Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

Προς νομιμοποίηση τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1975

Από ΕφΣυν της Χαράς Τζαναβάρα

«Συγχωροχάρτι» σε όλα τα αυθαίρετα -και σε όσα έχει χαθεί η οικοδομική άδεια- με την προϋπόθεση ότι έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1975 ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση ενδεχομένως μέσα στην ημέρα ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα. Η διάταξη πιθανόν να μην περιλαμβάνεται στο αρχικό σχέδιο, αλλά να προστεθεί μαζί με τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους φορείς.

Υπολογίζεται ότι το 60% των οικοδομών έχει κατασκευαστεί πριν από το 1975. Με το ισχύον καθεστώς, δεν απαιτείται τακτοποίηση για οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί προ του 1955. Με τη νέα ρύθμιση ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου που εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία θα καταβάλλει το παράβολο των 500 ευρώ που προβλέπει ο νόμος 4014/2011 για όλες τις δηλώσεις τακτοποίησης και θα τακτοποιεί το ακίνητό του καταβάλλοντας και ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Στο ίδιο καθεστώς θα ενταχθούν και οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια, αλλά δεν βρίσκεται στις πολεοδομίες. Με το σημερινό καθεστώς υπάρχει η διαδικασία ανασύστασης φακέλου, που κοστίζει στον ιδιοκτήτη σχεδόν όσο η έκδοση νέας άδειας.

Με αυτόν τον τρόπο όμως και εφόσον δεν γίνεται σαφής αναφορά ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την ευεργετική διάταξη όλα τα κτίσματα προ του 1975, ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί σε δάση, καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, σε ζώνη αιγιαλού κ.λπ. Βεβαίως υπάρχουν καταγγελίες ότι στην Ανατολική Αττική έχουν υποβληθεί δηλώσεις για ακίνητα για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης! Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολεοδομίες δεν συνεργάζονται πάντα με τα δασαρχεία.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος επιβεβαίωσαν στην «Εφ.Συν.» την πληροφορία, υποστήριξαν όμως ότι δεν αφορά τακτοποιήσεις κτιρίων σε δάση και αιγιαλούς, αλλά οικοδομές που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια με απλή έγκριση κοινοτάρχη ή βρίσκονται σε σεισμόπληκτες περιοχές όπου παλιότερα είχε δικαίωμα κάποιος να χτίσει ένα μικρό σπίτι για να καλύψει άμεσα τις στεγαστικές ανάγκες του.

Στην τελευταία περίπτωση ανήκουν 10 περιοχές που είχαν πληγεί στη δεκαετία του ’60. Από το υπουργείο λένε, επίσης, ότι δεν θα υπάρχουν περιθώρια για παρατυπίες, αφού οι νέες δηλώσεις θα συνδέονται με την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, που είναι υποχρεωτική για τις νέες οικοδομές, αλλά θα επεκταθεί και στις παλιότερες, με ένα περιθώριο 10-15 χρόνων. Το διάστημα θα είναι στην πράξη μικρότερο, αφού πλέον στις μεταβιβάσεις ακινήτων επισυνάπτεται υποχρεωτικά βεβαίωση μηχανικού. Γι” αυτό άλλωστε το νομοσχέδιο θα θεσπίζει δικαίωμα διαρκούς τακτοποίησης για παραβάσεις μικρής κλίμακας, όπως οι αποκλίσεις στις διαστάσεις μιας οικοδομής, οι αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση σε διαμερίσματα κ.λπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου