Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Συμβαίνουν και στο Λονδίνο


Στο Λονδίνο, χιλιάδες φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια, έκαψαν πλακάτ, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και εισέβαλαν στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Συντηρητικό Κόμμα, προκαλώντας χάος και μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση Κάμερον.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια. Εισέβαλαν στην έδρα του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και κατέλαβαν το ισόγειο ενώ άλλοι σκαρφάλωσαν στην σκεπή.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία ενώ οι φοιτητές άναψαν φωτιές και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προκάλεσαν και ζημιές, σπάζοντας βιτρίνες. 
Στην κινητοποίηση των φοιτητών, κατά του κυβερνητικού προγράμματος που αυξάνει τα δίδακτρα στις βρετανικές πανεπιστημιακές σχολές, συμμετείχαν περίπου 20.000 άτομα.
Αυτή ήταν και η πιο σοβαρή διαδήλωση κατά της συντηρητικής κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον, που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάιο.

Σήμερα, τα δίδακτρα για τους ευρωπαίους και βρετανούς φοιτητές στα Πανεπιστήμια της Βρετανίας δεν ξεπερνούν τις 3.290 στερλίνες (3.777 ευρώ) ανά φοιτητή και κατ' έτος.

Η κυβέρνηση του Κάμερον σχεδιάζει να επιτρέψει στα Πανεπιστήμια να αυξήσουν τα δίδακτρα  μέχρι τις 6.000 στερλίνες, φτάνοντας σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις», τις 9.000 στερλίνες. 

1 σχόλιο:

  1. άντε και στα δικά μας
    την πέμπτη διαδήλωσαν και εδώ ενώ όλο το ΕΜΠ είναι υπό κατάληψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή