Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Εξίσωση παροχών ΕΦΚΑ-ποια επιδόματα κόβονται στους μηχανικούς


Πάντα προς τα κάτω η "εξίσωση"...

Tα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης, το επίδομα ασθενείας, κατασκήνωσης, τοκετού, εργατικού ατυχήματος, καθώς και τα αναπηρικά επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο και περικόπτονται δραστικά για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), όπως επίσης και για άλλα Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ,, με τον ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών του ΕΦΚΑ, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Η ενοποίηση των παροχών σε είδος και χρήμα όλων των Ταμείων του ΕΦΚΑ έχει προβλεφθεί από τη δημιουργία του ενιαίου ΕΦΚΑ την 1η Ιανουαρίου 2017. Το υπουργείο Εργασίας θέτει ως στόχο να ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις, που θα επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους και η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών του ΕΦΚΑ, μετά και τη σχετική αναθεώρηση, να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Σημειώνεται ότι δρομολογούνται οι περικοπές στις παροχές των πρώην αυτόνομων ταμείων που εντάχθηκαν στον ενιαίο φορέα, αν και στα περισσότερα από αυτά ακόμη καταβάλλονται επιπλέον εισφορές, προκειμένου οι παροχές να είναι υψηλότερες.

Πορεία συρρίκνωσης

Μέχρι σήμερα ισχύουν ξεχωριστοί όροι και προϋποθέσεις λήψης των λεγόμενων παροχών σε είδος και σε χρήμα. Το εγχείρημα γίνεται ακόμη δυσκολότερο, με δεδομένο ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο ενιαίος κανονισμός παροχών για την αναπηρία.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάρτιση, να υπογραφεί από το υπουργείο Εργασίας και να εφαρμοστεί από τον ΕΦΚΑ ο νέος κανονισμός, επιδιώκεται πορεία συρρίκνωσης των παροχών. Έτσι, η εφαρμογή ενιαίας διαδικασίας πιστοποίησης της ανικανότητας για εργασία ή πιθανής ημερομηνίας τοκετού για όλους τους φορείς του e-ΕΦΚΑ ψηφίστηκε με διάταξη που εντάχθηκε στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και η εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ ορίζει ίδια διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και ασθένειας στους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από ποιο πρώην ταμείο ή τομέα-κλάδο προέρχονται.

Έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης

Ενδεικτικά για τις περικοπές που έρχονται είναι τα στοιχεία για τα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης. Το πρώην ΙΚΑ χορηγεί ως έξοδα κηδείας 759 ευρώ, ο πρώην ΟΓΑ 800 ευρώ, ο πρώην ΟΑΕΕ 762 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 1.200 στους συνταξιούχους, ο τομέας ασθένειας προσωπικού ΟΤΕ 1.570 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 785 ευρώ στα έμμεσα μέλη, το Δημόσιο 1.000 ευρώ και το πρώην ταμείο δημοτικών υπαλλήλων 1.200 ευρώ. Δύο μισθούς ή δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ. Έως 2.743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ (ταμείο των γιατρών) και 1.800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι διαφορές στα λεγόμενα πρώην ταμεία των τραπεζών με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος που διατηρούν δικά τους ταμεία υγείας και πρόνοιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα καταβάλλουν για έξοδα κηδείας έως 2.900 ευρώ, για επίδομα συμπαράστασης –δηλαδή για αμοιβή βοηθού σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας- έως 550 ευρώ μηνιαίως, ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλεται το 100% των ημερομισθίων.

Επίδομα κατασκήνωσης

Διαφορές στο ύψος αλλά και πρόσθετες παροχές υπάρχουν σε περιπτώσεις όπως στο επίδομα κατασκήνωσης. Στους μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ, ο εργοδότης καταβάλλει κάθε Αύγουστο 20 ευρώ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και ο μισθωτός μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό με εισοδηματικά κριτήρια. Το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ όμως καταβάλλει στους ασφαλισμένους 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης, ενώ ακόμα υψηλότερο, 800-900 ευρώ, είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί το πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Παροχές ΙΚΑ

Με την έκδοση του ενιαίου κανονισμού οι παροχές θα περιοριστούν, με στόχο να φθάσουν πιο κοντά στις παροχές του ΙΚΑ. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων να χάσουν μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου