Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Μ. Κρητικός: Ανοιχτή επιστολή προς το υπ. Εργασίας

Η διαφθορά κάθε κυβέρνησης αρχίζει σχεδόν | πάντα με την διαφθορά των αρχών της («Το Πνεύμα των Νόμων», Montesque)


Λίγο απέχω από το να χρωστάω ευγνωμοσύνη στον Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας που με τα λόγια και τις πράξεις του, έγινε η αιτία να συνταχθεί αυτή η επιστολή και να γίνουν γνωστές μερικές αλήθειες για τον ΟΕΚ.

Ο ΟΕΚ ιδρύθηκε το 1954 και υπήρξε για σχεδόν 60 χρόνια ο δημόσιος φορέας στεγαστικής πολιτικής υπέρ των λαικών στρωμάτων. Καταργήθηκε το 2012 και τα αποθεματικά του λεηλατήθηκαν από την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Ήταν ένας Δημόσιος Οργανισμός , που ως τέτοιος , εμφάνιζε σε πολλαπλάσιο βαθμό τις παθογένειες της Ελληνικής Διοίκησης. Όπως παντού οι πελατειακές σχέσεις και οι τοποθετήσεις κομματικών φίλων σε καίρια πόστα ήταν καθεστώς. Οι Διοικήσεις του δε διαχειρίστηκαν πάντα με διαφάνεια τις εισφορές των εργαζομένων ενώ στην πορεία των τελευταίων 25 χρόνων – και όχι μόνο – πάρθηκαν αποφάσεις που δεν διαπνέονταν από ορθολογικό σχεδιασμό, παράλληλα εντοπίζονται και επιλήψιμες επιλογές . Υπήρξαν προβλήματα ποιότητας κατασκευών και υπέρβασης των πρυπολογισμών έργων . Τέλος η ανάληψη κατασκευής, εκ μέρους του, του Ολυμπιακού Χωριού αποπροσανατόλισε τον στόχο του , στέρησε την οποιαδήποτε δυναμική ανάπτυξής του και έγινε η αιτία της δραματικής μείωσης των αποθεματικών του.

ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΔΩ.

Ο ΟΕΚ κατασκεύασε περίπου 580 Οικισμούς με 65000 σπίτια που διέθεσε με χαμηλό τίμημα σε δικαιούχους εργαζόμενους. Οι κληρώσεις των σπιτιών ήταν αφορμή για λαικό πανηγύρι αλλά και για προεκλογικές φιέστες. Δημιούργησε , ιδιαίτερα στα μεταπολεμικά χρόνια , πολεοδομικές ενότητες που σήμερα έχουν ενταχθεί αρμονικά στα κέντρα των πόλεων. Προσέφερε κατοικία με χαμηλό κόστος σε περιοχές με μεγάλη φτώχεια ενώ η εθνική απογραφή ,έτους 1984 , των στεγαστικών αναγκών μάλλον είναι η μοναδική που έχει διενεργήσει Δημόσιος Φορέας. Στο αρχείο του υπάρχουν σχέδια κατοικιών σπουδαίων ελλήνων αρχιτεκτόνων και αρκετοί οικισμοί του είναι «χάρμα οφθαλμών».Αγόρασε και παρέδωσε σε δικαιούχους του χιλιάδες έτοιμες κατοικίες καλύπτοντας στεγαστικές ανάγκες σε περιοχές όπου δεν υπήρχε κατασκευαστικό πρόγραμμα αναθερμαίνοντας παράλληλα , σε κρίσιμες περιόδους , την οικονομία.

Χορήγησε πάνω από 500.000 δάνεια με χαμηλά επιτόκια εξόφλησης ενώ με το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου , σε 100.000 οικογένειες το χρόνο , στήριζε τα φτωχά λαικά νοικοκυριά.

Στην ουσία ήταν ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ και ο τραπεζίτης των ΦΤΩΧΩΝ.

Ο Αντρέας Νεφελούδης ως Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας έχει αναλάβει εργολαβικά το έργο σπίλωσης και κατασυκοφάντησης του ΟΕΚ.

Ο λόγος είναι απλός ,απαξιώνοντας τον ΟΕΚ επιδιώκει να κρύψει την ανυπαρξία στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης .

Αποπροσανατολίζει στρέφοντας τις όποιες προτάσεις μακριά από τις ρίζες των γεγονότων σε επιφανειακή και ακίνδυνη αντιμετώπιση. Έτσι αυτή την περίοδο του οικονομικού μαρασμού και της εξαθλίωσης, τώρα που είναι απαραίτητο ένα εργαλείο αντιμετώπισης στεγαστικών αναγκών αλλά και αναθέρμανσης της οικονομίας η κυβέρνηση εμφανίζεται αλλοπρόσαλλη και ανακόλουθη.

– Αλλοπρόσαλλη γιατί ενώ διακηρύττει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν σχεδιάζει έργα , υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, για να αντιμετωπίσει την αστεγία αλλά αρκείται σε παροχές και

– Ανακόλουθη γιατί στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επανασύσταση του ΟΕΚ .

Ο Γ.Γ. περιοδεύει ανά τη χώρα και σε συγκεντρώσεις εργαζομένων παρουσιάζει αναληθή στοιχεία όπως:

– ότι η αγορά οικοπέδου του Ολυμπιακού Χωριού έγινε με το ποσό των 3 ΕΥΡΩ / Μ2 όταν η πραγματικότητα είναι το ποσό των 60 ΕΥΡΩ / Μ2

– ότι ήταν ο ΟΕΚ αυτός που καθόριζε τις τιμές παραχώρησης της κατοικίας στους δικαιούχους , και άρα ο αποκλειστικά υπευθυνος ,όμως δεν μπορεί να μη γνωρίζει ότι ήταν αρμοδιότητα του Υπουργού Εργασίας και η τιμή παραχώρησης προέκυπτε από το εργολαβικό κόστος κατασκευής

– ότι όταν η κατασκευής κατοικίας στην ελεύθερη αγορά ήταν 400 ΕΥΡΩ / Μ2 (!:!:!) ο ΟΕΚ χρέωνε την κατοικία στους δικαιούχους το ποσό των 700 ΕΥΡΩ / Μ2 αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΟΕΚ έκλεβε τους εργαζόμενους.

(έχει ενδιαφέρον να μάθουμε σε ποια περιοχή της Ελλάδας και πότε η κατοικία κατασκευαζόταν με 400 ΕΥΡΩ/M2

Τέλος αλληθωρίζει και υιοθετεί κατασκευασμένα στοιχεία. Πρόσφατα απέστειλε στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης επιστολή με κατηγορίες σε βάρος υπαλλήλων του πρώην ΟΕΚ, και ζητά να διερευνηθεί το περιεχόμενό της.

Η επιστολή όμως είναι ανώνυμη (!!!!!) με κατηγορίες αμφιβόλου σοβαρότητας , επιπέδου καφενείου και κουτσομπολιού.

Με αυτή τη ενέργεια ουσιαστικά αποδέχεται τη μέθοδο και τη επιστολή

Φαίνεται σαν να ανακάλυψε την πηγή της κακοδαιμονίας του ΟΕΚ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας γίνεται μέρος της κρίσης και της αναταραχής αντί να επιδιώκει την εργασιακή ηρεμία .

Η πραγματικότητα είναι ότι τα παράκεντρα εξουσίας που θεριεύουν σε περίοδο κρίσης αξιών , εκεί όπου υπάρχει έλλειψη οράματος και ηγεσίας, επιδίδονται στις αλληλο-κατηγορίες μέσω ανώνυμων επιστολών ( έχουν σταλεί τουλάχιστον τρείς).

Όμως οι ανώνυμες επιστολές είναι προιόν και μέθοδος ανθρώπων χωρίς αναστολές με ιδιοτελή κίνητρα που κινούνται στο σκοτάδι .

Ιστορικά η πάταξη τέτοιων φαινομένων έδωσαν την αφορμή για να συγκροτηθούν μηχανισμοί αυτογνωσίας, ανοικτού διαλόγου και προστασίας της Δημοκρατίας.

Θα τολμήσει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να σπάσει το απόστημα;

Θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής;

* Ο Μάριος Κρητικός, υπάλληλος πρώην ΟΕΚ, είναι μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου