Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Κάλεσμα στη Γεν. Συνέλευση του ΣΜΤ, 25/4/2021

Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 25 Απρίλη στις 11πμ, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο- Μοναστηράκι, δείτε χάρτη εδώ) με τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση του απεργιακού εορτασμού της Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη 6 Μάη να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε 24ωρη απεργία!

Ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγώνων για να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα

Την Πέμπτη 22 Απρίλη καλούμε σε συλλαλητήριο ενάντια στο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική (Προπύλαια, 6 μ.μ.)

Έχει συμπληρωθεί ήδη ένας χρόνος από την εκδήλωση της πανδημίας και συντελείται μια σαρωτική επίθεση στα δικαιώματά μας, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, που αφορούν την εργασία, τη δημόσια υγεία, την καθημερινότητα μας, την εκπαίδευση αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Γίνεται φανερό, με τραγικό τρόπο, πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της υγείας έχει πλήρως αποτύχει και έχει οδηγήσει την πανδημία εκτός ελέγχου. Το ΕΣΥ βρίσκεται στο κόκκινο και παρά τα κυβερνητικά ασύστολα ψέματα, ασθενείς καταλήγουν χωρίς να έχουν λάβει την ιατρική φροντίδα, έξω από τις ΜΕΘ. Εδώ και μήνες, δε λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και των μεγάλων χώρων εργασίας, δεν επιτάχθηκαν ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές για να μη χάσουν από τα κέρδη τους οι έμποροι της υγείας, δεν έγιναν μαζικά τεστ στον πληθυσμό, δεν ενισχύθηκαν με προσωπικό και εξοπλισμό ούτε οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας ούτε τα νοσοκομεία.

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να αντιπαλέψουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και την αξιοποίηση όλων των αντεργατικών μέτρων που πέρασαν στην πανδημία με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η εργοδοτική αυθαιρεσία απογειώθηκε με τους εξαναγκασμούς για παροχή εργασίας ενόσω ο εργαζόμενος/η είναι σε αναστολή, με την υποχρέωση προσέλευσης για εργασίας εργαζομένων με συμπτώματα, την παράνομη χρέωση αδειών, την καταστρατήγηση των ωραρίων των τηλεργαζόμενων κ.ά. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδόθηκε σε μια ασύλληπτη αστυνομική βία και καταστολή, σε πρόστιμα και απαγορεύσεις διαδηλώσεων με στόχο να φιμώσει όποιον αντιστέκεται. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δίνει λεφτά στους τραπεζίτες, τους επιχειρηματικούς ομίλους, για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και την αστυνομία. Στην εκπαίδευση, ψήφισε τον αντιδραστικό νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, μέσω του οποίου ιδρύεται πανεπιστημιακή αστυνομία με πάνω από χίλια άτομα προσωπικό, κάμερες και face control ενώ θεσπίζεται νέο σύστημα εισαγωγής στις σχολές, που προσφέρει πελατεία στους κολεγιάρχες.

Όλη η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ –και των κομμάτων που στηρίζουν την ανάπτυξη των κερδοφόρων επενδύσεων, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έγινε με σκοπό να μην πληγεί κατά το δυνατόν η κερδοφορία του κεφαλαίου και οι επιδιώξεις του από την πολύπλευρη κρίση του συστήματος (οικονομική, κοινωνική, υγειονομική) και με τη ματιά στραμμένη και στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, κατά την οποία η κρίση σηματοδοτεί εκτόξευση της εκμετάλλευσης σε κάποιους κλάδους ενώ η ανεργία και τα επιδόματα φτώχειας θα είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά σε άλλους. Μάλιστα, ενόσω τα δημοκρατικά δικαιώματα και η πολιτική δράση του λαού είναι υπό περιορισμό, το νομοθετικό ‘’έργο’’ δε σταματά. Ετοιμάζεται ένας νόμος – έκτρωμα, κόλαση για τους εργαζόμενους, που θέλει να μας μετατρέψει σε σκλάβους. Ο νόμος που είχε στα σκαριά το φθινόπωρο ο Βρούτσης και επαναφέρει ο νέος υπουργός εργασίας Χατζηδάκης, προβλέπει:
Κατάργηση του οκτάωρου και 10ωρη εργασία, ελαστικοποίηση της εργασίας με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό. Αυξάνονται οι ώρες της υπερωρίας σε 150 για όλους τους κλάδους, ενώ παράλληλα καταργείται πλήρως η πληρωμή τους.
Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία για τους εργοδότες.
Περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
Ηλεκτρονικό Φακέλωμα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κρατικός έλεγχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Προώθηση της ηλεκτρονικής ψήφου, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας.
Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.
Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, με παραμονή των απεργών στον εργασιακό τους χώρο, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.

Το νέο αντεργατικό τερατούργημα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα για την κατάργηση – ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και στην ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες (δικηγόρων και λογιστών) που θα πληρώνει ο εργαζόμενός.

Καμιά συναίνεση – Καμιά αναμονή

Σε αυτή την άθλια επίθεση της κυβέρνησης, οι παρατάξεις του κυβερνητικού, εργοδοτικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού επιλέγουν ξανά την στήριξη στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ, απαίτηση του οποίου εξάλλου είναι ο αντεργατικός – αντισυνδικαλιστικός νόμος. Καταγγέλλουμε την απεργοσπαστική κοροϊδία της ΓΣΕΕ που μαζί με την κυβέρνηση θέλουν να μετατρέψουν την ταξική πρωτομαγιά σε παράταση του τριημέρου του Πάσχα.

Το βάρος για το ξεδίπλωμα των αγώνων πέφτει στα ταξικά αγωνιστικά σωματεία.

Οι κινητοποιήσεις που έγιναν σε δεκάδες πόλεις της χώρας και σε πολλές γειτονιές της Αθήνας ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα μαζικής καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Μαζί με τις φοιτητικές διαδηλώσεις, τους αγώνες των υγειονομικών, τις εργατικές διαδηλώσεις και απεργίες, αποτελούν ρωγμές αμφισβήτησης της ασκούμενης πολιτικής και της κυβέρνησης.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Το επόμενο διάστημα πρέπει να μας βρει ξανά στους δρόμους, ενωμένους απέναντι στους σχεδιασμούς τους. Για να γενικευτούν και να κλιμακωθούν οι αγώνες για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Παλεύουμε για την ανάπτυξη κινητοποιήσεων και απεργιών άμεσα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, για να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα.

Όχι στην κατάργηση του 8ώρου, κάτω τα χέρια από την απεργία. Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο με αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά
Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, διατάξεων και ΠΝΠ. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.
Απαγόρευση απολύσεων. Πλήρης επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς.
Θωράκιση της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας. Αύξηση κρατικών δαπανών για το ΕΣΥ, προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών στην υγεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.
Κάτω τα χέρια από τους αγώνες μας και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Να αποσυρθεί κάθε κατηγορία στους συλληφθέντες και να παρθούν πίσω όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.
Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και υγειονομικά δικαιώματα. Πλήρης κάλυψη των απωλειών της πανδημίας για όλους τους εργαζόμενους.
Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τήρηση όλων των κανόνων υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας με έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου