Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Ανακοίνωση: Υπεύθυνοι Ενεργειακών Υποδομών



Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 2022
Αρ. Πρωτ. : 5077

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ : ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Συνάδελφοι

Σε πρόσφατο έγγραφο της η Ομοσπονδία μας αναφέρθηκε λεπτομερώς στο «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και στη λειτουργία του, καταλήγοντας στο εύλογο συμπέρασμα πως αυτό είναι το τίμημα των ιδιωτικοποιήσεων που οδηγούν στην κερδοφορία των λίγων, σε χειρότερες παρεχόμενες υπηρεσίες και περισσότερα οικονομικά βάρη στους πολλούς.

Η κυβέρνηση θέλοντας να έχει την καλή έξωθεν μαρτυρία και επάνω στον πανικό της, στήνει ένα πρόχειρο, χωρίς στρατηγική σκηνικό, για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος στα κτήρια που στεγάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, όπου για άλλη μια φορά, ζητάει να βγάλουν «το φίδι από την τρύπα» οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του Δημοσίου. Τους αναθέτει ως «από μηχανής θεοί», να βρουν τη λύση, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, αρχικά κατά 10% μηνιαίως. Με σοβαρότατες αντιφάσεις μάλιστα, τη στιγμή που ενώ από τη μία επιδοτεί την επιστροφή στο πετρέλαιο, την ίδια στιγμή με το Ν.4936/22 απαγορεύει την εγκατάσταση νέων καυστήρων πετρελαίου!

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 3424/02.07.2022 που εκδόθηκε εν μέσω θέρους και την εγκύκλιο 11963/21.07.2022 που ακολούθησε, ζητείται να οριστούν ενεργειακοί / διοικητικοί υπεύθυνοι. Επισημαίνεται ότι ο ορισμός των υπευθύνων αυτών γίνεται αυθαίρετα, εφόσον στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται κανένα κριτήριο επιλογής.

Στα επιμέρους άρθρα του ΦΕΚ παρατηρείται πλήθος αοριστιών και μεγαλοστομιών. Ενδεικτικά, στο άρθρο 3 και ως άμεσο μέτρο προτείνεται η σκίαση των κτηρίων προς βελτίωση ενεργειακής συμπεριφοράς. Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα συμπεριλαμβάνονται μείωση αέργου ισχύος ηλεκτρικών καταναλώσεων με κατάλληλο εξοπλισμό αντιστάθμισης για την αύξηση του συντελεστή ισχύος τους (συν φ) σε επίπεδο κατ’ελάχιστον 0,95 καθώς και η εγκατάσταση Building Energy Management Systems (sic !!).

Στο ΦΕΚ και την εγκύκλιο δεν περιγράφεται ούτε πως θα υλοποιηθούν αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια, ούτε πολύ περισσότερο από ποιους πόρους θα αντληθούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Επιπλέον, δεν λαμβάνεται υπόψιν ότι πολλά από τα υφιστάμενα δημόσια κτήρια είναι εξαιρετικά γερασμένα , δεν έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά, ενώ άλλα δεν ανήκουν καν στην κυριότητα του δημοσίου αλλά είναι νοικιασμένα. Και, βέβαια δεν γίνεται απολύτως καμία μνεία για την ενεργειακή τους αναβάθμιση, καθιστώντας έτσι τους Δ. Μηχανικούς για άλλη μια φορά υποψήφια εξιλαστήρια θύματα για τη μη επίτευξη του στόχου! Γνωρίζουμε όλοι ότι λόγω της ακαταλληλότητας των κτιριακών υποδομών και υπό την παρούσα κατάσταση, πολύ συχνά οι δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάζονται να εργάζονται σε δυσχερείς συνθήκες με έλλειψη ψύξης/θέρμανσης, φυσικού φωτισμού/αερισμού, κλπ.

Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η έκδοση των οδηγιών αποσκοπεί στην ανάθεση στους ενεργειακούς υπεύθυνους (κυρίως Μηχανικούς) του ρόλου του Ενεργειακού Αστυνομικού του Δημοσίου. Ήδη, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εντόνων διαφωνιών μεταξύ υπαλλήλων και δυσλειτουργιών των υπηρεσιών για τα οποία το μόνο που ευθύνεται είναι το ασαφές πλαίσιο αρμοδιοτήτων. Περαιτέρω, οι ενεργειακοί / διοικητικοί υπεύθυνοι, χωρίς πάντα να διαθέτουν την απαραίτητη κατάρτιση, εμπειρία και υλικοτεχνική υποδομή, καλούνται να συμπληρώσουν μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα publicenergysavings.gov.gr πληθώρα στοιχείων, γραφειοκρατικού κυρίως χαρακτήρα, με συνεπακόλουθη απώλεια πολυτίμων εργατοωρών από τα κύρια καθήκοντα τους, τα οποία συνεχίζουν αμείωτα. Ο πολυδιαφημισμένος όσο και νεφελώδης στόχος της ενεργειακής μείωσης κατά 10% περνάει μέσα από τις συμπληγάδες μιας δύσχρηστης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με πολλές ελλείψεις και προβλήματα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πλαίσιο θέσπισης «κινήτρων», όπως αυτό ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Βορίδη, Σκρέκα και Σκυλακάκη επιτείνει το θολό του εγχειρήματος. Καμιά αναφορά δεν γίνεται σε επιπλέον κίνητρα στους δημόσιους υπαλλήλους που θα απασχοληθούν στο εξαιρετικά σημαντικό αυτό αντικείμενο. Τουναντίον, θεσπίζεται ένα τιμωρητικό πλαίσιο με αμφίβολα αποτελέσματα.

Συμπερασματικά, εκτιμούμε ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση αποτελεί ένα θέμα που χρήζει σοβαρής και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης. Είναι ένας ιδιαίτερος τομέας που χρειάζεται στρατηγική, σχεδιασμό και εξειδικευμένα στελέχη. Η πρωτοφανής προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση κι οι εκπρόσωποί της (όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Α.Υ. Εσωτερικών κ. Πέτσας: «ή θα προσαρμοστείτε ή θα πεθάνετε!») που «εν μια νυκτί», καλεί τους Δημόσιους Υπάλληλους Διπλ. Μηχανικούς να επιλύσουν το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης στα κτήρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες του δημοσίου, είναι βέβαιο ότι δεν θα φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει ακόμη πιο δυσχερείς συνθήκες εργασίας, προκαλώντας έριδες μεταξύ των συναδέλφων Δημοσίων Υπαλλήλων στους εργασιακούς χώρους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί η «αίσθηση» ότι κάποιοι συνάδελφοι δεν θα τηρούν τα μέτρα σε σχέση με κάποιους άλλους και κάποιοι άλλοι θα τρέχουν να ενημερώνουν για τη μη τήρηση των μέτρων απ’ άλλους και πάει λέγοντας. Όλο αυτό το σκηνικό ενέχει τον κίνδυνο της δημιουργίας νέων «εξιλαστήριων θυμάτων» στη Δημόσια Διοίκηση και όχι μόνο.

Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους που αναλαμβάνουν το ρόλο του Ενεργειακού Υπευθύνου και τους καλούμε να μας ενημερώνουν για τα προβλήματα που προκύπτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου