Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Πρώτα οι Τράπεζες τελευταίοι οι εργαζόμενοι με "μπλοκάκι"



Της Νένας Μαλλιάρα

Σε πλήρη θωράκιση των τραπεζών έναντι των οφειλετών τους οδηγούν οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν με τους "θεσμούς" στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και θα ισχύσουν από 1/1/2018.

Με τις αλλαγές που επίκεινται οι τράπεζες θα ικανοποιούνται στο 100% για τις απαιτήσεις τους ως ενυπόθηκοι δανειστές, από 65% που ισχύει σήμερα, αφού προηγουμένως έχουν εξοφληθεί από την επιχείρηση οι εργαζόμενοι και ο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η κάλυψη των εργαζομένων θα αφορά χρονικά τις απαιτήσεις τους του τελευταίου εξαμήνου, ενώ αστερίσκος μπαίνει στους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Οι τελευταίοι μπαίνουν στην ίδια σειρά κατάταξης με τους προμηθευτές της επιχείρησης και θα μπορούν να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους για μισθούς δικαστικά εφόσον αποδείξουν ότι είχαν σταθερή σχέση εργασίας στην επιχείρηση.

Το θέμα της μεγαλύτερης προστασίας και κάλυψης των ελληνικών τραπεζών ως ενυπόθηκων πιστωτών για τα δάνεια που θα χορηγήσουν από 1/1/2018 είχε αποκαλύψει το Capital.gr. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, οι "θεσμοί" θα έβαζαν το θέμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ζητώντας να αυξηθεί το ποσοστό ικανοποίησης των τραπεζών από το αποτέλεσμα πλειστηριασμών, προκειμένου έτσι οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη για τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν, και άρα μικρότερο ρίσκο έναντι πτωχεύσεων επιχειρήσεων. Πέρα από τη μεγιστοποίηση των ενεχύρων (εξασφαλίσεων) για τις τράπεζες, το σκεπτικό των "θεσμών" ήταν να δοθεί κίνητρο στις τράπεζες να χορηγήσουν νέα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο, ελαχιστοποιώντας τον πιστωτικό κίνδυνο που αφενός κρατά κλειστές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης και αφετέρου υψηλό το κόστος του δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Όπως αποφασίστηκε κατά τις επαφές αυτής της εβδομάδας μεταξύ κυβέρνησης και "θεσμών", με την τροποποίηση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από 1/1/2018 πρώτα θα εξοφλούνται οι εργαζόμενοι και ο ΕΝΦΙΑ, μετά οι τράπεζες που έχουν υποθήκη, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και μετά όλοι οι υπόλοιποι πιστωτές (π.χ. προμηθευτές, τράπεζες χωρίς υποθήκη, κ.λπ.).


Αν και τρίτες στη σειρά κατάταξης, οι τράπεζες εξασφαλίζουν με τις τροποποιήσεις του ΚΠολΔ πλήρη κάλυψή τους έναντι δανείων που θα χορηγήσουν προς επιχειρήσεις. Και αυτό όχι μόνο γιατί ως ενυπόθηκοι δανειστές θα αποζημιώνονται στο 100% της απαίτησής τους αντί του 65% σήμερα (και από το υπόλοιπο 35% εφόσον από αυτό απομείνει κάτι μετά την ικανοποίηση των άλλων πιστωτών). Αλλά και επειδή οι δύο προηγούμενες απαιτήσεις στη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών (εργαζόμενοι και ΕΝΦΙΑ), λειτουργούν και αυτές υπέρ των τραπεζών.

Αφενός, η πληρωμή των εργαζομένων διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να θιγεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και άρα δεν κινδυνεύει το δάνειο που έχει δώσει η τράπεζα στην επιχείρηση. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα ζητούν να λάβουν δάνειο από 1/1/2018 θα πρέπει να προσκομίζουν στις τράπεζες αποδεικτικό, είτε ότι έχουν εξοφλήσει, είτε ότι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τους εργαζόμενους και τον ΕΦΚΑ.

Αφετέρου, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος συνδέεται με τα ακίνητα, ισχυροποιεί τα collaterals των δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου