Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Συνταγματική αναθεώρηση με υπογραφή... Λοβέρδου

Συνταγματική αναθεώρηση με υπογραφή... Λοβέρδου Πιστός στη γραμμή Σαμαρά, ο κ. Λοβέρδος παρέχει αναγνώριση στους τίτλους σπουδών όλων των ιδιωτικών «ιδρυμάτων», ενώ σαφές προβάδισμα αποκτούν τα αμερικανικά κολέγια, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» από τον Μάιο.
Τα μεγάλα κόλπα στην ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση ξεκίνησε ο υπουργός Παιδείας, προσπερνώντας στη στροφή ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που έχει προαναγγείλει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του, ο οποίος -κατά πρωτοφανή παραβίαση του Συντάγματος- άνοιξε τις πόρτες και στις τρίτες χώρες (από τις ανατολικοευρωπαϊκές έως τις ΗΠΑ), ο κ. Λοβέρδος βάζει τους επιχειρηματίες της μεταλυκειακής εκπαίδευσης κατευθείαν στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς καν την απαραίτητη προϋπόθεση της ύπαρξης συμφωνίας με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
Αυτό... last year. Πλέον, κάθε λογής κολέγιο μπορεί να βαφτιστεί ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, αρκεί να έχει λάβει πιστοποίηση από έναν -οποιοδήποτε στον κόσμο- Οργανισμό Πιστοποίησης. Αυτομάτως ο τίτλος σπουδών του θα αναγνωρίζεται ως bachelor ή master!
Μεγάλοι κερδισμένοι
Αμεσα κερδισμένα τα αμερικανικά κολέγια που αποκτούν τεράστιο προβάδισμά έναντι των άλλων κολεγίων, τα οποία έχουν κερδίσει την πολυπόθητη αναγνώριση μέσα από το δύσκολο, αλλά πλέον ανώφελο δρόμο της συνεργασίας με ευρωπαϊκά –κυρίως βρετανικά– πανεπιστήμια. Ηδη έχει αρχίσει ένας υπόγειος, ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ κολεγίων που δίνουν ευρωπαϊκούς τίτλους και αμερικανικών κολεγίων.
Ακόμη πιο κερδισμένοι οι δυο αμερικανικοί εν Ελλάδι φορείς, το Deree (και μαζί το ελληνικών συμφερόντων Alba που δίνει μεταπτυχιακά) στην Αθήνα και το Anatolia στη Θεσσαλονίκη. Αν και προ διετίας αναγκάστηκαν να στραφούν σε συμφωνίες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ώστε να μη χάσουν το τρένο της αναγνώρισης, πλέον, πολύ πιο εύκολα απ’ όλους τους άλλους, μπορούν να στραφούν στη μητέρα πατρίδα για την πιστοποίηση.
Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», οι αμερικανικές πιέσεις είχαν γίνει ασφυκτικές επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, ακόμη και με τις επισκέψεις του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη στο Μαρούσι. Ο στόχος επιτεύχθηκε. Ο τότε υπουργός επέβαλε την αυθαίρετη και αντισυνταγματική αναγνώριση τίτλων από τρίτες χώρες. Κι όμως, δεν ήταν αρκετό. Ο δρόμος έπρεπε να ανοίξει εντελώς και ανέλαβε ο επόμενος υπουργός Παιδείας.
Περιφρόνηση
Με την ίδια χαρακτηριστική άνεση και περιφρόνηση του Συντάγματος προσφέρει αναγνώριση σε οποιοδήποτε μεταλυκειακό κέντρο εξασφαλίσει πιστοποίηση από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο που μπορεί να αυτοδιαφημίζεται ως Πανεπιστήμιο αφού θα παρέχει bachelor και master με τη βούλα. Η τροπολογία μιλάει για επαγγελματική αναγνώριση που θα δίνει το αρμόδιο όργανο, δηλαδή το ΣΑΕΠ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Το κρας τεστ έχει γίνει από καιρό με τα κολέγια των ευρωπαϊκών συνεργασιών. Οι τίτλοι που παίρνουν οι απόφοιτοι τους είναι πτυχία πανεπιστημίου. Αυτό αρκεί για την αγορά.
Σύμφωνα με την τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την έρευνα, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στη Βουλή και μέχρι αύριο θα έχει ψηφιστεί, η υπόθεση της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης γίνεται, πλέον, μια πολύ απλή υπόθεση. Οπως αναφέρεται στο άρθρο 2: «Επίσης περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, των οποίων τα προγράμματα σπουδών οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelors) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας ή σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (master), εφ’ όσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης».
Πηγαιν’έλα
Ακολουθεί αναφορά στην αρμοδιότητα του ΣΑΕΠ για την αναγνώριση των προαναφερθέντων τίτλων, ενώ η παρέμβαση Λοβέρδου στην ανώτατη εκπαίδευση ολοκληρώνεται με την επαναφορά της διάταξης για την αναγνώριση των τίτλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους «μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία» ως ισότιμων με των ελληνικών Πανεπιστημίων. Είναι η περιβόητη διάταξη που πήγε κι ήρθε με τα χέρια Αρβανιτόπουλου αρκετές φορές στη Βουλή.
Οι αντιδράσεις ότι έτσι βολεύονται ημέτεροι και συγκεκριμένα Ελληνας καθηγητής και κατά καιρούς συνεργάτης κυβερνήσεων (κυρίως) ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προκαλούσαν ανάκληση της διάταξης. Ο κ. Λοβέρδος το κατάφερε και αυτό. Την επαναφέρει θριαμβευτικά. Και πάλι δεν ανοίγει ρουθούνι. Η μεγαλειώδης μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση μόλις ολοκληρώθηκε. Το ίδιο και η αναθεώρηση του άρθρου 16...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου