Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές & σύσταση μητρώου ελεγκτών εκδοθέντων ΠΕΑ

Όσο εμείς ασχολούμαστε με πεζά πραγματάκια, όπως το πως θα βγάλουμε το μήνα, το ΤΕΕ πάλι μαζί με την κυβέρνηση ξαναχτυπάνε. Και εξετασούλες και παραβολάκια...

Επίσημο: Εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές & σύσταση μητρώου ελεγκτών εκδοθέντων ΠΕΑ


Σύστημα πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ, σύσταση μητρώου ελεγκτών εκδοθέντων ΠΕΑ, αυστηροποίηση ποινών στους ενεργειακούς επιθεωρητές αλλά και επιλογή για την έκδοση ΠΕΑ για νέα κατασκευή ή ριζική ανακαίνιση από ενεργειακό επιθεωρητή με κλήρωση, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που μνημονίου συνεργασίας που συνυπέγραψαν ΥΠΕΝ-ΤΕΕ για την εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Διαβάστε παρακάτω το επίσημο, πλήρες κείμενο του μνημονίου συνεργασίας για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια:

Α. Μεταβατική περίοδος 
Για τις οικοδομικές άδειες που έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου το 2019 (προεγκρίσεις), έκδοση ανακοίνωσης που θα ορίζει ότι θα ακολουθήσουν τις προϊσχύουσες διατάξεις (θα καλυφθεί θεσμικά αναδρομικά)(ΥΠΕΝ).
Για τις οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μέχρι τις 31.12.2020 και αφορούν νέα κτίρια κατοικιών, ή προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια, έχουν υποχρέωση κατάθεσης ΜΕΑ για ενεργειακή κατηγορία Β+. Από 1/6/2021 υποβάλλεται ΜΕΑ που τεκμηριώνει ότι το νέο κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Α (ΥΠΕΝ).

Β. Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ενεργειακών επιθεωρήσεων / πιστοποιητικών

Μετά από απόφαση του ΥΠΕΝ αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με το μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών και δημιουργείται σύστημα πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ.
Αναθεώρηση του πλαισίου για το μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών
Δημιουργία συστήματος πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ, το οποίο και θα πιστοποιεί τους επιθεωρητές. Αξιολόγηση του τρόπου πληρωμής (ΥΠΕΝ, ΤΕΕ).
Στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών, οι πιστοποιημένοι θα εγγράφονται σε νέες κατηγορίες, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη και την χρήση των επιθεωρούμενων κτιρίων (ΤΕΕ).
Εξέταση βιωσιμότητας Μητρώου (ΤΕΕ)
Ενεργοποίηση μηχανισμού ανεξάρτητων ελεγκτών για τους ενεργειακούς επιθεωρητές:
Δημιουργία ανεξάρτητου μητρώου ελεγκτών των εκδοθέντων ΠΕΑ κατ’ αναλογία με την διαδικασία και λειτουργία των ελεγκτών δόμησης.
Ενεργοποίηση του ελέγχου του επιθεωρητή δόμησης για τα τεχνικά συστήματα, καθώς και του ελέγχου της θερμομονωτικής επάρκειας για κάθε νέα οικοδομική άδεια που έχει εκπονηθεί ΜΕΑ.
Αυστηροποίηση των ποινών στους ενεργειακούς επιθεωρητές, εάν διαπιστωθεί ότι ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους (πχ προσωρινή αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος)
Επιλογή για την έκδοση ΠΕΑ για νέα κατασκευή ή ριζική ανακαίνιση από ενεργειακό επιθεωρητή με κλήρωση.
Κατ’ αναλογία, το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ θα αναλάβουν την πιστοποίηση των ενεργειακών ελεγκτών, μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ. Στο μητρώο θα εγγράφονται οι πιστοποιημένοι σε τρεις κατηγορίες: α) βιομηχανικών διεργασιών β) κτιριακών εγκαταστάσεων λοιπών εμπορικών χρήσεων και γ) μεταφορών
Επικαιροποίηση πλαισίου τεχνικών προδιαγραφών / μεθοδολογιών, με ευθύνη του ΤΕΕ
Αναθεώρηση Τεχνικών Οδηγιών ΤΕΕ 20701-1, 20701-2 και 20701-4 και έκδοση νέων (ΑΠΕ, Βιοκλιματικά, Φωτοτεχνία, Θέρμανση & Κλιματισμός, Αξιολόγηση Ενεργειακών Επενδύσεων), μέχρι 30/9/2020 το τελικό σχέδιο και μέχρι 31/12/2020 το τελικό κείμενο μετά από έλεγχο με το λογισμικό ΚΕΝΑΚ. (δείτε εδώ τη σύσταση όλων των ομάδων εργασίας για τις νέες ΤΟΤΕΕ)
Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ αναλαμβάνουν την υποχρέωση σχολιασμού εντός δεκαημέρου από την κατάθεση τους των διμηνιαίων εκθέσεων προόδου των ομάδων εργασίας του ΤΕΕ.
Διορθώσεις/προσαρμογές λογισμικού ΚΕΝΑΚ σύμφωνα με τις αναθεωρημένες και νέες ΤΟΤΕΕ μέχρι31/12/2020
Συμπλήρωση προσαρτημάτων, που προβλέπονται από την Οδηγία 2018/844, για συγκρίσεις με προτυποποιημένες μεθοδολογίες (ISO/ΕΝ) μέχρι31/9/2020 (σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1, παρ. 1 της Οδηγίας)
Πρόταση για επαναπροσδορισμό της σχετικής νομοθεσίας για τον τρόπο υπολογισμού της «Ριζικής ανακαίνισης», με τήρηση των ελάχιστων απαιτήσεων ΚΕΝΑΚ
Άλλες θεσμικές ρυθμίσεις σχετικές με την ενεργειακή επιθεώρηση:
Απαίτηση ανάληψης της επίβλεψης της ΜΕΑ στις οικοδομικές άδειες. 

Γ. Άλλα μέτρα πολιτικής για αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα:
Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ, που θα προκηρύσσεται ανά τακτικούς κύκλους:
Εξορθολογισμός των τιμών μονάδας, με βάση τις τιμές αγοράς (ΤΕΕ, ΥΠΕΝ)
Μέριμνα για ύπαρξη ικανού αριθμού πιστοποιημένων ενεργειακών επιθεωρητών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος (ΤΕΕ).
Πρόβλεψη για προσεισμικό έλεγχο στα κτίρια κατοικιών που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα (ΥΠΕΝ).
Θέσπιση κατάλληλου συνδυασμού κινήτρων / υποχρέωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κατηγορίας Ζ –Η (ΥΠΕΝ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου