Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

FAST TRACK: Γρήγορα Ναι, Συνταγματικά Όχι

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις αυτής της χώρας επιλέγουν να ξεφτιλίσουν τους Νόμους, το Σύνταγμα, τις διαδικασίες που οι ίδιοι ψηφίζουν για να εξυπηρετήσουν διάφορους «εθνικούς στόχους» και μεγάλα συμφέροντα. Είναι πολύ πρόσφατη και επαρκώς διαφωτιστική η εμπειρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και όσα προηγήθηκαν αυτής. Τη μεγάλη πείρα που αποκτήθηκε τότε, έρχεται να αξιοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση με το σχέδιο Νόμου με την κωδική ονομασία Fast Track.
Το νομοσχέδιο αυτό αφορά καταρχήν μεγάλες επενδύσεις άνω των € 200 εκ ή άνω των € 75 εκ. εφόσον όμως δημιουργούν τουλάχιστον 200 νέες θέσεις εργασίας. Επομένως είναι προφανές πως το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου την ίδια μάλιστα στιγμή που κλείνουν κατά χιλιάδες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
1. Τα εν λόγω μεγάλα επενδυτικά σχέδια θα εντάσσονται στην «δικαιοδοσία» του νομοσχεδίου με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Υποδομών. Οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών προς την εν λόγω Επιτροπή αλλά και γενικότερα η συμπλήρωση των δικαιολογητικών για τις σχετικές άδειες πρέπει να ολοκληρώνονται εντός 15 ημερών το αργότερο. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται πειθαρχικά μέτρα εναντίον των εμπλεκόμενων δημοσίων υπαλλήλων εκβιάζοντας τους ουσιαστικά (καθώς οι προθεσμίες είναι αδύνατον να καλυφτούν με τις υφιστάμενες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό) να γνωμοδοτούν υπέρ του κάθε αετονύχη, προκειμένου να μην χάσουν τη θέση τους!
2. Προβλέπεται η εξαίρεση των σχετικών επενδυτικών έργων από τους ισχύοντες πολεοδομικούς όρους με μια απλή Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα!
3. Προβλέπεται η παραχώρηση πυθμένα (!), παραλιών και γενικότερα παραθαλάσσιων χώρων για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών των εν λόγω έργων
4. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα απαλλοτρίωσης δασικών εκτάσεων χωρίς καμία διαδικασία χαρακτηρισμού ή την τήρηση οποιασδήποτε διαδικασίας.
5. Προβλέπεται η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στους αετονύχηδες με σκοπό τη διενέργεια μεγάλων έργων. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για εκποίηση δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο! Πλέον μπορούμε να μιλάμε για...χάρισμα!
6. Η προθεσμία προσφυγών κατά των πράξεων απαλλοτρίωσης μειώνεται στις...30 ημέρες.
7. Παρέχονται φορολογικά κίνητρα και διευκολύνσεις για τις επενδύσεις αυτές
8. Τέλος, ως κερασάκι στην τούρτα προβλέπεται η κατάφωρα αντισυνταγματική απογύμνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας από τη δυνατότητά του να εκδικάζει προσφυγές που αναφέρονται στο εθνικό και όχι στο δίκαιο της ΕΕ. Οι λόγοι είναι προφανείς: το ΣτΕ αποτελεί ίσως τον μόνο «θύλακα» της Δικαιοσύνης που έχει υπερασπιστεί μέχρι τέλους το Σύνταγμα και τη νομιμότητα, προκειμένου να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον, με πιό πρόσφατο παράδειγμα την απόφαση για τους ΠΟΤΑ.
Είναι προφανής η άμεση συσχέτιση των σχεδίων για Fast Track επενδύσεις με την ιστορική συγκυρία του μνημονίου, της τρόικας κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ. Δεν είναι μονάχα η πρόβλεψη που υπάρχει στο μνημόνιο για προώθηση 10 τουλάχιστον μεγάλων επενδύσεων ανά έτος, ούτε τα αναφερόμενα στις δανειακές συμβάσεις που εκχωρούν στους πιστωτές του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ολόκληρο το έδαφος της χώρας. Είναι η δικομματική πολιτική επιλογή να προωθηθούν οι επενδύσεις με κάθε τρόπο και θυσία. Και να θυσιαστούν οι δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, η ακτογραμμή, οι κορυφογραμμές, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι στα αρπακτικά των τουριστικών και ενεργειακών επενδύσεων που καιροφυλακτούν. Γιατί δεν τους φτάνει η θυσία των εργαζόμενων που ξεκίνησε και δεν έχει τελειωμό, θέλουν να καταστρέψουν τη γη, τη φύση, το περιβάλλον.
Ήδη οι εγχώριοι επενδυτές ζήλεψαν και άρχισαν να διαμαρτύρονται, «γιατί τέτοια προνόμια μόνο στις μεγάλες επενδύσεις και όχι σε όλες» μια και τρώγοντας, ανοίγει η όρεξη. Και συμπληρωματικά με τις διευκολύνσεις και τα προνόμια των γρήγορων επενδύσεων, έρχεται το Slow Track” ή “No Way Track των απαραίτητων Δημόσιων Επενδύσεων που έχει φτάσει σε πρωτόγνωρο σημείο. Τα μόνα Δημόσια Έργα που προχωράνε είναι τα ΣΔΙΤ και οι Συμβάσεις Παραχώρησης, ενώ όλες οι απαραίτητες υποδομές σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ έχουν παγώσει ως αποτέλεσμα της «στάσης πληρωμών» που κάνει το Δημόσιο για να πιάσει τους στόχους του μνημονίου.
σκίτσα του Στάθη από την Ελευθεροτυπία, στοιχεία από το www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου