Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες μπορούν: το παράδειγμα του ηλεκτροφωτισμού

Γιώργος Ορτατζόγλου: Το «βραχυκύκλωμα» στο «σκοτεινό κύκλωμα» συνεχίζεται
20 Σεπτεμβρίου 2021


Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας: Νέα ήττα της δημοτικής αρχής, νέα νίκη των εργαζομένων στη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου

Η πάλη των εργαζομένων του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, μέσα από το Σωματείο τους και με συνεχή ενημέρωση των δημοτών, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου τείνει να αποκτήσει ευρύτερη διάσταση και να αποκτήσει εμβληματικό και «υποδειγματικό» χαρακτήρα. Αφού απέτυχε να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το σκανδαλώδες σχέδιο ανάθεσης σε ιδιώτη της αναβάθμισης της υποδομής ηλεκτροφωτισμού του δήμου, ο δήμαρχος Γ. Βούρος επιχείρησε να περάσει τα σχέδιά του μέσα από την Οικονομική επιτροπή του δήμου, όπου όμως προσέκρουσε στην άρνηση εργαζομένων της Επιτροπής να «συνεργαστούν». Προκειμένου να μην ναυαγήσει ξανά το σχέδιό της, η δημοτική αρχή κατέφυγε σε αφόρητες πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς προς μέλη προς τους εργαζόμενους της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού και τελικά κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή που προκήρυξε για να στηρίξει τους εργαζομένους-μέλη του. Η απόφαση του δικαστηρίου που εκδίκασε την αγωγή του δημάρχου αποτέλεσε άλλη μία ήττα της δημοτικής αρχής και άλλη μία νίκη των εργαζομένων, καθώς η αγωγή απορρίφθηκε πανηγυρικά!

Έχοντας απέναντί μας μια δημοτική αρχή τόσο αποφασισμένη να υλοποιήσει με κάθε τρόπο το σχέδιο ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου, η οποία υπερασπίζεται με όλα τα μέσα την ανάθεση της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού του δήμου σε ιδιώτη, δεν έχουμε αυταπάτες: ο αγώνας όχι μόνο δεν τελείωσε εδώ, αλλά θα συνεχιστεί και θα είναι σκληρός. Ωστόσο, πετύχαμε σημαντικές νίκες, είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο μας και δεχόμαστε ήδη τη συμπαράσταση διαρκώς διευρυνόμενου τμήματος των αγωνιστικών δυνάμεων της αυτοδιοίκησης αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος. Έτσι, είμαστε αποφασισμένοι/ες να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη.

Αγώνας με ευρύτερη σημασία

Ο αγώνας μας δεν αφορά κάποιες «ιδιαιτερότητες» του δήμου ή της δημοτικής αρχής της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας. Αντίθετα, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων τείνει να γίνει η νέα «κανονικότητα» στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Η συντριπτική κυριαρχία στους δήμους των δυνάμεων της ΝΔ, η «ντροπαλή» και ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που συνέργησε και ο ίδιος θεσμοποιώντας πιο «ήπιες» (ή και όχι) εκδοχές ιδιωτικοποίησης, η αδυναμία του κινήματος στην αυτοδιοίκηση αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος, μοιάζουν με συνδυασμό ακατανίκητο, ανυπέρβλητο. Παρ’ όλα αυτά, ο αγώνας μας δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αντίστασης. Όσον αφορά λοιπόν τη δική μας εμπειρία, τον δικό μας αγώνα, οι αποφασιστικοί παράγοντες για τις μέχρι τώρα νίκες μας είναι οι εξής:

α. Η ύπαρξη συγκεκριμένης και κοστολογημένης αντιπρότασης εκ μέρους των εργαζομένων στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης:

Ήταν ο καταλυτικός, ο πιο αποφασιστικός παράγοντας. Οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού του δήμου κατέθεσαν αντιπρόταση στο σχέδιο του δημάρχου που προέβλεπε την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού με την εργασία των εργαζομένων του δήμου και με κόστος 1.090.842,80, όταν η πρόταση του δημάρχου ήταν να αναλάβει το έργο ιδιώτης με κόστος 3.724.292,26 ευρώ! Η διαφορά ήταν τεράστια και έπαιξε καταλυτικό ρόλο προς όλες τις κατευθύνσεις. Χωρίς αυτό το στοιχείο, δεν θα κερδίζαμε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε θετική απόφαση στο δικαστήριο. Δεν θα είχαμε τις ίδιες δυνατότητες να απευθυνθούμε στους δημότες/ισσες ενημερώνοντάς τους και ζητώντας την υποστήριξή τους. Το συνδικαλιστικό κίνημα στην αυτοδιοίκηση δεν αρκεί μόνο να καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Πρέπει και να αναλαμβάνει την ευθύνη να υποδείξει τον διαφορετικό εφικτό δρόμο.

β. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι του δήμου παρουσιάστηκαν μπροστά στους δημότες και τις δημότισσες με ένα διαφορετικό πρόσωπο: ως αυτοί που «ρισκάρουν» περισσότερη δουλειά για να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου. Ως αυτοί που αντιλαμβάνονται το εαυτό τους όχι μόνο σαν «δικαιούχους» μιας «εξασφαλισμένης» θέσης εργασίας και του μισθού, όχι μόνο σαν διεκδικητές δικαιωμάτων για τον εαυτό τους, αλλά και σαν υπερασπιστές των συμφερόντων των δημοτών/ισσών. Αυτό είναι επίσης ένα μεγάλο δίδαγμα για το με ποιον τρόπο μπορούν οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα στο δημόσιο να ανακτήσουν αξιοπιστία που θα τους επιτρέψει να απευθύνονται στον κόσμο και να εξασφαλίζουν τη στήριξη και συμμετοχή του.

γ. Η ύπαρξη και συνεχής δράση ενός μαχητικού σωματείου εργαζομένων στον δήμο. Ήταν το μυαλό και η καρδιά της κινητοποίησης, με συνεχή δράση και συνεπή παρουσία όλα τα τελευταία χρόνια. Ο ισχυρός συσχετισμός δύναμης συνεπών αριστερών συνδικαλιστικών δυνάμεων έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Η νίκη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με ψήφους 19 υπέρ, 12 κατά και 2 «παρών» (από την παράταξη του δημάρχου) το Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας αποφάσισε να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά την αντικατάσταση φωτιστικών παλαιάς τεχνολογίας με νέας τεχνολογίας LED από ιδιωτική εταιρεία, συνολικής αξίας 3.724.292,26 ευρώ!

Το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου φρόντισε να θέσει το θέμα ως έκτακτο προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα έπρεπε η Διοίκηση να το είχε συμπεριλάβει στα θέματα ημερήσιας διάταξης. Το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού κατέθεσε εμπεριστατωμένη πρόταση για προμήθεια υλικών και φωτιστικών που προβλέπει η τοποθέτησή τους να γίνει από τους ηλεκτρολόγους του δήμου, με συνολικό κόστος 1.090.842,80 ευρώ, χωρίς ιδιωτικά-εργολαβικά υπερκέρδη, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα χρήματα στο ταμείο ανταποδοτικών. Με την πρόταση αυτή, τα ταμεία του δήμου ωφελούνται ούτε λίγο ούτε πολύ κατά 2.633.449,46. Βάζοντας φραγμό μόνο στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ο δήμος μπορεί να εξοικονομήσει ένα τεράστιο για τα οικονομικά του δεδομένα ποσό, μειώνοντας την προβλεπόμενη από την πρόταση του δημάρχου δαπάνη κατά 70%!

Σε μια συνεδρίαση «ναυάγιο» για την παράταξη του δημάρχου, η πρότασή του καταψηφίστηκε. Προφανώς ο δήμαρχος είχε στο μυαλό του να περάσει στα μουλωχτά το ζήτημα μέσω της οικονομικής επιτροπής, όπου έχει την πλειοψηφία (νόμος ΝΔ) και γι’ αυτό ήταν αρνητικός στη συζήτηση του θέματος. Όμως η αντιπολίτευση άναψε αρχικά το «πράσινο φως» για να συζητηθεί το θέμα και κατόπιν άναψε το «κόκκινο φως» για να βάλει φρένο στα σχέδια της διοίκησης, τη στιγμή που ο δήμαρχος και οι λοιποί παρατρεχάμενοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να δικαιολογήσουν την πολιτική τους επιλογή (όχι βέβαια όλοι, κάποιοι δεν γνώριζαν τίποτα…).

ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΟΥΡΟΥ

Σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο αρχές Σεπτεμβρίου, η αντιπολίτευση καταδίκασε σύσσωμη την ενέργεια του δήμαρχου να σύρει το σωματείο στα δικαστήρια, στήριξε για άλλη μια φορά την πρόταση των εργαζομένων και του σωματείου και κάλεσε την διοίκηση Βούρου να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή απ’ όλες τις παρατάξεις, καθώς από το τμήμα ηλεκτροφωτισμού και το σωματείο, με σκοπό την αναβάθμιση – αντικατάσταση των φωτιστικών στην πόλη με νέου τύπου LED.

Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του με κινήσεις αστραπή και με πραξικοπηματικές ενέργειες, δεν επέτρεψαν το θέμα να μπει ούτε σε ψηφοφορία, έκλεισαν τα μικρόφωνα και τη διαδικτυακή σύνδεση και αποχώρησαν από την αίθουσα δημοτικού συμβουλίου για να μην βγει απόφαση. Η στάση τους καταδεικνύει ενοχή, αδυναμία να στηρίξουν την πρόταση των 3.724.292,26 ευρώ, μα πολύ περισσότερο το αδίστακτο, αυταρχικό ύφος του αποφασίζω και διατάζω. Όμως οι δυναμικοί, επίμονοι αγώνες των εργαζομένων του σωματείου, φορέων, συλλογικοτήτων και των κατοίκων της πόλης θα δώσουν ηχηρή απάντηση στα σχέδια τους με βασικό σύνθημα δήμος για τους δημότες όχι για τους ιδιώτες.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

▬ Ο Γιώργος Ορτατζόγλου είναι μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας,

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο για τη δικαστική απόφαση

Οι προσπάθειες του κ. Βούρου να σύρει στο ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΦΧ έπεσαν στο κενό. Η αγωγή που κατέθεσε ζητώντας να βγει παράνομη και καταχρηστική η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ που κήρυξε το ΣΩΜΑΤΕΙΟ μας, καθώς και οι έμμεσες απειλές που περιείχε το δικόγραφο ΑΠΕΡΡΙΦΘΗΣΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ. Μαζί απερρίφθη επίσης και η προσπάθεια της δημοτικής αρχής, μέσα από το κείμενο της αγωγής να νομιμοποιήσει διάτρητες πτυχές του διαγωνισμού, για την προμήθεια των φωτιστικών σωμάτων LED. Ο κος Βούρος μαζί με το μαύρο τίτλο του πρώτου Δημάρχου της πόλης που έσυρε το Σωματείο μας στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ θα κουβαλάει και τον τίτλο του ταπεινωτικά ηττημένου από αυτή την αντιπαράθεση. ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ. Η νίκη του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ οφείλεται στην αγωνιστική συσπείρωση των συναδέλφων μελών της επιτροπής και σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ την ημέρα της δίκης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα:

Α) τον νομικό σύμβουλο του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ μας ΄Αγγελο Σιδερή και την νομική σύμβουλο της ΠΟΕ ΟΤΑ κα Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα για τη σημαντική συμβολή τους στη νομική υπεράσπιση του αγώνα μας

Β) την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ για τη στήριξη και κάλυψη των κινητοποιήσεών μας

Γ) το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ Νομού Αττικής για την κινητοποίηση που πραγματοποίησε την ημέρα της δίκης

Δ) τους μαζικούς φορείς και δημοτικούς συμβούλους της πόλης που παρευρέθηκαν στο ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ για να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ μας δικαιώθηκε πανηγυρικά

Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ηλεκτροφωτισμού συνεχίζεται.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα περάσουν

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

Το ΔΣ – ΝΦΧ
06/09/2021


Ηλεκτροφωτισμός με τα μισά χρήματα και χωρίς εκχώρηση – Κάνε το όπως ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης!


Το γεγονός ότι 42 Δήμοι σε όλη τη χώρα επιλέγουν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτροφωτισμό εκχωρώντας την υπηρεσία σε ιδιωτικές εταιρείες επικαλέστηκε για άλλη μια φορά ο Η. Τάφας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να δικαιολογήσει την υπογραφή του στην «ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης» και όλες τις υπόλοιπες ενέργειες που έτρεξε για να παραχωρηθεί για 9 χρόνια ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης μας σε ιδιώτη, ο οποίος θα εισπράξει από το δημοτικό ταμείο 3,75 εκατ. ευρώ.

Ο Πολίτης έχει ήδη αποκαλύψει τι συμβαίνει σε δήμους που επέλεξαν αυτό το δρόμο και έχουν εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες. Όπως επίσης έχει ήδη παρουσιάσει το «παράδοξο» σε όλους αυτούς τους δήμους να παίρνουν τους διαγωνισμούς μόλις δυο εταιρείες, με ελάχιστη έκπτωση, γεγονός που έχει κινητοποιήσει ήδη την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε μια περίπτωση Δήμου, ο οποίος σε αντίθεση με τη μεθοδολογία άλλων ΟΤΑ, επέλεξε να προμηθευτεί απ’ ευθείας το υλικό και να το εξοφλήσει με χαμηλότοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για το Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Δήμαρχος εκεί δεν είναι κανένας αριστερός, αλλά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος εκλέγεται με τη σημαία της Ν.Δ. (στις εκλογές του 2019 εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 71,14%).

Ο Δήμος 3Β, όπως είναι γνωστός στους αυτοδιοικητικούς, έλαβε το 2017 την απόφαση να προχωρήσει σε 10ετές δάνειο ύψους 1,6 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να χρηματοδοτήσει την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led και να εγκαταστήσει ένα δίκτυο έξυπνου δημοτικού φωτισμού. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η επένδυση θα αποσβεστεί σε περίπου τρία χρόνια.

Πράγματι, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο 2017, μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 ολοκλήρωσε την αντικατάσταση 6.223 λαμπτήρων, ενώ εγκατέστησε και σύστημα τηλεδιαχείρισης (έξυπνος φωτισμός).

Τα αποτελέσματα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι μετρήσιμα από την πρώτη ημέρα. Όπως διαβάζουμε σε τοπικό ρεπορτάζ τον Νοέμβριου 2020 καταναλώθηκαν 165.777,3 κιλοβατώρες για τον οδοφωτισμό, τη στιγμή που με τους παλιάς τεχνολογίας λαμπτήρες θα καταναλώνονταν 263.705,5 κιλοβατώρες. Η διαφορά αυτή στην κατανάλωση σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συστήματος αντιστοιχεί σε πραγματική εξοικονόμηση 38.237,3€!

Κάπου 500 χιλιάδες ευρώ το χρόνο επωφελείται το ταμείο του Δήμου και αυτά τα χρήματα μένουν στο Δήμο και δεν πάνε στις τσέπες ιδιωτών, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις που έχουν γίνει της… μόδας τελευταία.

Για να το κάνουμε ακόμα πιο ξεκάθαρο: ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με δάνειο μόλις 1,6 εκατ. ευρώ (όσο ήταν περίπου το δάνειο που σκόπευε να πάρει η διοίκηση Βασιλόπουλου το 2019) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ολοκλήρωσε την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου ενεργειακά αναβαθμισμένου ηλεκτροφωτισμού εγκαθιστώντας πολύ περισσότερα φωτιστικά από το δικό μας δήμο (η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Δήμος ΝΦ-ΝΧ μιλά για 4.685 φωτιστικά). Για μικρότερη δουλειά, δηλαδή, ο δικός μας δήμος θα πληρώσει υπερδιπλάσια χρήματα.

Κι ακόμα, ενώ ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης άρχισε να επωφελείται από τον πρώτο χρόνο με μεγάλη μείωση στις δαπάνες από την μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, η σύμβαση που προωθεί η διοίκηση Βούρου στο δικό μας Δήμο προβλέπει αυτό το όφελος να το… τσεπώνει ο ιδιώτης ανάδοχος για 9 χρόνια (κάπου 453 χιλιάδες ευρώ το χρόνο!) από τα ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου.

Γιατί δεν το κάνετε όπως ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κύριοι της διοίκησης; Γιατί δεν ρωτάς κύριε Βούρο τον συνάδελφό σου τον κ. Κωνσταντέλλο πώς μπόρεσε να κάνει τόσο μεγάλο έργο, χωρίς να εκχωρήσει μια βασική υπηρεσία του Δήμου και με τόσο μικρότερο κόστος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου