Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014

Εκλογές ΔΣΑ 2014

Αναρτούμε δηλώσεις από τις δύο αγωνιστικές παρατάξεις του ΔΣΑ, την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων με πολυετή αυτόνομη δράση και παρουσία στα των δικηγόρων (με την οποία μας ενώνουν συναγωνιστικοί δεσμοί) και από τη νεοσύστατη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση.

ΔΣΑ των δικηγόρων ή των μεγάλων δικηγορικών –και μη– εταιριών;Οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης του ΔΣΑ στις 23-24 Φεβρουαρίου διεξάγονται φέτος σε ένα τοπίο ποιοτικά διαφορετικό για τους χιλιάδες δικηγόρους Αθηνών. Η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας για τους δικηγόρους υπήρξε βέβαια αποτέλεσμα χρόνιων επιλογών, αλλά ήταν δραματική την τελευταία τριετία στο φόντο των μνημονιακών επιταγών, που σάρωσαν κάθε εγγύηση για ολόκληρη την κοινωνία. Υπό την τελευταία διοίκηση Γ. Αδαμόπουλου, δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που να μην υλοποιήθηκε, αναίμακτα, στο χώρο των δικηγόρων, ενώ η Διοίκηση έσπευσε να διαμορφώσει ένα Δικηγορικό Σύλλογο «προσαρμοσμένο» στη νέα κατάσταση. Παρέκαμψε κάθε δημοκρατική διαδικασία και στάθηκε αντιμέτωπη με τις γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις χιλιάδων δικηγόρων το 2012. Αποτέλεσμα, εκατοντάδες δικηγόροι να «απελευθερώνονται» από το επάγγελμά τους, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην φοροαφαίμαξη του 26%, στον υψηλό ΦΠΑ, στο τέλος επιτηδεύματος, στις ασφαλιστικές εισφορές τους, στη δραματική συγκέντρωση και περιορισμό της δουλειάς. Ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο, η «ομερτά» που περιβάλλει το καθεστώς κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας των νέων, εμμίσθων και ασκουμένων δικηγόρων.
Το διακύβευμα των εκλογών λοιπόν είναι η διατήρηση της ιδιας κατάστασης ή η ανατροπή της.
Εκκωφαντική, επιπλέον, είναι η σιωπή του Δικηγορικού Συλλόγου μπροστά στον ολοκάθαρο αποκλεισμό μεγάλων μερίδων της κοινωνίας από τη δικαστική προστασία μέσα από την υπέρογκη, έως απαγορευτική, αύξηση των δικαστικών εξόδων. Πολύ περισσότερο, σε μια περίοδο έντασης της κρατικής αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού και της καταπάτησης συνταγματικών ελευθεριών αλλά και της επανεμφάνισης του φασιστικού φαινομένου, είναι προφανής η απουσία του νομικού κόσμου και της φωνής του ΔΣΑ, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και εγγυήσεων.
Μετά από όλα αυτά, είναι πια σαφές ότι και στραβός είν’ ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε. Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, είναι μια αγωνιστική δύναμη που εδώ και 23 χρόνια, παρεμβαίνει στον ΔΣΑ με μαχητική καθημερινή παρουσία στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το δικηγορικό κόσμο, επιδιώκοντας να αναδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο της δικηγορίας. Αυτό του μαχόμενου δικηγόρου, υπερασπιστή δικαιωμάτων. Εκπροσωπείται χρόνια στο Δ.Σ. του Συλλόγου, με μαχητικούς συμβούλους που αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες των εκάστοτε προέδρων. Χρόνια τώρα, επιμένει να αναδεικνύει τη συμβολή του δικηγόρου στους αγώνες για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία, όταν η διοίκηση του ΔΣΑ περί άλλων τύρβαζε.
Έτσι, η Εναλλακτική Παρέμβαση ήταν παρούσα στους αγώνες υπεράσπισης των διωκόμενων αγωνιστών της Λευκίμμης, της Κερατέας, των Σκουριών, των διοδίων, στην υπεράσπιση των διωκόμενων διαδηλωτών, αγωνιστών και όσων διώκονται για τις ιδέες τους, στις μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, για να σταματήσει το αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και κάθε λογής ρατσιστική βία. Όρθωσε λόγο απέναντι στην ακύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων μέσω των τρομονόμων, σε μια «εκτάκτου ανάγκης» περίοδο τρομοϋστερίας.


Φέτος, στη δίνη του μνημονιακού τοπίου και των εντολών της Ε.Ε., που η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων «απελευθερώνεται» από το επάγγελμα, βορά στο σαμαρικό «success story», η Εναλλακτική Παρέμβαση συμμετέχει στις εκλογές του ΔΣΑ με στίγμα την υπεράσπιση των συμφερόντων των πληττόμενων δικηγόρων, πλάι με τους αγώνες όλων των εργαζόμενων.
Πρώτο μέλημα είναι το άλλοτε αυτονόητο, να κρατηθούν δηλαδή με αξιοπρεπείς συνθήκες οι συνάδελφοι στο επάγγελμα! Καταγγέλλει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των προηγούμενων ηγεσιών που διέλυσε κάθε εγγύηση και εν τέλει και την ίδια τη δημοκρατία στον ΔΣΑ σπρώχνοντας χιλιάδες δικηγόρους στο περιθώριο, ανοίγοντας το δρόμο για την επικυριαρχία των μεγάλων δικηγορικών εταιριών, αλλά και των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών που έχουν αρχίσει να παρέχουν νομικές υπηρεσίες.
Επιδιώκει, σε έναν κοινό αγώνα με όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις και τους μαχητικούς δικηγόρους, να εκφράσει ένα ρεύμα στο δικηγορικό κόσμο που θα ορθώνει ανάστημα στον αυταρχικό παροξυσμό κυβέρνησης και τρόικα και θα παλεύει για το αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, το οποίο έχει καταστεί πολυτέλεια για τα λαϊκά στρώματα. Σε μια περίοδο κοινωνικής διάλυσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος οφείλει να μη στρουθοκαμηλίζει, αλλά να είναι πρωταγωνιστής στην υπεράσπιση των συνταγματικών ελευθεριών, των κοινωνικών πολιτικών δικαιωμάτων.
Το βασικό, λοιπόν, ερώτημα, της συγκεκριμένης πολιτικής μάχης αφορά το δικηγορικό κόσμο, αλλά όχι μόνο αυτόν. Είναι το ίδιο ερώτημα που τίθεται καθημερινά σε όλους μας, ως εργαζόμενους και ως πολίτες. Απόγνωση ή αξιοπρέπεια. Σιωπή ή διεκδίκηση. Ας δοθεί το μήνυμα της αξιοπρέπειας, της ανατροπής.
Γιώργος Παριάνος, μαχόμενος δικηγόρος
Υποψήφιος πρόεδρος Εναλλακτικής
Παρέμβασης Δικηγόρων

Όχι στη διάλυση της μαχόμενης δικηγορίας

Nα ενισχυθεί το ρεύμα ενότητας, αγώνα και ανατροπής στις εκλογές των δικηγόρων. Του Βασίλη Παπαστεργίου
Οι εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας γίνονται σε μία στιγμή που το δικηγορικό επάγγελμα αντιμετωπίζει βαθιά κρίση. Η κατάσταση είναι -χωρίς καμία υπερβολή- οριακή. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, πρόσφατα, για τις παραστάσεις των δικηγόρων σε δικαστήρια και συμβόλαια είναι αμείλικτα. Οι μισοί από τους 21.500 Αθηναίους δικηγόρους βρίσκονται πλέον εκτός επαγγέλματος. Αλλά και όσοι παραμένουν ενεργοί, συνθλίβονται, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, από το βάρος των διαδοχικών μέτρων των τριών τελευταίων ετών.
Η επιβολή ΦΠΑ σε δικηγορικές υπηρεσίες, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, η μεγάλη αύξηση παραβόλων και εξόδων, έχουν δημιουργήσει μια συνθήκη υπό την οποία απειλείται η ύπαρξη και η βιωσιμότητα ακόμα και σχετικά καθιερωμένων δικηγορικών γραφείων. Ωστόσο, η πιο καθοριστική δυσμενής εξέλιξη των τελευταίων ετών, το πιο κρίσιμο στοιχείο της κρίσης του επαγγέλματος, είναι η οικονομική καταστροφή της κοινωνίας, η ριζική επιδείνωση της οικονομικής θέσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας παραδίδεται στη μαζική ανεργία, στη φτώχεια, στη δραστική μείωση και στη συστηματική μη καταβολή των εργατικών αποδοχών, είναι δεδομένο ότι η μαχόμενη δικηγορία θα δοκιμαστεί. Γιατί για τους μαχόμενους δικηγόρους η εργαζόμενη πλειοψηφία της κοινωνίας είναι οι εντολείς, οι πελάτες. Η οικονομική δυσκολία της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού αποτελεί καθοριστικό εμπόδιο στην άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Οι δικηγόροι είναι λοιπόν τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται και ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της λιτότητας αναγκαστικά τους περικλείει και τους επηρεάζει αποφασιστικά.

Πολλαπλές συνέπειες
Σε αυτό το πλαίσιο είναι φανερό ότι ήδη συντελείται διαδικασία βίαιης εξόδου από το επάγγελμα ή υπαλληλοποίησης χιλιάδων συναδέλφων και συγκέντρωσης της δικηγορικής ύλης στα μεγάλα γραφεία. Για κάποιους, αυτό είναι εκσυγχρονισμός. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι η διάλυση της μαχόμενης δικηγορίας θα είναι -αν ολοκληρωθεί- ένα γεγονός με σημαντικές, δυσμενείς συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους, για όλη την κοινωνία.
Η μαχόμενη δικηγορία είναι συναρθρωμένη με την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα δυσκολευτούν να διαβούν την πύλη της μεγάλης δικηγορικής εταιρίας. Δεν θα το αντέχουν οικονομικά. Αυτοί οι άνθρωποι θα στερηθούν το δικαίωμα της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη.
Επί πλέον, η μαχόμενη δικηγορία είναι συνυφασμένη με την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η υπεράσπιση διαδηλωτών, μεταναστών, αγωνιστών των κοινωνικών κινημάτων, των κάθε λογής «από κάτω», είναι ένα «προνόμιο» αυτής της δικηγορίας.
Την ίδια στιγμή, οι αντιθέσεις μέσα στο σώμα της δικηγορίας οξύνονται. Οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής των δικηγόρων που εργάζονται ως έμμισθοι συνεργάτες σε δικηγορικά γραφεία και εταιρίες έχουν δραστικά επιδεινωθεί. Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων (Ν.4194/2013) επικύρωσε αυτή τη διαδικασία, αποφεύγοντας να καθιερώσει έστω κατώτερα όρια αμοιβών και παραπέμποντας απλά στην ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ δικηγόρου εργοδότη και έμμισθου συνεργάτη.
Μέσα σε αυτό το τοπίο βαθιάς κρίσης, ο κυρίαρχος δικηγορικός συνδικαλισμός αποτελεί δυστυχώς μέρος του προβλήματος. Ιδίως η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποδέχθηκε όλα τα διαδοχικά μέτρα σε βάρος της πλειοψηφίας του κλάδου, αδυνατώντας να πετύχει έστω μια μικρή νίκη. Αποκλειστική της επιτυχία υπήρξε η καταστολή της διάθεσης κινητοποίησης του δικηγορικού σώματος και η παραβίαση των αποφάσεων της μοναδικής γενικής συνέλευσης που συγκλήθηκε την τελευταία τριετία.

Κόντρα στην απογοήτευση
Μόνη σύμμαχος της Διοίκησης του συλλόγου φαίνεται να είναι η εμπέδωση ενός κλίματος ήττας και απογοήτευσης μεταξύ των πληττόμενων δικηγόρων. Αυτή η απογοήτευση μπορεί να τροφοδοτήσει μια τάση αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες.
Κατά τη γνώμη μας, αυτή θα είναι μια καταστροφική και αυτοκτονική εξέλιξη. Σε αυτή την οριακή στιγμή για την κοινωνία και τον κλάδο είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η διαμόρφωση ενός ρεύματος αγώνα, ανατροπής και διεκδίκησης, ενός ρεύματος συλλογικού και προγραμματικού συνδικαλισμού.
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων επιδίωξε εγκαίρως να διαμορφώσει ένα μέτωπο ενότητας των αριστερών και των αγωνιστικών δυνάμεων στο ΔΣΑ. Η πρόταση αυτή είχε ως βάση την παραδοχή ότι οι έκτακτες συνθήκες που ζούμε απαιτούν υπερβάσεις από όλους μας, ότι μας επιβάλουν να ξεπεράσουμε το ναρκισσισμό των μικρών διαφορών. Αυτό το μέτωπο δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί παρά μόνο εν μέρει. Η υπερψήφιση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης στις αρχαιρεσίες της 23/24 Φεβρουαρίου αποτελεί ωστόσο αναγκαίο όρο προκειμένου να αλλάξουν δραστικά οι συσχετισμοί, προκειμένου να ενισχυθεί πιο αποφασιστικά το ρεύμα της ενότητας, του αγώνα και της ανατροπής.

* Ο Βασίλης Παπαστεργίου είναι δικηγόρος, υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ με την υποστήριξη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Δικηγόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου