Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΤΕΕ Ηπείρου: Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (ΑΚΜΗ)

Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (ΑΚΜΗ)
Πριν από 3,5 χρόνια περίπου στο ιδρυτικό μας κείμενο τότε απευθύναμε αγωνιστικό μήνυμα – προσκλητήριο προς τον άνεργο, το μισθωτό μηχανικό του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τον  υποαπασχολούμενο, τον μικροεπαγγελματία, τον μηχανικό της βιοπάλης, τον προοδευτικό μηχανικό. Το μήνυμα αυτό είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ στο σήμερα λόγω της τραγικής κατάστασης που συνεχίζουν να βιώνουν ολοένα και περισσότερο χιλιάδες εργαζόμενοι μηχανικοί.Από τις προηγούμενες εκλογές του Τ.Ε.Ε. (Απρίλιος 2010) τα πράγματα γύρω μας έχουν χειροτερέψει σε όλα τα επίπεδα. Βρισκόμαστε αισίως στο ήδη ψηφισμένο «μνημόνιο 3» και καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα εργασιακά δικαιώματά τους. Πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί έχουν υποστεί ουσιαστικά επαγγελματική εξόντωση εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. Ουσιαστικά η κάρτα μέλους του Τ.Ε.Ε. για την πλειοψηφία των συναδέλφων μηχανικών (ιδιαίτερα των νέων) ισοδυναμεί με κάρτα ανεργίας και μάλιστα χωρίς επίδομα. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η μείωση των αποδοχών αποτελούν την καθημερινότητα πολλών συναδέλφων μηχανικών, ενώ έντονο είναι και το φαινόμενο της νέας μετανάστευσης.
Στον αντίποδα κάποια ιδιωτικά - επιχειρηματικά συμφέροντα, που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς, συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη επωφελούμενα της κατακόρυφης μείωσης του εργατικού κόστους, της στρατιάς ανέργων και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
Γι’ αυτό και αναφέρουμε ακόμη μια φορά ότι είναι παραμύθι για μας η άποψη ότι υπάρχει «ενιαίο στρώμα των μηχανικών». Ο κόσμος των επιχειρηματιών, των μεγαλοεργολάβων και μεγαλομελετητών μηχανικών, των πάσης φύσεως managers, δεν έχει τίποτα κοινό με την πλειοψηφία των μηχανικών που βιώνει τις συνέπειες της κρίσης, μια εξαιρετικά άθλια και καταθλιπτική καθημερινότητα, αυτή που οδηγεί στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική περιθωριοποίηση.
Όλο το προηγούμενο διάστημα το ΤΕΕ παρά τις υποκριτικές και ανέξοδες αντιμνημονιακές κορώνες παρέμεινε σταθερό στις βασικές επιλογές του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Ουσιαστικά εφαρμόζει την μνημονιακή πολιτική. Ας μην ξεχνάμε ότι από κοινού οι διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ συναίνεσαν στη ληστρική αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ και στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής με χρήματα των ασφαλισμένων του, καθώς και στη συρρίκνωση των προνοιακών παροχών μέσα από την ένταξη του Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ. Τεράστια ευθύνη της διοίκησης του ΤΕΕ και στα ζητήματα του «κουρέματος» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, των καταργήσεων των ΣΣΕ (Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) και των ελαχίστων αμοιβών. Επομένως, το ΤΕΕ δεν είναι όλων των μηχανικών. Το ΤΕΕ Ν.Π.Δ.Δ., θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει στους κόλπους του μηχανικούς διαφορετικών και συγκρουόμενων ταξικών συμφερόντων, δηλαδή αφενός μεν τους μεγαλοεργοδότες - επιχειρηματίες και αφετέρου δε τους μικροεπαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, πάντα ήταν στην υπηρεσία των πρώτων.
Αρωγός σε αυτή τη πολιτική που εφάρμοσε κεντρικά το ΤΕΕ ήταν για άλλη μία φορά το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου. Ύστερα από την εκλογή των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου με αντιδημοκρατικές προκλητικές μεθοδεύσεις, τις οποίες είχαμε καταγγείλει τότε, ουσιαστικά η Διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου δεν έκανε τίποτε για τα προβλήματα των άνεργων, των μισθωτών μηχανικών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των υποαπασχολούμενων, των μικροεπαγγελματιών, των μηχανικών της βιοπάλης και παράλληλα φρόντισε μέσα από τις ανακοινώσεις της να κρατάει ισορροπίες και να μην ενοχλεί τις ντόπιες και τις κεντρικές εξουσίες, όπως έκανε με μεγάλα θέματα της περιοχής (Εγνατία Οδός, ΧΥΤΑ, Φυσικό αέριο, σχέδιο Καλλικράτης κλπ).
Για ακόμη μία φορά υποβαθμισμένος ήταν και ο ρόλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου και αντεστραμμένος ο ρόλος Αντιπροσωπείας-Διοικούσας, που θεσμικά η πρώτη έπρεπε να αποφασίζει και η δεύτερη να εκτελεί, με αποτέλεσμα αντί των 54 της Αντιπροσωπείας να αποφασίζουν οι 9 της Διοικούσας. Πρακτικά η Αντιπροσωπεία δεν λειτούργησε και οι όποιες αποφάσεις της ήταν προειλημμένες στα παρασκήνια. Πολλές παρεμβάσεις μας στις συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας σχετικά με καίρια ζητήματα τόσο τεχνικά όσο και άλλα γενικότερα (ανεργία μηχανικών, υπέρογκες αυξήσεις ΤΣΜΕΔΕ, σχέδιο Καλλικράτης, ΧΥΤΑ, Εγνατία Οδός, ΑΠΕ, Φυσικό αέριο, θέματα διαχείρισης των νερών της Ηπείρου) που απασχολούν την περιοχή μας και την πλειοψηφία των μηχανικών ουσιαστικά δεν συζητήθηκαν ποτέ!  
Ευθύνες για όλα τα παραπάνω έχουν όλες οι ηγεσίες των παρατάξεων που εδώ και δεκαετίες σε αγαστή και παρασκηνιακή συνεργασία διοικούν το ΤΕΕ τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο (ΔΚΜ, ΠΑΣΚ, Ενότητα Μηχανικών).
Η πλειοψηφία των μελών των κυρίαρχων παρατάξεων του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου στο σώμα της Αντιπροσωπείας απεμπόλησαν συνειδητά την υποχρέωση ελέγχου των πράξεων της Διοικούσας επιτροπής, τόσο με την απουσία τους από τις συνεδριάσεις του σώματος, όσο και με την βιασύνη να φύγουν πριν την λήξη των συνεδριάσεων ή να παραμείνουν βαριεστημένα και παθητικά. Οι ελάχιστες συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας χαρακτηρίστηκαν εκτός από την απουσία ελέγχου των πράξεων της Διοικούσας επιτροπής και από την ένδεια των ερωτήσεων, τοποθετήσεων, παρεμβάσεων, συζητήσεων, ψηφισμάτων, ή αφιερώθηκαν στο ροκάνισμα του χρόνου προκειμένου να μη συζητηθούν τα θέματα ή τα ψηφίσματα, που έθεσε η ΑΚΜΗ με πρώτο και κύριο, και μάλιστα από τις αρχές του 2011, την ανεργία και την γενικότερη κατάσταση των μηχανικών. Η όλη εικόνα της Αντιπροσωπείας έμοιαζε να βγαίνει από μία άλλη εποχή μακαριότητας και νιρβάνας όταν γύρω κατέρρεε ο κόσμος για την πλειοψηφία των μηχανικών.
Η απαξιωτική αυτή συμπεριφορά, που ακολουθούν χρόνια τώρα, απέναντι στη νοημοσύνη των μελών του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου και των προβλημάτων που τους απασχολούν, τόσο η κεντρική όσο και η τοπική ηγεσία του ΤΕΕ, πρέπει να σταματήσει και είναι υποχρέωση όλων μας.
Φυσική εξέλιξη της παραπάνω λογικής και πρακτικής των κυρίαρχων παρατάξεων αποτελεί και η τυχοδιωκτική μεταμφίεσή τους ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Συγκεκριμένα, η ΔΚΜ μεταλλάχθηκε σε Διάδραση, η Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών σε γενόσημο της ΠΑΣΚ και η Ενότητα Μηχανικών σε … διασπασμένη Ενότητα και στην εμφανιζόμενη ως «αθώα και αναμάρτητη περιστερά» Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, χωρίς καμία δημόσια τοποθέτηση της τελευταίας επί των πεπραγμένων της Ενότητας που ήταν και η αιτία της διάσπασης.
Εμείς θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στο χώρο του ΤΕΕ αποκαλυπτικά, καταγγελτικά και ανατρεπτικά όπου μπορούμε. Όμως, θα συνεχίσουμε να μιλάμε και «εξωθεσμικά» (εκτός ΤΕΕ), με ανακοινώσεις και άλλες παρεμβάσεις και δράσεις για όλα τα τεχνικά και όχι μόνον ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας από την πλευρά των συμφερόντων των μαχόμενων μηχανικών και των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, όπως λειτουργήσαμε και το προηγούμενο διάστημα.  
Καλούμε τους «πληβείους» μηχανικούς, τους άνεργους, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους υποαπασχολούμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους μηχανικούς της βιοπάλης να οργανώσουμε τον αγώνα μας, «εντός-εκτός και εναντίον» του ΤΕΕ και σε κοινό μέτωπο και συντονισμό με το λαό της περιοχής που πλήττεται από τη μνημονιακή, και όχι μόνο, λαίλαπα.
Οι μηχανικοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν με τους άλλους εργαζόμενους.
Οι στόχοι μας:
  • Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των μηχανικών, που βρίσκονται εκτός των τειχών της μάσας και της ρεμούλας, η επαναφορά της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης στις συνειδήσεις των συναδέλφων αλλά και της αντίληψης της ενότητας των εργαζομένων, κόντρα στις ατομικές λογικές και αντιλήψεις.
  • Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά ενάντια στην ανεργία και στις απολύσεις, η υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και η αγωνιστική διεκδίκηση ίδρυσης ταμείου ανεργίας, χωρίς νέες επιβαρύνσεις των συναδέλφων, ειδικά σήμερα που γενικεύεται η ανεργία και η υποαπασχόληση.
  • Κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ που δεν αποδίδεται στους άνεργους μηχανικούς.
  • Η ανάδειξη των προβλημάτων της υπανάπτυξης, της απομόνωσης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Περιφέρειας μας και η σύνδεση των αγώνων των μηχανικών με τους γενικότερους αγώνες του λαού μας, γιατί μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα των μηχανικών.
  • Η συμμετοχή σε συλλογικότητες, η δραστηριοποίηση επιστημονικών ή άλλων συλλόγων, η δημιουργία επιτροπών και πρωτοβουλιών, με κριτήριο την μαζική και αποτελεσματική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.
Και παραπέρα:
  • Πρέπει να πούμε όχι στο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης με κέντρο το κέρδος. Να αντισταθούμε στην πολιτική της κυβέρνησης, στο μονόδρομο της ΟΝΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα «σιδηρά» Προγράμματα Σταθερότητας-Σύνθλιψης, στον ιμπεριαλισμό, στον εθνικισμό, στον ρατσισμό και στον πόλεμο, στις κρατικές πολιτικές για περιορισμό κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Να πούμε όχι στην εμπορευματοποίηση των πάντων, στον ανταγωνισμό, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, στα καταναλωτικά πρότυπα και στην καταλήστευση των φυσικών πόρων. Να πούμε όχι στην διάλυση των ανθρωπίνων σχέσεων και στον εκβαρβαρισμό των ΜΜΕ, που μονοπωλούν την ειδησεογραφία και την πληροφόρηση, και αναμεταδίδουν ότι θέλει και μόνο η γκεμπελίστικη κυβερνητική προπαγάνδα, ειδικά μετά την πραξικοπηματική φίμωση και κατάργηση της ΕΡΤ. Να αντισταθούμε στην εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
  • Αρνούμαστε την διαχείριση της τύχης μας «εν τη απουσία μας» και για λογαριασμό μας - και στο ΤΕΕ και στην κοινωνία – από τους γνωστούς καρεκλοκένταυρους και χαμαιλέοντες της πολιτικής. Οι συνδιαχειριστικές λογικές, οι συμμαχίες κορυφής και τα κομματικά παζάρια δεν είναι στη λογική μας, η δε λειτουργία μας είναι αμεσοδημοκρατική, με ανακλητότητα των εκπροσώπων μας και την εκ περιτροπής κυκλική εκπροσώπηση.
  • Να συνεχίσουμε να βαδίζουμε κόντρα σε κυρίαρχα ρεύματα, σε πλειοψηφικά γούστα, σε παγιωμένες αντιλήψεις. Έτσι ή αλλιώς το αύριο ή θα φέρνει τη δική μας σφραγίδα ή θα στρέφεται εναντίον μας. Η ελπίδα είναι στην δράση των πολλών, των νέων, των εργαζομένων. Εμείς πάντα υπερασπίζαμε το δικαίωμα του κοινού ν’ ανεβαίνει στην σκηνή για να χαλάσει ένα στημένο παιγνίδι. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.
Σε αυτή τη βάση σας καλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας (διαδικτυακά και «δια ζώσης») και στο βαθμό που συμμερίζεστε τις απόψεις μας να μας στηρίξετε σε αυτές τις εκλογές, αλλά πάνω απ’ όλα να συσστρατευτούμε στους αγώνες που θα αναπτυχθούν στους χαλεπούς καιρούς που έρχονται.

Στο ψηφοδέλτιο της
Αριστερής Κίνησης Μηχανικών Ηπείρου (ΑΚΜΗ)
για τις εκλογές στις 24/11/2013 συμμετέχουν:
Από Γιάννενα:                             Βάσσος Δημήτριος ΜΜ
Βαφειάδης Γρηγόριος Αγρ.Τ.Μ
Βλάχας Παναγιώτης ΜΜ
Γοδέβενος Γεώργιος ΜΜ
Γράβος Ευάγγελος ΑΜ
Δρόσος Νικόλαος ΗΜ
Καλογήρου Χαράλαμπος ΠΜ
Μπέγκα Αλεξάνδρα ΑΜ
Πατσούρας Χρήστος ΠΜ
Τσιλιγιάννη Ευαγγελία ΗΜ
Τσουμάνη Ευγενία  ΑΜ
Φλίνδρας Θεοχάρης  ΑΜ
  Από Θεσπρωτία:                            Αλεξίου Παύλος ΠΜ
Κολιούσης Γεώργιος ΠΜ
Χεκίμογλου Αχιλλεύς ΠΜ
  Από Λευκάδα:                               Βαγενάς Κων/νος ΠΜ
Βλάχου Θέκλη ΠΜ
Επικοινωνία:  akmh.tee@gmail.com
                     www.akmh-epirus.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου