Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Μπράβο, κ. Μητσοτάκη, για την πανεπιστημιακή αστυνομία

EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.11.2020, 17:32
Μπράβο, κ. Μητσοτάκη, για την πανεπιστημιακή αστυνομία
Στράτος Γεωργούλας*

Τα φαινόμενα ανομίας σε δημόσια Πανεπιστήμια πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Και είναι απόλυτα σωστή η τοποθέτησή του γιατί τόσες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί όλες αυτές τις δεκαετίες έχουν κριθεί αναποτελεσματικές ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν μεγάλη κοινωνική βλάβη.

Ουδέποτε έχουν αντιμετωπιστεί οι περιπτώσεις λογοκλοπής φοιτητικών εργασιών από το διδακτικό προσωπικό αλλά και η παραπαιδεία με την αγοραπωλησία εργασιών και διατριβών. Ουδέποτε έχει αντιμετωπιστεί η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων από τις εργολαβίες (outsourcing), όταν δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας πουλά υπηρεσίες στα πανεπιστήμια (καθαρισμός, τροφοδοσία, ασφάλεια, εταιρείες συμβούλων, «μεσάζοντες» ερευνητικών προγραμμάτων) και με αυτό τον τρόπο τα δημόσια χρήματα για τον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο μετατρέπονται σε ιδιωτικό κεφάλαιο, με αδιαφανείς διαδικασίες, διαφθορά και χαμηλότατη αποδοτικότητα.

Ουδέποτε έχουν αντιμετωπιστεί φαινόμενα συνεχιζόμενης απουσίας καθηγητών από τη δουλειά τους (έχουν και άλλες εργασίες νομότυπες), η (αναγκαστική) πώληση αυτοεκδιδόμενων βιβλίων χωρίς αποδείξεις σε φοιτητές, οι αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων –με τη μεσολάβηση φοιτητικής νεολαίας– ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και επιλογής σε μεταπτυχιακά προγράμματα.


Ουδέποτε έχει αντιμετωπιστεί το καταναλωτικό ήθος σε όλους τους δρώντες στις πανεπιστημιουπόλεις, που εναντιώνεται στη γνήσια επιστημονική δημιουργία, η παραγωγή προϊόντων-αποφοίτων, μελλοντικών υπαλλήλων με ελλιπή ή και καθόλου επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να είναι πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμοι στην αγορά εργασίας, αντί για νέους πολίτες, ολοκληρωμένα μορφωμένους.

Ουδέποτε έχουν αντιμετωπιστεί οι εξουσιαστικές καταστάσεων στο πλαίσιο του μικρόκοσμου των Πανεπιστημίων, οι διαδικασίες αποκλεισμού, σε κάθε εναλλακτική διδασκαλία, πρόταση έρευνας, πρόγραμμα σπουδών. Ουδέποτε έχουν αντιμετωπιστεί οι άνισες και επιλεκτικές, έμφυλες και ταξικές εκπαιδευτικές παροχές, οι δομές που δημιουργούν μια απόσταση με τις ηθικές έννοιες και παράγουν μαύρο χρήμα και οικονομικά σκάνδαλα, μέσα από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ειδικών λογαριασμών έρευνας.

Ακόμα όμως και αν δεν αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ανομικά φαινόμενα, εγώ συνεχίζω να λέω «μπράβο» στον πρωθυπουργό μας, ως εγκληματολόγος. Με τη δημιουργία μιας πανεπιστημιακής αστυνομίας, στο πρότυπο άλλων χωρών που την λειτουργούν πολλές δεκαετίες (παρά το γεγονός ότι Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο ξεσηκώνονται για να τη διώξουν), αυξάνεται το πραγματικό έγκλημα με τις δράσεις αυτών ακριβώς των οργάνων της τάξης, όπως έχουν δείξει μελέτες συναδέλφων μου σε άλλες χώρες.

Αυξάνεται με πράξεις όπως δολοφονίες φοιτητών, βιασμούς, σωματικές βλάβες κ.ά. Ετσι, ως επιστήμονας του χώρου, πάντα θα έχω υλικό να μελετώ, να διδάσκω, να γράφω βιβλία, πάντα θα είμαι χρήσιμος επειδή το έγκλημα θα συνεχίζει να αυξάνεται με τις πράξεις αυτών που έχουν κληθεί να το «αντιμετωπίσουν».

ΥΓ. Πού μπορώ να στείλω τα στοιχεία μου για ένα προγραμματάκι που θέλω ή έστω μια- δυο μελετούλες με απευθείας ανάθεση;

* καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου