Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Είναι σαν να δανείζεσαι από «καρχαρία» της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στην γιαγιά σου


http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/11/17/407901/the-three-ages-of-greek-government-debt/
Το γράφημα αναλυτών της Citigroup απεικονίζει παραστατικά την εξέλιξη του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια τόσο όσον αφορά στην αύξηση του μεγέθους του, όσο και στην αλλαγή της σύνθεσης του. Από χρέος σε ντόπιες και ξένες τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια μετατρέπεται σιγά-σιγά σε χρέος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ευρωπαικά κράτη και στο ΔΝΤ με όρους Δανειακής Σύμβασης (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση).

"Ο Ντίζαρντ επισημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέσα σε αυτή την περίοδο, πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό με νέο δανεισμό από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με τις εκπτωτικές αγορές ομολόγων των ελληνικών τραπεζών με την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμές χρέος που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιοργανωθεί με ευνοϊκούς όρους, με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατον να αναδιοργανωθεί. «Είναι σαν να δανείζεσαι από «καρχαρία» της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στην γιαγιά σου», υποστηρίζει σχετικώς."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου