Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ταμείο Ανεργίας στο ΤΣΜΕΔΕ

Επαναφέρουμε παλαιότερο κείμενο της συσπείρωσης σχετικά με την απαραίτητη ίδρυση Ταμείου Ανεργίας στο ΤΣΜΕΔΕ.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ : ΝΑΙ
ΝΕΑ ΕΙΣΦΟΡΑ – ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ : ΟΧΙ

Στην αντιπροσωπεία της 30/31-01 παρουσιάστηκε από ομάδα εργασίας του ΤΕΕ, εισήγηση σχετικά με την εκπόνηση σχεδίου Κανονισμού του Κλάδου Ειδικών Παροχών του ΤΣΜΕΔΕ. Δυστηχώς με το καλημέρα η εισηγητική έκθεση κάνει καθαρές της προθέσης της : «Πρέπει εδώ να γίνει κατανοητό σε όλους μας, ότι οι υποχρεώσεις του κλάδου δεν μπορούν να καλυφθούν «εκ μεταφοράς» από άλλους τομείς και κλάδους του πρώην Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., ήδη Ε.Τ.Α.Α., ούτε από κρατική χρηματοδότηση, εκτός και αν υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση. Επομένως η λειτουργία του κλάδου προϋποθέτει την επιβολή νέων εισφορών στους ασφαλισμένους μας, κάτι που δεν υπήρχε στην σκέψη ούτε των μελών του τότε σώματος της Αντιπροσωπείας, ούτε βέβαια των μελών - συναδέλφων της παρούσας ομάδας εργασίας. Προέκυψε όμως ως αποτέλεσμα της νομικής επεξεργασίας που έγινε από την νομική σύμβουλο του Τ.Ε.Ε. και μέλος της ομάδας μας, κ. Πατρίνας Παπαρηγοπούλου.» και συνεχίζει :
  • υπολογίστηκε στο «βασικό σενάριο» της αναλογιστικής μελέτης, καθολική μηνιαία εισφορά 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κλάσης, δηλαδή ποσό 14,0 € / μήνα / ασφαλισμένο (3 μέλη της επιτροπής μειοψηφήσαν στην παραπάνω πρόταση ως προς το 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κλάσης για τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα, ψηφίζοντας ως εισφορά 1% επί της 1ης ασφαλιστικής κλάσης)
  • οι παροχές «Ανεργίας» και καταβολής εισφορών Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., θα λειτουργήσουν 2 χρόνια, μετά την ενεργοποίηση του κλάδου Ειδικών Παροχών»
Δηλαδή με απλά λόγια, ούτε προνοιακές παροχές θα δούμε (αφού όποιες αποφασιστούν θα δοθούν 2 χρόνια μετά την ενεργοποίησή του – μήπως να περιμέναμε και το τριετές «Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης»;) και αυτές που θα δούμε θα προκύψουν από ένα νέο κεφαλικό χαράτσωμα των ασφαλισμένων με 14 € μηνιαίως. Επιπλέον εξαιρεί τους μεταπτυχιακούς και τους στρατευμένους, χορηγεί την παροχή μόνο για ένα χρόνο στα δέκα, πρακτικά εξαιρεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ. Έλεος, αυτή είναι η προνοιακή λογική του πλεόν εύρωστου Ταμείου με :
  • 3,5 δις € αποθεματικό, το οποίο παρά τις «κασσάνδρες» αναλογιστικές μελέτες συνεχώς αυξάνει
  • περίπου 300 εκατομ. € πλεόνασμα ετησίως, το οποίο θα ήταν μεγαλύτερο χωρίς τις «επενδύσεις» τύπου Τράπεζας Αττικής
  • 400 εκατομ. € χρωστούμενα του κράτους, που κανείς δε διεκδικεί
  • τεράστια εισφοροδιαφυγή λόγω του ΔΠΥ (το έχουμε αναπτύξει σε προηγούμενο δελτίο) και τεράστια απώλεια εσόδων από τους υπόλοιπους πόρους του Ταμείου (1‰ επί προϋπολογισμού ιδιωτικών έργων, 1‰ από τα εισαγόμενα μηχανήματα, 2% επί της αμοιβής μελετών, 1% επί των δημοσίων έργων, 2% επί των κερδών εργολάβων)
Οι λύσεις είναι απλούστατες και το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική αποφασιστικότητα, ότι δηλαδή λείπει από τους καρεκλοκένταυρους του ΤΕΕ. Πολιτική και κινηματική πίεση για να μεταφερθούν πόροι α) από άλλους κλάδους του ΤΣΜΕΔΕ και β) από μέρος του ετήσιου πλεονάσματος των αποθεματικών στον Κλάδο Ειδικών Παροχών ώστε το Ταμείο να μπορεί να παρέχει :
    1. Επίδομα Ανεργίας σε όλους τους συναδέλφους (μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες)
    2. Κάλυψη Ασφαλιστικών Εισφορών στις ίδιες κατηγορίες
    3. Αποζημιώσεις σε περίπτωση ατυχήματος - ασθένειας
    4. Πρόσθετες Νοσηλευτικές παροχές που δεν καλύπτει ο Κλάδος Υγείας
    5. Παροχές Μητρότητας (εφάπαξ επίδομα , αξιοπρεπής κάλυψη εξόδων εγκυμοσύνης, επίδομα λοχείας)
Τέλος θεωρούμε αυτονόητο ότι ο κλάδος αυτός πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, η οποία θα διορίζει το ΔΣ του και θα ελέγχει τα πεπραγμένα του. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε να αφεθεί και η Πρόνοια στα παζάρια των «κολλητών» της διοίκησης του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αν το ΤΕΕ δε θέλει (εξάλλου 20 χρόνια το λιβανίζει) πρέπει την υπόθεση να την πάρουν στα χέρια τους οι συνάδελφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου