Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ



Αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 12 Ιανουαρίου
Το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο ανοίγει η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος που αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 12 Ιανουαρίου. 
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρίων όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γίωργος Σταθάκης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στο αμέσως προσεχές διάστημα η σύμβαση για την πρόμηθεια ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να έρθει στα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών. 
Η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της τιμής του ρεύματος για την Λάρκο επισπεύστηκε σύμφωνα με πληροφορίες μετά την απόφαση της ΕΕ να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για την μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. Ευρώ. 
Η εξέλιξη προκάλεσε συναγερμό στο αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση και να αποφευχθέι το οριστικό λουκέτο της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας. 
Σε αυτή την κατεύθυνση, η ιδιωτικοποίηση προβάλλει ως μοναδική λύση και αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί η εταιρία από το βάρος των κρατικών ενισχύσεων. 
Η ΕΕ με απόφαση που εξέδωσε το 2009 εν όψει της τότε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της Λάρκο και προκειμένου να ενισχύσει το σχετικό εγχείρημα έκρινε ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν θα επιβαρύνουν τον νέο επενδυτή, απόφαση που έχει προσβάλλει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο η διοίκηση της Λάρκο. 
Η προσέλκυση επενδυτή προυποθέτει μακροπρόθεσμη λύση στην τιμή του ρεύματος για την ενεργοβόρα βιομηχανία και σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η υπογραφή σύμβασης με τη ΔΕΗ που σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει τιμή στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα. 
Οι δύο εταιρίες θα πρέπει να ρυθμίσουν και παλαιότερες οφειλές ύψους 300 εκατ. Ευρώ, ποσό που αυξάνεται κατά 5 εκατ. Το μήνα.
Η ευνοική απόφαση της ΕΕ για τον νέο επενδυτή σε σχέση με τις κρρατικές ενισχύσεις και η υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης για το ρεύμα δημιουργούν ένα καλό έδαφος για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και ανόγουν δρόμο για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα της Λάρκο. 
Ωστόσο ο σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να λάβει υπόψη του την ανάγκη νέων επενδύσεων ύψους 300 εκατ. Ευρώ για την μέιωση του κόστους παραγωγής για την θωράκιση της εταιρίας έναντι των χαμηλών διακυμάνσεων του νικελίου. 
Υπό αυτή την έννοια διατυπώνονται και εισηγήσεις για μηδενικό τίμημα και δέσμευση του επενδυτή για την υλοποίηση των επενδύσεων που θα βάλουν τέλος στον κύκλο αβεβαιότητας της βιωσιμότητάς της. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τον ισολογισμό χρήσης 2014, οι σωρευμένες ζημίες της ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε 285,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία λειτουργεί με αρνητικό περιθώριο EBITDA και περιθώρια κέρδους (-6,5% και -12,1% αντιστοίχως το 2014). 
Τα ίδια κεφάλαιά της είναι αρνητικά κατά 155 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr



Συμφωνία με ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος - Πρώτο βήμα για λύση στο γόρδιο δεσμό της Λάρκο
03 01 2017 | 09:23


Στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) φαίνεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να οριστικοποιείται η συμφωνία ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τη νέα σύμβαση μεταξυ της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ, αναμένεται να επικυρώσει η έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία έχει οριστεί για τις 12 Ιανουαρίου, ενώ προηγουμένως την απόφαση της εισήγησης προς τη Γ.Σ. αναμένεται να λάβει το Δ.Σ. της επιχείρησης.

Η νέα συμφωνημένη τιμή, αντικατοπτρίζει το μέσο κόστος γα την μεταλλουργία νικελίου και βεβαίως είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που χρέωνε η ΔΕΗ και την οποία έτσι και αλλιώς δεν κατέβαλε η ΛΑΡΚΟ. Ως αποτέλεσμα το σωρευμένο χρέος της μεταλλουργίας προς τη ΔΕΗ αγγίζει τα 300 εκατομμύρια καθιστώντας την τον μεγαλύτερο οφειλέτη της επιχείρησης ηλεκτρισμού, ενώ αυτό αυξάνεται κατά 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ.

Ωστόσο ασαφές παραμένει ακόμη τι θα προβλέπει η συμφωνία για την αποπληρωμή των όσων η ΛΑΡΚΟ οφείλει στη ΔΕΗ, όπως και από το ποια ημερομηνία θα ισχύσει η νέα τιμολόγηση, προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό της οφειλής.

Σχετικά σημειώνεται ότι η νέα συμφωνία ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών και ενώ κατά το ίδιο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη διαιτητική διαδικασία. Σε αυτήν προσέφυγαν οι δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας ως προς την τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας για το χρονικό διάστημα 1η Ιουλίου 2010 έως 31 Δεκεμβρίου 2013.

Τι σημαίνει

Η επικύρωση από τη Γ.Σ. της ΔΕΗ, της νέας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικού για τη ΛΑΡΚΟ, θεωρείται ότι αποτελεί ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα για την έναρξη ανασυγκρότησης της επιχείρησης με πρώτο ζητούμενο τη μείωση του παραγωγικού κόστους, το οποίο σήμερα είναι περίπου διπλάσιο από την τιμή του μετάλλου που παράγει.

Έτσι μόνο θα μπορέσει να διατηρηθεί στη ζωή και να μη λειτουργεί σε βάρος τους τραπεζικού συστήματος και των μετόχων της που στην ουσία είναι το ίδιο το Δημόσιο (Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ).

Την ανάγκη πλήρους αλλαγής του σημερινού, μη βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, φαίνεται ότι την έχουν ενστερνισθεί τα στελέχη της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε εργαζόμενους της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, τόνιζε τα εξής: «Η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να επιβαρύνει με εκατομμύρια μηνιαίως τη ΔΕΗ και δεν μπορεί να συνεχιστεί το σημερινό μοντέλο. Μπορούμε να έχουμε μια εταιρεία που να είναι μέσα σε μια γυάλα και να είναι τόσο θνησιγενής; Το θεωρώ πράγματι ότι είναι εγκληματικό. Το τέλος θα είναι χειρότερο, αν δεν κάνουμε κάτι. Χρειάζεται ένα άλλο σχέδιο». 

Με βάση τα δεδομένα αυτά, με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, με την πώληση της ΛΑΡΚΟ να αποτελεί μια από τις εξεταζόμενες λύσεις. Ωστόσο όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν τα προβλήματα της ιστορικής μεταλλουργίας νικελίου, ζητούμενο δεν μπορεί να είναι αυτή καθαυτή η ιδιωτικοποίηση της, αλλά η μέσω αυτής αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός της επιχείρησης, με την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων ύψους έως και 300 εκατομμυρίων, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος παραγωγής και έτσι να μπορεί η επιχείρηση να αντιμετωπίζει τις περιόδους χαμηλής τιμής του μετάλλου, όπως αυτή που διανύει τα τελευταία χρόνια.

Εκτιμάται δε ότι μέσω της πώλησης - ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, καθίσταται πιο εύκολη η απεμπλοκή της από το πρόβλημα της μη σύννομης κρατικής ενίσχυσης την οποία έχει δεχτεί η επιχείρηση ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ, θέμα για το οποίο η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή μέχρι τώρα δεν έχει επιστρέψει η ΛΑΡΚΟ εντόκως στο Δημόσιο το ποσό αυτό.

Σημειώνεται τέλος ότι με βάση τον ισολογισμό χρήσης 2014, οι σωρευμένες ζημίες της ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε 285,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία λειτουργεί με αρνητικό περιθώριο EBITDA και περιθώρια κέρδους (-6,5% και -12,1% αντιστοίχως το 2014) . Τα ίδια κεφάλαιά της είναι αρνητικά κατά 155 εκατ. ευρώ.

(Μ. Καϊταντζίδης, euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου