν πολύ καλά τα συμφέροντα των εργολάβων των έργων και των μελετών.

            Η υποβολή ψηφοδελτίου για την πενταμελή Επιστημονική Επιτροπή  Ειδικοτήτων, με δεδομένη την μακροχρόνια αποστασιοποίηση του ΝΚΑ από τις διεργασίες της και τις δραστηριότητές της, οι οποίες άλλωστε είναι γενικότερα άγνωστες, θα είχε πρακτικά μηδενικές πιθανότητες εκλογής. Μετά την απαράδεκτη κατάργηση του Ενημερωτικού  Δελτίου του ΤΕΕ η υποβολή ψηφοδελτίου δεν αποτελεί  καν μια ευκαιρία ευρείας  δημοσιοποίησης κάποιων θέσεων του ΝΚΑ σε σχέση με το ΤΕΕ. Με αυτούς τους όρους η υποβολή από μέρους μας ενός ακόμα ψηφοδελτίου της αριστεράς στην Επιστημονική Επιτροπή των Αρχιτεκτόνων θα μπορούσε να παρεξηγηθεί σαν μια τυπική διαδικασία καταγραφής παραταξιακής επιρροής. Λόγω του έντονα πολιτικού χαρακτήρα των εκλογών του ΤΕΕ δεν επιτρέπεται σ' εμάς τέτοια στάση. Τα μέλη του  Νέου Κινήματος, το οποίο όπως είναι γνωστό δεν αποτελεί κομματική αλλά μετωπική παράταξη,  είναι αυτονόητο ότι θα τοποθετηθούν σε σχέση με τις εκλογές αυτές το καθένα με βάση τις προσωπικές πεποιθήσεις του.

            Το ΝΚΑ θα συνεχίσει την προσπάθειά του για την ωρίμανση της συμπόρευσης, που κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο επιτακτική ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου