Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Το Δίκτυο απορρίπτει το περιεχόμενο του σχεδίου του νέου νόμου για τις ΑΠΕ

Το Δίκτυο απορρίπτει το περιεχόμενο του σχεδίου του νέου νόμου για τις ΑΠΕ

Σε συνέχεια της παρέμβασής του στη δημόσια διαβούλευση, το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια κατέθεσε την κριτική του και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την Τρίτη 21/6/2022, για το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β’ Φάση, Aδειοδότηση Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και Ειδικότερες διατάξεις για την Ενέργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος».

Η ουσία της θέσης του Δικτύου αποτυπώνεται στο εισαγωγικό τμήμα της τοποθέτησης, στο οποίο αναφέρεται, συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση και με το νoμoσχέδιο αυτό, δεν προσεγγίζει το ζήτημα της ενέργειας με ενεργειακό σχεδιασμό προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της χώρας, όπως κάνουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά συνεχίζει την αδιέξοδη πορεία των τελευταίων δεκαετιών, που θέτει σε προτεραιότητα τις επενδύσεις, και βλέπει τους πολίτες ως πελάτες ενεργειακών υπηρεσιών.

Το νομοσχέδιο προσθέτει στο σύστημα παραγωγής ενέργειας της χώρας,ακόμα περισσότερες μονάδες ΑΠΕ,
μια νέα κατηγορία ενεργειακών έργων, τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας,
νέες μονάδες φυσικού αερίου, ντίζελ και μαζούτ, αναιρώντας τις προσδοκίες ότι τα έργα αποθήκευσης θα τις υποκαταστήσουν.

Αυξάνει έτσι, ακόμα περισσότερο τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κόστη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σπατάλη ενεργειακών πόρων που συντελείται στην «απελευθερωμένη» αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο νομοσχέδιο εμφανίζεται πολύ έντονα μια αντίφαση: δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για νέες κατηγορίες ενεργειακών έργων, για τις οποίες καθορίζονται λεπτομερώς οικονομικές και τεχνικές παράμετροι, αλλά δεν καθορίζεται οτιδήποτε σχετικό με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: σε ποια βάση συντάσσονται και ελέγχονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων γι’ αυτά τα έργα;

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης είναι αναρτημένο εδώ:


Η αναλυτική παρέμβαση του Δικτύου στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου