Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Δυσάρεστες ανατροπές φέρνει το νέο φορολογικό

Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη και έως τις 8 Ιουλίου. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που επιδιώκεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή έως τις 15 Ιουλίου, καταργείται η έκπτωση του 1,5% κατά τη μηνιαία παρακράτηση στους μισθούς. Προβλέπει επίσης επιβαρύνσεις για απολυμένους και για όσους έχουν εισόδημα από ακίνητη περιουσία έως 12.000 ευρώ.
Οι διατάξεις του Κώδικα θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν και τις δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται η έκπτωση του 1,5% που παρείχετο κατά τη μηνιαία παρακράτηση στους μισθούς, και δίδεται η δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να αποφασίζει για το ύψος της παρακράτησης, καθώς και για τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού ετήσιου εισοδήματος κάθε μισθωτού, βάσει του μηνιαίου μισθού του.
 
Ανοίγει έτσι «παράθυρο» για μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, εάν και εφόσον αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ανάγεται το μηνιαίο εισόδημα σε ετήσιο, για να υπολογιστεί και η παρακράτηση που θα αναλογεί.
 
Στο νέο κώδικα δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσοστό παρακράτησης φόρου στην πηγή για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (τα «μπλοκάκια»), ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20% του συνολικού ποσού.
 
Ο νέος Κώδικας που θα αναρτηθεί στο opengov.gr για διαβούλευση, προβλέπει ακόμα ότι η ετήσια προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά δεν αυξάνεται, αλλά παραμένει στο 55%.
 
Παράλληλα, αν και οι κλίμακες φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων δεν αλλάζουν, μικρές επιβαρύνσεις προκύπτουν για απολυμένους και για όσους έχουν εισόδημα από ακίνητη περιουσία έως 12.000 ευρώ.
 
Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του φόρου για όσους λαμβάνουν αποζημιώσεις απόλυσης μεταξύ 100.001-150.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 25%, έναντι 20% σήμερα.
 
Ακόμη, σήμερα το εισόδημα από ακίνητη περιουσία έως 12.000 ευρώ φορολογείται με 10%, ενώ ο νέος Κώδικας προβλέπει πως από το 2014 θα φορολογείται με 11%.
 
Ο νέος Κώδικας προβλέπει και την κατάργηση από την 1/1/2014 του μέτρου της συλλογής αποδείξεων. Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι το μέτρο δεν αποφέρει πλέον τα προβλεπόμενα και με τη συνεχή βελτίωση των ελεγκτικών διαδικασιών καθίσταται εφικτή η κατάργησή του. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν κανονικά να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός τους. 
 
Open publication - Free publishing
«Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου», αναφέρει σε δήλωση του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και προσθέτει: «Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων.
 
Το Υπουργείο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα κατατεθεί  στη Βουλή.
 
Να σημειωθεί ότι η συμβολή  των μελών της Επιτροπής για  την διαμόρφωση του σχεδίου αποδείχθηκε  πολύτιμη και καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της σε σύντομο χρονικό διάστημα».
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου