Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων το δεύτερο lock down

Χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων το δεύτερο lock down, του Λεωνίδα Βατικιώτη

Κι όμως, το δεύτερο lockdown που ξεκινάει το Σάββατο 7 Νοεμβρίου μπορούσε να είχε αποφευχθεί! Η έκρηξη των κρουσμάτων και των νεκρών βαραίνει 100% την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη. Οι συνάνθρωποί μας που έχασαν ήδη τη μάχη με τη ζωή κι όσοι δεινοπαθούν στα νοσοκομεία είναι θύματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Αρχικά, η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι δραματική. Μια πρόχειρη ματιά στα στοιχεία του ΕΟΔΥ πείθει ότι η υγειονομική κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ή, με άλλα λόγια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε να κρατήσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της νόσου.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης αφορούν την ολιγωρία ή αδιαφορία που επέδειξε σε πέντε συγκεκριμένα θέματα:

Πρώτο, του τρόπου που άνοιξε ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2020. Ο τουρισμός έπρεπε να ανοίξει. Σε μια χώρα που το 21% του ΑΕΠ και το 2% της απασχόλησης εξαρτώνται από τον τουρισμό, ένα τουριστικό lock down θα ισοδυναμούσε με οικονομική αυτοκτονία. Όφειλε ωστόσο να ανοίξει με σχέδιο. Στην κυβέρνηση έφτασαν προτάσεις πολύ καλά επεξεργασμένων σχεδίων που μεταξύ άλλων προέβλεπαν: Είσοδος τουριστών μόνον κατόπιν εξετάσεων, άνοιγμα της αγοράς σε χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, αποφυγή διάχυσης των τουριστών και συγκέντρωσή τους ανά χώρα προέλευσης, πχ Γερμανοί στη Σαντορίνη, Αυστριακοί στη Ρόδο κ.λπ. και ώθηση του εσωτερικού τουρισμού σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας ή σε νησιά χωρίς αεροδρόμια. Τι έκανε η κυβέρνηση στον αντίποδα; Υπέκυψε στην TUI που είχε ένα και μοναδικό άγχος: να μη χρειαστεί να επιστρέψει τις προκαταβολές που είχε πάρει από τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2020…

Δεύτερο, του τρόπου που άνοιξαν τα σχολεία το Σεπτέμβριο του 2020. Από τον Απρίλιο ακόμη επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι ένα απότομο άνοιγμα των σχολείων θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία που επιτεύχθηκε. (βλ. συνέντευξη Άρη Κατζουράκη σε Ματθαίο Τσιμιτάκη τον Απρίλιο του 2020). Η κυβέρνηση τι έκανε; Αδιαφόρησε για συγκεκριμένες και εύκολα υλοποιήσιμες προτάσεις δημιουργίας επιπλέον τμημάτων στα σχολεία και πρόσληψης επιπλέον δασκάλων και καθηγητών, που θα δημιουργούσαν τμήματα 15 μαθητών, και άνοιξε τα σχολεία όπως άνοιξαν το 2019 και το 2018. Έντυσε μάλιστα την ιδεολογική της εμμονή να μην ενισχύει τα δημόσια σχολεία με γελοίες δικαιολογίες, σαν κι αυτές που εξέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας που υποβάθμιζαν τον κίνδυνο, λέγοντας ότι οι μαθητές δεν κολλάνε!

Τρίτο, για να μη θίξει τις πολιτικές της κι ευρύτερες συμμαχίες η κυβέρνηση άφησε την Εκκλησία να αλωνίζει. Ο κάθε παπα-ψέκας δίδασκε το ποιμνίο του να μη φοράει μάσκα και να αμφισβητεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ως αποτέλεσμα ένα τμήμα της κοινωνίας, που ήταν ούτως ή άλλως ευάλωτο σε θεωρίες συνωμοσίας αποδείχθηκε κερκόπορτα των μέτρων ελέγχου της πανδημίας. Οι ευθύνες μάλιστα δε βαραίνουν μόνο τον κάθε ιερέα. Βαραίνουν την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας και την κυβέρνηση που ενώ απέναντι στη νεολαία έκανε επίδειξη πυγμής, στα κυριακάτικα κηρύγματα αντιδρούσε με …κατανυκτική σιωπή.

Τέταρτο, η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την μετάδοση του ιού επειδή δεν έλαβε μέτρα ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών. Η κατάσταση στα λεωφορεία και τα μετρό εναλλασσόταν από δραματική, όταν οι συνθήκες συνωστισμού μετέτρεψαν τα λεωφορεία και τους συρμούς σε θερμοκήπια εκκόλαψης του κορονοϊού, σε γελοία, όταν όρθιοι επιβάτες που κόλλαγαν ο ένας στον άλλον έβλεπαν δίπλα τους τις κενές θέσεις. Υιοθέτησαν μέτρα άνευ περιεχομένου! Η αιτία της αδιαφορίας που επέδειξε η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στα όχι και τόσο ανομολόγητα σχέδια της να ιδιωτικοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Τυχόν αγορά λεωφορείων ή προσλήψεις επιπλέον προσωπικού (οδηγών, μηχανικών, διοικητικού προσωπικού, κ.α.) θα δημιουργούσαν ένα βάρος στην επικείμενη ιδιωτικοποίησή τους. Γι’ αυτό άφησε τον κόσμο να κυκλοφορεί σαν σαρδέλα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κι όταν το κακό παράγινε αντί να επισκευάσει τα 500 παροπλισμένα λεωφορεία που σαπίζουν στα αμαξοστάσια ανέθεσε το έργο των αστικών συγκοινωνιών στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ με αδιαφανείς διαδικασίες.



Πέμπτο, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η ΝΔ επειδή το εξάμηνο που μεσολάβησε δεν δημιούργησε νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν προσέλαβε επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν χρηματοδότησε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για να μη τρέχουμε πάλι όλοι στα νοσοκομεία για …ψύλλου πήδημα. Προσπαθεί μάλιστα να καλύψει τη συνειδητή κι εγκληματική της απόφαση εγκατάλειψης του δημόσιου συστήματος υγείας, που άνοιξε το δρόμο για να πάρουν οι ιδιωτικές κλινικές 30 εκ. ευρώ ζεστό χρήμα με απόφαση της 24ης Σεπτεμβρίου 2020, με απίστευτα ψέματα. Σε τέτοιο βαθμό ώστε κανείς να μη ξέρει πόσες είναι σήμερα οι ΜΕΘ στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα…


Η λίστα των ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μακρά. Περιλαμβάνει επίσης αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις για τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, το πράσινο που έδωσε στις ακτοπλοϊκές για αύξηση του βαθμού πληρότητας στα πλοία στο 85% αρχές Αυγούστου, την παροιμιώδη ανικανότητα της να προμηθεύσει τους μαθητές με μάσκες, τις αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, κ.α. Γίνεται δε μεγαλύτερη όσο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να υλοποιήσει πολιτικά σχέδια, αξιοποιώντας το μούδιασμα του κόσμου και τις αστυνομικές απαγορεύσεις: από την πτωχοποίηση της κοινωνίας μέσω του νέου πτωχευτικού κατά παραγγελία των τραπεζιτών μέχρι την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου και των απεργιών! Αυτή τη φορά όμως είναι μάλλον δύσκολο η κοινωνία να δείξει την ανοχή που έδειξε το δίμηνο Μαρτίου Απριλίου στο πρώτο lock down…



Υγ. Σα χάρτινος πύργος κατέρρεαν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να οχυρώσει τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα από την αυξανόμενη κριτική κάθε φορά που του απευθυνόταν με το μικρό του όνομα, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου. Πίσω από αυτή την απρεπή οικειότητα δεν κρυβόταν τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια του Μητσοτάκη να οικειοποιηθεί το κύρος του Σ. Τσιόδρα (όποιο κύρος τέλος πάντων του έχει απομείνει), ενδύοντας με ένα πέπλο επιστημονικής εγκυρότητας τις καταστροφικές πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνειδητά επομένως τίναξε στον αέρα το επιστημονικό επίπεδο του Σ. Τσιόδρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου