Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Αναδημοσίευση Δελτίου Τύπου του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν με τις εισφορές τους στο ΤΣΜΕΔΕ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει δημιουργηθεί μια εξαιρετικά δυσμενής κατάσταση εναντίον των διπλωματούχων μηχανικών, οι οποίοι εκπονούν ή εκπόνησαν διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (από δω και στο εξής για συντομία θα αναφέρεται ως ΕΚΕΦΕ «Δ») με υποτροφία του ΕΚΕΦΕ «Δ». Το ζήτημα αφορά στην ασφάλιση των υποτρόφων μηχανικών στο ΕΤΑΑ-κλάδος μηχανικών (πρώην Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων -ΤΣΜΕΔΕ).
Υποτροφία από το ΕΚΕΦΕ «Δ» μπορούν να λάβουν υποψήφιοι διδάκτορες (Υ/Δ στο εξής), εφόσον ολοκληρώσουν με επιτυχία γραπτές εξετάσεις και συνεντεύξεις με επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ «Δ». Οι επιτυχόντες υπογράφουν σύμβαση υποτροφίας και το ύψος της ανέρχεται από 1/1/2008 σε 750€ (μεικτές αποδοχές). Η σύμβαση αυτή σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν ορίζει σχέση εξαρτημένης εργασίας, ωστόσο οι υπότροφοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΕΦΕ «Δ», ο οποίος υποχρεώνει τους υποτρόφους να ακολουθούν το ωράριο εργασίας των ερευνητών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Άρθρο 14, Ν.1976/Φ.Ε.Κ.184/4-12-91) από το 1992 οι υπότροφοι υποψήφιοι διδάκτορες που καλύπτονται συνταξιοδοτικά από το Ι.Κ.Α, ασφαλίζονται από το ΕΚΕΦΕ «Δ». Χάριν ίσης μεταχείρισης το 1993, με απόφαση διοικητικού συμβούλιο του ΕΚΕΦΕ «Δ» (Α.Π. 748/10-5-93), ο προαναφερθείς νόμος ερμηνεύεται προς όφελος των ανασφάλιστων υγειονομικών και μηχανικών του κέντρου και η ισχύς του γενικεύεται για όλους τους υπότροφους με αποτέλεσμα να γίνονται κρατήσεις στην μηνιαία υποτροφία των μηχανικών και μαζί με τις ανάλογες εργοδοτικές εισφορές εκ μέρους του ΕΚΕΦΕ «Δ» να καταβάλλονται εισφορές σε λογαριασμό του ΤΣΜΕΔΕ σε καθεστώς που προσομοιάζει αυτό του μισθωτού. Το ΤΣΜΕΔΕ δέχεται την υποβολή της σύμβασης υποτροφίας των υποτρόφων στο ταμείο και λαμβάνει μηνιαία τις αντίστοιχες εισφορές από το Δημόκριτο. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από ότι το ταμείο δεν έστειλε ποτέ στους υπότροφους μηχανικούς, τα συνήθη ειδοποιητήρια για να πληρώσουν τις εισφορές τους, όπως γίνεται με την κατηγορία των αυταποσχολούμενων ασφαλισμένων.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2006 ένας υπότροφος μηχανικός του ΕΚΕΦΕ «Δ», έπειτα από αίτηση του στο πρωτόκολλο του ΤΣΜΕΔΕ, ενημερώθηκε ότι χρωστάει αναδρομικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία προς το ταμείο για το διάστημα που λαμβάνει την υποτροφία (82051/14-4-06 έγγραφο ΤΣΜΕΔΕ). Εξαιτίας του θορύβου που δημιουργείται, κι άλλοι υπότροφοι μηχανικοί που ελέγχουν τον φάκελό τους, διαπιστώνουν επίσης ότι χρωστούν χρήματα στο ΤΣΜΕΔΕ. Την κατασταση επιβεβαιώνει το γεγονός ότι κατά τα ετη 2006-2008 υπάρχουν δυσκολίες στη θεώρηση των βιβλιαριων υγείας των υποτρόφων μηχανικών ενώ τα ειδοποιητήρια ασφάλισης φθάνουν «κοκκινα» υποδεικνύοντας παλιότερες οφειλές. Μέχρι την ώρα που γράφεται το παρόν κείμενο, περισσότεροι από 20 νυν και πρώην υπότροφοι μηχανικοί βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση (ανάλογα με τα χρόνια που περάσανε από την έναρξη της υποτροφίας τους, οι εισφορές που το ΤΣΜΕΔΕ ζητάει να διπλό-καταβληθούν για ορισμένους φτάνουν τις αρκετές χιλιάδες ευρώ) ενώ η λίστα με τους υποτρόφους μηχανικούς του Δημόκριτου από το ’93 και μετά ξεπερνά τους 60.

Μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υ/Δ ο οποίος είναι κι ο μόνος που κινητοποιήθηκε από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόβλημα, για την κατάσταση, στην οποία περιήλθαν εν αγνοία τους οι υπότροφοι μηχανικοί, για τη νομιμη εκβαση της υποθεσης μεσω μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης μεταξύ του ΕΚΕΦΕ «Δ» και του ΤΣΜΕΔΕ, το ΕΚΕΦΕ «Δ» ζητάει την γνωμοδότηση από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με έγγραφο του το Μάη του 2008 .

Τελικά, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας γνωμοδοτεί από κοινού σε ΤΣΜΕΔΕ και ΕΚΕΦΕ «Δ», ότι «εφόσον οι υπότροφοι είναι μέλη του ΤΕΕ, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ, η σχέση τους δεν έχει χαρακτήρα εξαρτημένης εργασίας, συνεπώς θα πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές του ελεύθερου επαγγελματία» (Αριθ.Πρωτ.Φ.10043/14110/572). Βάσει της απόφασης αυτής, σταμάτησαν να γίνονται κρατήσεις στους υπότροφους μηχανικούς, οι οποίοι και από τότε μέχρι σήμερα καλούνται να πληρώνουν μόνοι τους την ασφάλεια τους. Παρόλα αυτά, από καμιά από τις εμπλεκόμενες πλευρές δε ξεκαθαρίζεται με ποιο τρόπο θα τακτοποιηθούν τα φερόμενα από το ΤΣΜΕΔΕ ως «χρέη» των υποτρόφων μηχανικών για το διάστημα που το ταμείο ενώ ελάμβανε εισφορές εργαζομένου τους θεωρει αυτοαπασχολούμενους.

Το ΕΚΕΦΕ «Δ» μετά από παραινέσεις του Σύλλογου Μεταπτυχιακών πιέζει το ΤΣΜΕΔΕ για έναν ευλογο συμψηφισμό των αχρεωστήτως καταβληθέντων και των φερόμενων ως χρωστούμενων. Στην κατευθυνση αυτή προχωρεί σε σύσταση λίστας καταβληθέντων ποσών για κάθε υπότροφο η οποία και αποστέλλεται στο ΤΣΜΕΔΕ μετά από αίτημα του τελευταίου, στο οποίο συνετέλεσαν λόγοι ελλιπής μηχανογράφησης. Στην τελευταία λοιπόν συνάντηση του Δ..Σ. του συλλόγου μεταπτυχιακών με το τμήμα επιστροφών εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, ενημερωθήκαμε πως ο φάκελος με τα στοιχειά των υποτρόφων έχει μελετηθεί και πως το ΤΣΜΕΔΕ θα μπορούσε μέσω απόφασης Δ.Σ. να στηρίξει το αίτημα των υποτρόφων για συμψηφισμό και παραγραφή τόκων με μια όμως προϋπόθεση: την έγγραφη παραίτηση του ΕΚΕΦΕ «Δ» ως εργοδότη από την αναζήτηση των καταβληθέντων εργοδοτικών εισφορών. Έγγραφο το οποίο αρνείται να παρέχει το Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δ» λόγω οικονομικών η άλλων ευθυνών που μπορεί να προκύψουν.

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του ΕΚΕΦΕ «Δ» απαιτεί την εδώ και τώρα επίλυση του ζητήματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των υποτρόφων μηχανικών από τη στιγμή που οι εισφορές τους εχουν ήδη αποδωθεί στο ταμείο υπό συγκεκριμένο ασφαλιστικό καθεστώς. Kαμιά λύση που εμπεριέχει οικονομική επιβάρυνση των υποτρόφων μηχανικών του ΕΚΕΦΕ «Δ», ενεργών ή μη, δεν θεωρείται βιώσιμη. Προσδοκούμε σε λύση που θα υπερβαίνει το κοινό ιστορικό κακοδιαχείρισης των συμβάσεων των υπότροφων μηχανικών από τους εν λογω δημόσιους οργανισμους (ΕΚΕΦΕ Δ, ΤΣΜΕΔΕ) και το οποιο οδηγεί στην παράλογη οικονομική τους επιβάρυνση και σε απώλεια των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Οι υπότροφοι υποψήφιοι διδάκτορες προσπαθούν με πενιχρά μέσα για την προαγωγή της έρευνας γενικότερα, αλλά και της επιστήμης του μηχανικού ειδικότερα και προσδοκούν μέσω της δημοσιοποίησης του προβλήματος να γίνουν βήματα για την επίλυση του ζητήματος που επί σειρά ετών ταλαιπωρεί τους υποτρόφους μηχανικούς και δημιουργεί σκιές στο ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων και των οικονομικών του ΕΚΕΦΕ “Δ”.

Καλούμε τους εκπροσώπους του τύπου και τους ενδιαφερόμενους εμπλεκόμενους φορείς σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη στις 25 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. στο χώρο του ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” για την ανακοίνωση λεπτομερειών για την υπόθεση και των επόμενων κινήσεων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου