Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Σχετικά με τον ΚΕΝΑΚ και τους ενεργειακούς επιθεωρητές

 αναδημοσιεύουμε επιστολή της Παρέμβασης Μηχανικών Μαγνησίας για τη διαδικασία των "προσωρινών επιθεωρητών", εμείς να συμπληρώσουμε μόνο ότι με τη διαδικασία που έχει επιλεγεί γίνεται ένα σημαντικό βήμα με μεγάλες επιπτώσεις στην αποστοίχιση πτυχίων από επαγγελματικά δικαιώματα

Εκτιμούμε ότι ο τρόπος και η μεθόδευση από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ (ΥΠΕΚΑ) για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι  η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η μελέτη, η επίβλεψη και η εφαρμογή αυτής , είναι πρόχειρη, αντιεπιστημονική, αντιδεοντολογική και ως εκ τούτου επιεικώς απαράδεκτη.
1) Η λογική του «προσωρινού επιθεωρητή» και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται, υποβαθμίζει τα πτυχία των μηχανικών και το ίδιο το ΤΕΕ και ανοίγει το παράθυρο για ανισότητες στον κλάδο των μηχανικών από την αρχή εφαρμογής της.
2) Επιπρόσθετα , ερωτήματα ως προς το δικαίωμα ανάθεσης τόσο των ενεργειακών μελετητών όσο και των επιθεωρητών, θέτουν τη διαδικασία αντεπιστημονική και αντιδεοντολογική και ενισχύουν την παραπάνω εκτίμηση . Επιπλέον, ο μελετητής μπορεί ταυτόχρονα να είναι και επιθεωρητής, όπως για παράδειγμα ΔΕΝ συμβαίνει στην αδειοδότηση των ανελκυστήρων? Και πολλά άλλα.
Θέση μας είναι, το ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και το κεντρικό ΤΕΕ να μη νομιμοποιήσει την παραπάνω διαδικασία και να ζητήσει παράταση της ψήφισης και εφαρμογής του ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ.
Η όποια διαδικασία πρέπει να στηρίζεται στην ισότητα των πτυχίων-δικαιωμάτων μας , στην επαρκή επιστημονική και κατά τεκμήριο πληρότητα και την αρχή της ισονομίας και επί ίσοις όροις δυνατότητα συμμετοχής όλων των συναδέλφων.
Η κατάρτιση υπό τη μορφή διδακτικού σεμιναρίου που θα διοργανωθεί από τριμερή επιτροπή (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΤΕΕ) και η ελεύθερη συμμετοχή με ανελλιπή παρακολούθηση των συμμετεχόντων θα δώσει σ’αυτούς και το δικαίωμα προσωρινής πιστοποίησης τους ως ενεργειακούς επιθεωρητές . Στο διάστημα της υλοποίησης και λειτουργίας αυτών ως ενεργειακούς επιθεωρητές με την επίβλεψη μελών της αντίστοιχης επιτροπής και σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα είναι δυνατή και η παραχώρηση της οριστικής τους πιστοποίησης .
Ο κατάλογος των επιθεωρητών θα πρέπει να είναι ανοικτός καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα και με περιοδική λειτουργία, το σύστημα αυτό αξιολόγησης και πιστοποίησης θα είναι ανοικτό για όλους όσους από τους συναδέλφους ενδιαφέρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου