Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις συντάξεων και μισθών, σα να μην πέρασε μια ημέρα

Αναδημοσίευση από Ίσκρα
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗ «ΣΥΝΤΑΓΗ»!
Μειώσεις συντάξεων αλλά και μισθών, μείωση των παροχών του ΟΑΕΕ, κατάργηση των κοινωνικών πόρων, νέα μέτρα που θα αντισταθμίζουν τις απώλειες από την «αποτυχημένη» πρεμιέρα της ρύθμισης χρεών,  ανατροπές στα εργασιακά, διπλασιασμός του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων και επανεξέταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, στο τραπέζι της συνάντησης του Γ. Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Τις πραγματικές τους διαθέσεις για νέες ανατροπές σε ασφαλιστικό και εργασιακά αναμένεται να δείξουν στη συνάντηση που πραγματοποιείται από το πρωί της Τρίτης (2/7), οι επικεφαλής της Τρόικας των δανειστών που επισκέπτονται το υπουργείο Εργασίας.
Εξαιτίας της διαχρονικής ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την παγιωμένη πολιτική της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, το έλλειμμα στο τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 2,3 δισ. ευρώ. Κατά τις εκτιμήσεις των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, το έλλειμμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Στο προσκήνιο βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, όμως δεν έχουν βγει από το κάδρο και τα σενάρια νέας οριζόντιας μείωσης στις συντάξεις. Στην περίπτωση του ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει μεταξύ της επιβολής εισφοράς στον κύκλο εργασιών των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων (πρόταση για 2 τοις χιλίοις) ή της μείωσης των συντάξεων κατά 25 έως 50 ευρώ.
Επίσης, πιέζει ώστε ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2014, κυρίως στο ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και το ταμείο πρόνοιας των ΔΕΚΟ και Τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ).
Βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος θεωρείται η μνημονιακή δέσμευση για κατάργηση  ή επανακαθορισμό των λεγόμενων κοινωνικών πόρων, των μη ανταποδοτικών τελών που εισρέουν σε μια σειρά ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, με επιστολή του προς 10 ταμεία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζητά την καταγραφή των  πόρων που υποστηρίζει ότι είναι μη ανταποδοτικά τέλη «ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού» όπως υποστηρίζει. Στο μνημόνιο, ως μνημονιακή υποχρέωση για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ προβλέπεται η καταγραφή των κοινωνικών πόρων προκειμένου στη συνέχεια η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργησή τους και στη διατήρηση κάποιων, οι οποίοι θα διοχετεύονται στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι σε συγκεκριμένα ταμεία.
ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Στα εργασιακά, ο Γιάννης Βρούτσης θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο για τον νέο μηχανισμό υπολογισμού του βασικού μισθού, μέσα από τον οποίο περνούν και νέες μειώσεις μισθών. Ο νέος βασικός μισθός θα καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό με μια απλή υπουργική απόφαση (εφόσον περάσει η πρόταση της Τρόικας και όχι του υπουργείου που επιμένει στην αλλαγή με νόμο). 
Οι τροϊκανοί δεν έχουν απομακρυνθεί από τη θέση τους για κατάργηση των τριετιών και σε κάθε ευκαιρία καταγράφουν την απαίτησή τους αυτή, ενώ μέσω  προγραμμάτων και δράσεων για την ανεργία των νέων, δεν αποκλείεται περαιτέρω μείωση των αποδοχών μέσω των λεγόμενων mini-jobs.
Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και για την παρέμβαση στελέχους του υπουργείου Εργασίας με την οποία εγείρεται θέμα κατάργησης της 5ημερης εβδομαδιαίας εργασίας, μέσω ατομικών συμβάσεων. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν απηχεί τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας. Το θέμα όμως της διευθέτησης μη μισθολογικών όρων μέσω ατομικών συμβάσεων άνοιξε, και δύσκολα θα κλείσει με μια διάψευση.
Όπως άνοιξε με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Μπόμπ Τράα, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη ευκολία στις απολύσεις. Επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους και βρίσκονται σε αναδιάρθρωση πιέζουν για αύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων, από 5% σε 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου