Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

ΙΟΣ 1990-2010

Χτες ξεφυλλίζοντας την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δε συναντήσαμε τη γνώριμη μας στήλη του "Ιού" και ξαφνιαστήκαμε. Συναντήσαμε όμως την παρακάτω ανακοίνωση :
Τελικά ο «Ιός» δεν έκλεισε τα είκοσι ένα του χρόνια. Η στήλη που ξεκίνησε ως τετρασέλιδο ένθετο στην «Κ.Ε.», τον Μάιο του 1990, έφτασε στο τέλος της.
Επί δύο δεκαετίες ως συντάκτες του «Ιού» εργαστήκαμε στο καθημερινό και στο κυριακάτικο φύλλο κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρες στον ελληνικό Τύπο. Συναντήσαμε απόλυτη ελευθερία στην επιλογή των θεμάτων και τη διεξαγωγή των ερευνών μας, ενώ δεν μας έλειψε ποτέ η στήριξη της εφημερίδας ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα. Τα κείμενα, η σελιδοποίηση, η επιλογή των τίτλων και των φωτογραφιών υπήρξαν πάντοτε αποκλειστικά δική μας αρμοδιότητα. Εγινε σεβαστή και η ιδιότυπη λειτουργία μας ως ενιαίας και αυτόνομης ερευνητικής ομάδας χωρίς εσωτερική ιεραρχία, κάτι που δεν έχει επίσης προηγούμενο σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης.
Ο νέος σχεδιασμός της εφημερίδας δυστυχώς δεν χωράει τον «Ιό». Γνωρίζουμε ότι θα χαρούν οι άσπονδοι φίλοι μας και θα λυπηθούν οι πολλοί σταθεροί μας αναγνώστες. Το μόνο που μπορούμε να τους πούμε είναι ότι οι εκατοντάδες έρευνες του «Ιού» βρίσκονται ήδη αναρτημένες στον ιστότοπό μας, έτσι ώστε να μπορεί καθένας να κρίνει αν άξιζε ή όχι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.
Οι μέχρι χτες «φορείς του Ιού» και από σήμερα απλώς συντάκτες της «Ε»
  Τάσος Κωστόπουλος
Δημήτρης Τρίμης
Αντα Ψαρρά
 Δημήτρης Ψαρράς

Η στήλη και η δημοσιογραφική αυτή ομάδα πολλές φορές μας τροφοδότησε με υλικό από έρευνες της για δημοσιεύσεις μας. Επίσης πολλές φορές στήριξε και πρόβαλλε παρεμβάσεις της συσπείρωσης ή μελών της σε ζητήματα εργασιακά (ΔΟΜΟΠΛΑΝ κα), περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, δημοκρατικών δικαιωμάτων, διώξεων φοιτητών (Ξάνθη) και κυρίως στις μαύρες εποχές της Ολυμπιάδας. 
Σε κάθε περίπτωση συνιστά μια μεγάλη απώλεια για τη μαχόμενη δημοσιογραφία και θα μας λείψει. Το αρχείο δημοσιεύσεων του Ιού στο http://www.iospress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου