Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΑΡΑΓΕΣ ΤΚΜ: Να πραγματοποιηθεί άμεσα Α/ΤΕΕ ΤΚΜ για τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της έκτακτης κατάστασης

ΑΡΑΓΕΣ ΤΚΜ: Να πραγματοποιηθεί άμεσα Α/ΤΕΕ ΤΚΜ για τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της έκτακτης κατάστασης 

Η παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού ανέδειξε περίτρανα τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων χρόνων με τις επιπτώσεις του στην κοινωνία και στην δημόσια υγεία. Η μόνη λύση σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η συλλογική προσπάθεια και ο κεντρικός σχεδιασμός. H παραμονή στα σπίτια μας από μονή της δε σώζει ζωές! Δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ΜΕΘ, με αναπνευστήρες, μάσκες, τεστ και προσωπικό. Αυτά σώζουν ζωές!

Βασικό αίτημα μας αποτελεί η ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό και μόνιμες δομές. 

Με μεγάλη ανησυχία για τους συναδέλφους μηχανικούς και όλους τους εργαζόμενους στον τεχνικό κλάδο, παρατηρούμε αυτές τις μέρες τους χώρους εργοταξίων να συνεχίζουν να λειτουργούν, ή να έρχονται στην επιφάνεια πλήθος καταγγελιών για τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας. Πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Είναι σαφές ότι η αναστολή λειτουργίας των εργοταξίων και των χώρων συγκέντρωσης δραστηριοτήτων δε μπορεί να επαφίεται στην «ατομική» ευθύνη των μηχανικών ούτε στην διάθεση των ανάδοχων. 
Οφείλει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την αναστολή λειτουργίας των εργοταξίων, με παράλληλη εξασφάλιση ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος (μηχανικοί, οικοδόμοι κά), και πληρωμή αυτών για το διάστημα που τα εργοτάξια θα παραμείνουν κλειστά. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει αντί να στηρίξει οικονομικά τους πληττόμενους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, να ενισχύσει μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 180 εκ. την ιδιωτική εκπαίδευση. “Λεφτόδεντρα” φαίνεται υπάρχουν για τους καναλάρχες (11 εκ € για διαφήμιση #μένουμεσπίτι και απαλλαγή από τη δόση για τους τηλεοπτικούς) σταθμούς , τους εργολάβους διοδίων (επιδότηση 11 εκ € λόγω μειωμένων εσόδων) Παρακολουθώντας όλες τις τελευταίες μέρες τον τραγελαφικό εμπαιγμό δηλώσεων και διακηρύξεων περί δήθεν αναγνώρισης της προσφοράς των επιστημόνων, απαιτούμε τα εξής: 
Εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των πληττόμενων μηχανικών, υπαγωγή των μηχανικών στο καθεστώς έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 €. 

To γεγονός πως τα γραφεία μας δεν εμπίπτουν στις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά παραμένουν κλειστές δε σημαίνει πως έχουμε δυνατότητα για νέο εισόδημα, άλλα μόνο για εργασίες διεκπεραίωσης παλαιών υποθέσεων. Άραγε, με ποιον κωδικό στο έντυπο μετακίνησης μπορεί κάποιος πολίτης να επισκεφτεί γραφείο μηχανικού για να αναλάβουμε νέα εργασία; Για να μπορέσουμε να δουλέψουμε χρειαζόμαστε αντίγραφα σχεδίων από τα κατά τόπους Πολεοδομικά Γραφεία. Αν όλα πάνε καλά και τα βρούμε ανοιχτά, παίρνουμε τα σχέδια και πάμε να βγάλουμε αντίγραφα. Που θα βγάλουμε αφού τα φωτοτυπεία είναι κλειστά; Είναι ασφαλές να κάνουμε αυτοψίες σε κλειστούς χώρους των πολιτών; Συμπέρασμα δεν έχουμε αντικείμενο εργασίας. 
Επιδότηση κατά ποσοστό 25% των ασφαλιστικών εισφορών όσο χρονικό διάστημα κρατάνε τα μέτρα περιορισμού, με πλήρη απαλλαγή για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Αποτελεί δε όρο επιβίωσης για τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους τόσο η παράταση-επιμήκυνση για την εξόφληση εισφορών και φόρων. Αντί αυτού η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα για πληρωμή μειωμένη κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών η οποία όμως θα έχει ως συνέπεια αναλογική μείωση της μελλοντικής ατομικής σύνταξης! Άρα δεν πρόκειται για μέτρο στήριξης! 
Απαγόρευση των απολύσεων. 
Αναστολή των δηλώσεων του ΦΠΑ για τα δύο πρώτα τρίμηνα τουλάχιστον 
Συντονιζόμαστε με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς για τη διεκδίκηση των κοινών αιτημάτων 
Την οριζόντια παράταση, τουλάχιστον μέχρι 31/12/2020, όλων ανεξαιρέτως των προθεσμιών, που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα, και αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων (νόμος των αυθαιρέτων, βεβαιώσεις 4495/17, πρόγραμμα Εξοικονομώ, τις δηλώσεις Κτηματολογίου, τη δήλωση για τα αδήλωτα τ.μ. στους Δήμους) 
Δημιουργία παρατηρητηρίου καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μηχανικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. 
Να ανακοινωθεί ημερομηνία (σε κάθε περίπτωση σύντομα) μετά από την οποία δεν θα εκδίδονται νέα παράβολα ένταξης αυθαίρετου στο Ν.4495/17 καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αυτοψία του μηχανικού. Το ίδιο να συμβεί και με τα Π.Ε.Α. 
Απαγόρευση αυτοψιών από ελεγκτές δόμησης 
Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς Ταμεία, Εφορία, (κατασχέσεις, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κ.λ.π) για 6 μήνες. 
Απαίτηση από παρόχους ρεύματος και τηλεπικοινωνίας να μην προχωρήσουν σε καμία διακοπή ρεύματος και τηλεφώνου. 
Να μην γίνονται απαιτητές ρήτρες αποδέσμευσης συμβολαίου από παρόχους ρεύματος και τηλεπικοινωνίας για κατάργηση συμβολαίου ή τροποποίηση αυτού (πχ σε μικρότερα προγράμματα) που πραγματοποιούνται εν μέσω πανδημίας. 
Να πραγματοποιηθεί αναλογική απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας, όσο διαρκεί η ακινητοποίηση των οχημάτων και να μην είναι υποχρεωτική η ασφάλιση τους για αυτή τη διάρκεια – να δοθεί παράταση από τις ασφαλιστικές. 


Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί να διαμορφώσει το ΤΕΕ-ΤΚΜ προτάσεις που να καλύπτουν όλους τους συναδέλφους. Να προωθείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κλάδου με άξονα το κοινωνικό συμφέρον και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου.


Αντί αυτού με ευθύνη της ΔΚΜ δημοσιοποιήθηκε φερόμενη ως απόφαση της Δ.Ε. Του ΤΕΕ-ΤΚΜ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνέχει ούτε το σύνολο των παρατάξεων του τμήματος, ούτε και φυσικά τους συναδέλφους που παρακολουθούν απογοητευμένοι και πολλοί εξ αυτών δικαιολογημένα εξοργισμένοι.


Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ποια διαδικασία λήφθηκε αυτή η απόφαση, καθώς δεν έχουμε εκπροσώπηση στη Δ.Ε. Του ΤΕΕ- ΤΚΜ. Γνωρίζουμε, όμως πολύ καλά πως προκάλεσε κυρίως αρνητικά σχόλια από την πλειοψηφία των συναδέλφων.


Για αυτό το λόγο προτείνουμε να συγκληθεί άμεσα η Αντιπροσωπεία του τμήματος και να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και ανοιχτή για να την παρακολουθήσει κάθε συνάδελφος που το επιθυμεί με μοναδικό θέμα τη διαμόρφωση προτάσεων του τμήματος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στο κλάδο.


Εξάλλου η πλειοψηφούσα παράταξη της ΔΚΜ πάντοτε υπερθεμάτιζε στην αναγκαιότητα αξιοποίησης του διαδικτύου ως αποτελεσματικότερο μέσο λήψης αποφάσεων. Ήρθε η ώρα να αποδείξει αν εννοούσε ηλεκτρονικά μέσα ψηφοφοριών με δημοκρατικό διάλογο ή με υποβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών και παράκαμψη αυτών στο όνομα της ευκολίας των ηλεκτρικών διαδικασιών…για να λαμβάνονται οι αποφάσεις εν κρυπτώ από τους διαφωνούντες και τους συναδέλφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου