Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Ειδικός Λογαριασμός για το χρέος


Ανοιχτά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσχημα για όποιον θέλει να ακυρωθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και να οδηγηθεί η Ελλάδα σε μια συντεταγμένη χρεοκοπία καλείται να κλείσει το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες αύριο (σήμερα δηλαδή).
Το θέμα που θα φέρει –πολιτικά τουλάχιστον– σε δύσκολη θέση την Αθήνα είναι αυτό της αυξημένης εποπτείας και του ειδικού λογαριασμού, μέσω του οποίου θα εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα το δημόσιο χρέος. Σε αυτό τον λογαριασμό, που θα ελέγχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατά πάσα πιθανότητα θα τηρείται σε κάποια ξένη κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένα ποσό που θα διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο λογαριασμός αυτός θα χρηματοδοτείται από το πακέτο βοήθειας, από έσοδα από αποκρατικοποιήσεις (που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να διατίθενται για τη μείωση του χρέους) και από έσοδα του Δημοσίου που έχουν προϋπολογισθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους. Οι πιστωτές θα βάζουν το δικό τους μερίδιο και η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να βάλει το δικό της (όταν κάποια στιγμή θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα). Αυτό σημαίνει ότι χρήματα του Δημοσίου θα μεταβιβάζονται σε έναν λογαριασμό και με μια διαδικασία που δεν θα ελέγχονται από την ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη, οι πιστωτές θα αφαιρέσουν από την Ελλάδα τη δυνατότητα να «απειλεί» με χρεοκοπία για να πάρει τις δόσεις. Το χρέος θα εξυπηρετείται κανονικά και οι όποιες επιπτώσεις από τη μη επίτευξη των στόχων του Μνημονίου θα περιορίζονται στο εσωτερικό της χώρας. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του ειδικού λογαριασμού θα καθοριστούν την Κυριακή από την ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group) για να εγκριθεί την επομένη από τους υπουργούς Οικονομικών. Επίσης, θα ενισχυθεί η μόνιμη παρουσία της Κομισιόν στην Αθήνα. Ηδη έχουν προκηρυχθεί τέσσερις θέσεις από την Ε.Ε. Ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ πιέζεται να αναλάβει και εποπτικό ρόλο, αλλά συνεχίζει να αρνείται.

Σημείο – κλειδί για την τελική συμφωνία σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας στο Eurogroup είναι το ζήτημα της σύστασης του "ειδικού λογαριασμού"

Ο ειδικός λογαριασμός δείχνει εσωτερική χρεοκοπία για την Ελλάδα Σε αυτόν θα δεσμεύονται τα κεφάλαια του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι γερμανικής εμπνεύσεως και φαίνεται ότι δεν έχει αποσυρθεί παρά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα .

Όπως αναφέρει η "Ημερησία" του Σαββάτου, η δημιουργία του λογαριασμού και η αποδοχή του από την Ελλάδα, είναι το κλειδί για να εγκρίνει το Eurogroup της Δευτέρας τη συμφωνία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με την αποδοχή του "ειδικού λογαριασμού", η Ελλάδα θα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με την απειλή εσωτερικής στάσης πληρωμών και θα πρέπει να λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα, καθώς θα υποχρεωθεί να καλύπτει μόνη της τα ελλείμματά της.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται κομβικής σημασίας η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, στην οποία αναφέρεται συνεχώς το Υπουργείο Οικονομικών,

Με τον "ειδικό λογαριασμό", οι πιστωτές θα είναι απόλυτα ασφαλείς. Η ΕΕ θα επιβάλει να εκταμιεύονται κατά προτεραιότητα, τα χρήματα που θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή των εξωτερικών χρεώσεων της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι το δημόσιο θα διοχετεύει άμεσα σε αυτόν τα έσοδά του.

Έτσι, η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί για να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, καθώς δεν θα έχει τη δυνατότητα εκταμίευσης χωρίς την έγκριση της τρόικας.

2 σχόλια:

  1. και φυσικά η διεκδίκιση των χρεών μας από τους πιστωτές θα είναι ΑΜΕΣΗ.
    που σημαίνει ότι αν έχω ένα κίνητο και δεν έχω καθόλου χρήματα για να πληρώσω την φορολογία μου, οι πιστωτές θα διεκδικήσουν τα χρήματά τους με κάθε τρόπο... που σημαίνει θα μείνουμε κυριολεκτικά στον δρόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έτσι ακριβώς είναι, έχουν βάλει στο μάτι όχι μόνο τη δημόσια περιουσία, αλλά και την ιδιωτική μας περιουσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή