Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Η μνήμη και η διεκδίκηση δεν σβήνουν!


Η μνήμη και η διεκδίκηση δεν σβήνουν!
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.» 01.03.24 08:54ΕΦ.ΣΥΝ.

Τα Τέμπη είναι ένα συλλογικό τραύμα βαθύ και ανεπούλωτο. Το πένθος των οικογενειών των θυμάτων ωστόσο δεν μπορεί να εξελιχθεί γιατί, πέρα από τη δυσβάσταxτη απώλειά τους, πρέπει να αντιμετωπίζουν ένα εχθρικό κράτος που δεν απονέμει δικαιοσύνη.

Αλλά και το συλλογικό πένθος δεν λέει να κοπάσει, όχι μονάχα γιατί μοιραζόμαστε την οδύνη τους, αλλά και γιατί έναν χρόνο μετά από αυτήν την προαναγγελθείσα τραγωδία τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μετέωροι κι ανυπεράσπιστοι νιώθουμε όλοι μετά τα Τέμπη, αλλά και σε κάθε πλημμύρα, κάθε πυρκαγιά που το κράτος δεν αντιμετωπίζει. Χωρίς πρόληψη, χωρίς σχέδιο, χωρίς εκπαίδευση των πολιτών, τρέχουμε όλοι πανικόβλητοι στην πρώτη βροχή ή μόλις μπει το καλοκαίρι. Μπαίνουμε στα τρένα κι όπου βγει, αρρωσταίνουμε και κάνουμε τον σταυρό μας. Με μανατζερίστικη λογική, μια κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη της στους πολίτες που οφείλουν μόνοι να αμύνονται έναντι παντός κινδύνου.

Ποια όπλα έχουν οι πολίτες; Τη μνήμη, τη γνώση και τον αγώνα. Κι αυτά επιστρατεύουν απέναντι στην πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης κάθε κυβερνητικής ευθύνης για το έγκλημα των Τεμπών. Γι' αυτό και τα ονόματα των νεκρών του δυστυχήματος, των θυμάτων αυτού του κρατικού εγκλήματος, έπρεπε να σβηστούν έξω από τη Βουλή. Η ιλαροτραγωδία που ακολούθησε για το ποιος έδωσε την εντολή αποδεικνύει πως, εκτός από παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης, η Βουλή φέρθηκε μικρόνοα: αρκεί απλώς να σβήσουν την κόκκινη μπογιά με τα 57 ονόματα όταν έχουν χαραχτεί με το κόκκινο του αίματος στη συλλογική μας μνήμη;

Οι φοιτητές χτες ξαναέγραψαν τα ονόματα. Και οι πολίτες δεν έχουν σταματήσει να υπογράφουν το ψήφισμα που ζητά άρση της ασυλίας πολιτικών προσώπων για το έγκλημα των Τεμπών - 1.204.147 είχαν υπογράψει έως χτες. Κανένας μας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται κι ακόμα κι αυτό το ξεχαρβαλωμένο κράτος υπό τη λαϊκή πίεση θα αναγκαστεί να αποδώσει δικαιοσύνη.

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν πως αυτή η τραγωδία θα μπει στο μουσείο και θα περάσει στη λήθη. Εχει σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά που, αν και βάλλεται με πολλούς τρόπους, έχει δείξει ήδη αντοχή, δύναμη, κουράγιο και διεκδικεί στα ίσα αυτό που της αξίζει. Αυτή η νέα γενιά, που χτες έβαψε πάλι κόκκινη την πόλη, είναι η ελπίδα και η δύναμή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου