Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Κάλεσμα γνωριμίας και δράσης για τον Ερασινό






Την Κυριακή 25 Απριλίου, στις 10:00 το πρωί, σας καλούμε να γνωρίσουμε μαζί τον ποταμό Ερασίνο, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Αττικής (περιοχή Natura 2000, Βραυρώνα - παράκτια θαλάσσια ζώνη GR300004), η ιστορία του οποίου είναι συνυφασμένη με την περιοχή από την αρχαιότητα και σήμερα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, αφού η πολιτεία έχει βάλει σαν στόχο να τον μετατρέψει σε αγωγό ομβρίων.Στο ρέμα Ερασίνου τα έργα έχουν ξεκινήσει παράνομα, αποψιλώνοντας δεκάδες στρέμματα παραρεμάτιων υγροτοπικών και προστατευόμενων εκτάσεων, απειλώντας ακόμη και την περιοχή Natura της εκβολής.
Η διαχρονική κυβερνητική και περιφερειακή πολιτική λεηλασίας της φύσης με στόχο το κέρδος (εργολάβοι, αξίες και χρήσεις της γης κλπ), μετατρέπει τα ρέματα από ζωντανά οικοσυστήματα σε αγωγούς ομβρίων υδάτων, αγνοώντας το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των οικοσυστημάτων, της βιοποικιλότητας, του κλίματος και των νερών.
Η περιβαλλοντική αξία του Ερασίνου είναι μεγάλη, καθώς φιλοξενεί πολλά προστατευόμενα και απειλούμενα είδη. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 18 τύποι οικοτόπων της Οδηγίας 92/43/ ΕΟΚ, 226 είδη πτηνών από τα συνολικά 456 που έχουν καταγραφεί επίσημα στον ελλαδικό χώρο. ¨Υπάρχουν τουλάχιστον 171 απειλούμενα, ενδημικά και προστατευόμενα είδη πουλιών, ερπετών, ασπόνδυλων και ψαριών και πολλά σημαντικά είδη χλωρίδας¨.
Η συνάντηση θα γίνει στην είσοδο της πόλης του Μαρκόπουλου, στο Νεκροταφείο, στις 10:00 το πρωί. Για την περιήγηση, αρχικά θα πάμε στην περιοχή που έχουν ξεκινήσει τα έργα και έχουν σαν αποτέλεσμα την εκχέρσωση δεκάδων στρεμμάτων παραρεμάτιας βλάστησης. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούμε στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας και θα περπατήσουμε μέχρι τις εκβολές του Ερασίνου, στον υδροβιότοπο. Η μετακίνηση στην περιοχή, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και ησυχία ώστε να μην προκαλέσουμε όχληση, καθώς είναι περίοδος αναπαραγωγής για τα περισσότερα είδη.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, θα μιλήσουμε για τη πανίδα, τη χλωρίδα, τα έργα που προγραμματίζονται, το “φαραωνικό” φράγμα, τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν για το οικοσύστημα και τον αγώνα που γίνεται για το σταμάτημα των έργων.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας και γι αυτό θα πρέπει να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, με μάσκα και τήρηση των αποστάσεων. Φέρτε μαζί σας νερό και κολατσιό και ελάτε να απολαύσουμε ένα Κυριακάτικο πρωινό στη φύση!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου