Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Σπέρνουν ανεμογεννήτριες, θερίζουν θύελλες

Σπέρνουν ανεμογεννήτριες, θερίζουν θύελλες

Επεισόδια και άγριο ξύλο τα ξημερώματα της Τετάρτης από αστυνομικούς σε διαμαρτυρόμενους πολίτες ● Ισχυρή παρουσία δεκάδων ενστόλων που εμπόδιζαν τον κόσμο στο λιμάνι ● Σκηνές βίαιης καταστολής, με τραυματισμούς διαδηλωτών στη διασταύρωση του Τριπόταμου απ’ όπου περνούσαν οι γερανοί για να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες ● «Δέρνουν ηλικιωμένους, κοριτσάκια και αγρότες, ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι να έρχονται σε επαφή με τη βία και που κάνουν μία ειρηνική διαδήλωση και συμπεριφέρονται λες και είμαστε η συμμορία της Νέας Υόρκης» - Ε.Κ., κάτοικος του νησιού

Nύχτα τρομοκρατίας και αστυνομικής καταστολής έζησαν οι κάτοικοι της Τήνου για ακόμη μια φορά προχθές. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί, που κατέφτασαν στο νησί για να διασφαλίσουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στη θέση Πράσσα, ξυλοφόρτωσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης τους διαμαρτυρόμενους πολίτες οι οποίοι εδώ και χρόνια αντιστέκονται σθεναρά σε αυτό που θεωρούν περιβαλλοντικό έγκλημα για το νησί τους.

Παρά την προσωρινή αναστολή των αδειών διέλευσης οχημάτων που μεταφέρουν τα εξαρτήματα για τις ανεμογεννήτριες τουλάχιστον μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, έπειτα από αίτηση 16 κατοίκων του νησιού («Αλλη μία νίκη της Τήνου κατά των ανεμογεννητριών», «Εφ.Συν.», 11.9.2021), επιχειρήθηκε με την άδεια του δήμου εκ νέου απόπειρα εγκατάστασής τους. Είχε προηγηθεί από τις συνεργαζόμενες εταιρείες αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής, την οποία το δικαστήριο έκανε δεκτή.

Ηδη από τη Δευτέρα με εντολή της Αστυνομίας της Σύρου αποκλείστηκε «για λόγους ασφαλείας» η πρόσβαση στον δρόμο που ανεβαίνει προς το βουνό με σκοπό τη μεταφορά των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών. Πλοίο κατέφτασε το βράδυ της Τρίτης από το Λαύριο με αποστολή να αφήσει στο λιμάνι γερανούς που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες, ενώ είχε προηγηθεί στην Τήνο η έλευση αστυνομικών ενισχύσεων, κυρίως της ομάδας ΟΠΚΕ. Οι Τηνιακοί είχαν προαναγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι, στην προβλήτα της «Ελλης». Ηταν εκατοντάδες οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν και αντίκρισαν το λιμάνι αποκλεισμένο με σχοινιά, οχήματα της Αστυνομίας και του Λιμενικού και την ισχυρή παρουσία δεκάδων ενστόλων που εμπόδιζαν τον κόσμο να περάσει.


Οι διαδηλωτές συνέχισαν τη διαμαρτυρία στη διασταύρωση του Τριπόταμου, εμποδίζοντας αρχικά τους γερανούς να ανέβουν προς το βουνό. Τα ξημερώματα ακολούθησαν σκηνές άγριας καταστολής από δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς που συνόδευαν τους γερανούς. Οπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» κάτοικοι που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, ο τοπικός διοικητής της Αστυνομίας τούς απείλησε με μηνύσεις, ενώ στη συνέχεια οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να χτυπούν με ασπίδες τους διαδηλωτές. «Εβγαλαν τα πτυσσόμενα κλομπ και χτυπούσαν όσους σχημάτιζαν αλυσίδα με τα σώματά τους», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» διαδηλώτρια.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπήρξαν πάνω από 7 τραυματίες, ενώ τρεις από τους διαδηλωτές διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας. Μεταξύ των τραυματιών και ο 72χρονος πρώην δήμαρχος του νησιού, Νικηφόρος Δελασούδας, που δέχτηκε τα κλομπ αστυνομικών στο κεφάλι στην προσπάθειά του να προστατεύσει μία ήδη τραυματισμένη κοπέλα: «Ο ίδιος ήταν κάτω με αίματα στο κεφάλι όταν είδαμε παραδίπλα έναν άλλο διαδηλωτή να βρίσκεται ακινητοποιημένος στον δρόμο, με τον αστυνομικό από πάνω του να τον χτυπά μανιωδώς», περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες.

«Δέρνουν ηλικιωμένους, κοριτσάκια και αγρότες, ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι να έρχονται σε επαφή με τη βία και που κάνουν μια ειρηνική διαδήλωση και συμπεριφέρονται λες και είμαστε η συμμορία της Νέας Υόρκης. Είναι σοκαριστικό αυτό που συμβαίνει -και έχει συμβεί επανειλημμένα-, να σε χτυπούν με μεταλλικά κλομπ», διαμαρτύρεται η Ε.Κ., κάτοικος του νησιού.


«Το κλίμα στην τοπική κοινωνία είναι βαρύ και τεταμένο, δεδομένου ότι οι εικόνες αυτές και οι σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι διαμαρτυρόμενοι συμπολίτες μας από αστυνομικές δυνάμεις είναι πρωτοφανείς για την τηνιακή κοινωνία, που διακατέχεται από βαθιά ειρηνική και φιλήσυχη κουλτούρα», αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Προ.Πο., την ΕΛ.ΑΣ. και τις τοπικές αστυνομικές αρχές ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, απαιτώντας να μην ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά.

Για ωμή και απρόκλητη επίθεση με «κυβερνητική εντολή» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση «να αποσύρει εδώ και τώρα τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, αναλαμβάνοντας ρόλο “σεκιουριτάδων” του αιολικού πάρκου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου