Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Δεκάδες καθηγητές του ΕΜΠ στο πλευρό του συλληφθέντα και θύμα ακραίας αστυνομικής βίας μεταπτυχιακού φοιτητή

Δεκάδες καθηγητές του ΕΜΠ στο πλευρό του συλληφθέντα και θύμα ακραίας αστυνομικής βίας μεταπτυχιακού φοιτητή

Την αλληλεγγύη τους στον μεταπτυχιακό τους φοιτητή, που έπεσε θύμα ακραίας αστυνομικής βίας το μεσημέρι της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη, εκφράζουν 45 καθηγητές και καθηγήτριες στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. «Είμαστε δίπλα στο μεταπτυχιακό φοιτητή μας Α.Μ. που δέχθηκε ακριβώς αυτή τη βία στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 χωρίς με κανένα τρόπο να την έχει προκαλέσει. Και είμαστε απέναντι στη δημόσια στοχοποίησή του και ενοχοποίησή του από βουλευτή της κυβέρνησης» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
10 Μαρτίου 2021


Μετά από ένα χρόνο πανδημίας και ένα ακόμη τετράμηνο lockdown, η επιτυχία της προστασίας της υγείας του πληθυσμού φαίνεται να εξαρτάται από τη βία που ασκούν επάνω του οι αστυνομικές δυνάμεις! Τελευταίο «κατόρθωμα» η επίδειξη αστυνομικής υπεροπλίας και ο άγριος ξυλοδαρμός κατοίκων της Νέας Σμύρνης που ασκούσαν ένα από τα λίγα δικαιώματα κίνησης τα οποία έχουν απομείνει – της σε αποστάσεις βόλτα, στην πλατεία της γειτονιάς τους μια Κυριακή μεσημέρι– προσπαθώντας να «αναπνεύσουν». Αυτή τη φορά η βεντέτα της ΕΛΑΣ εναντίον νέων ανθρώπων, που τη βλέπουμε να εξελίσσεται σε κάθε πλατεία της χώρας, επεκτάθηκε και σε οικογένειες και παιδιά. Αυτή τη φορά θύμα αυτής της βίας υπήρξε και ένας μεταπτυχιακός μας φοιτητής.

Εμείς που υπογράφουμε, καθηγητές και καθηγήτριες, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, αγανακτούμε και διαμαρτυρόμαστε έντονα προς πάσα κατεύθυνση για ακόμη μια φορά (δυστυχώς μέσα σε ελάχιστο διάστημα) για την αναίτια αστυνομική βία που ασκείται στα σώματα όσων βρίσκονται στο διάβα της και όσων «τολμήσουν» να αποπειραθούν την άσκηση του «δικαιώματός τους στην πόλη». Είμαστε δίπλα στο μεταπτυχιακό φοιτητή μας Α.Μ. που δέχθηκε ακριβώς αυτή τη βία στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 χωρίς με κανένα τρόπο να την έχει προκαλέσει. Και είμαστε απέναντι στη δημόσια στοχοποίησή του και ενοχοποίησή του από βουλευτή της κυβέρνησης. Η ΕΔΕ που εξαγγέλθηκε για τις ενέργειες των αστυνομικών και η σφοδρή αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας δείχνουν ότι πρόκειται για μια οριακή κατάληξη ενός ακραία αντιδημοκρατικού κατήφορου.

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο δημόσιο Πανεπιστήμιο έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σταθούμε δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας. Αυτό πράττουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

Αθήνα 8 Μαρτίου 2021

1. Γιώργος Αγγελής

2. Νίκος Αναστασόπουλος

3. Σοφία Αυγερινού

4. Ντίνα Βαΐου

5. Κωνσταντίνα Βαλεριάνου

6. Ελευθερία Βαρουχάκη

7. Αρχοντούλα Βασιλαρά

8. Παναγιώτης Βασιλάτος

9. Μπίλλυ Γιαννούτσου

10. Βασίλης Γκανιάτσας

11. Βασίλης Γκικαπέππας

12. Γιάννης Γρηγοριάδης

13. Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος

14. Κωνσταντίνα Καρβουντζή

15. Ρένα Κλαμπατσέα

16. Βασιλική Κόκκορη

17. Πέννυ Κουτρολίκου

18. Έλενα Κωνσταντινίδου

19. Σωτήρης Κωστόπουλος

20. Βιβή Κωστοπούλου

21. Σταυρούλα Λυκογιάννη

22. Μαρία Μαντουβάλου

23. Νέλλη Μάρδα

24. Μαρία Μάρκου

25. Μαρία Μαρλαντή

26. Τίνα Μικρού

27. Ανδρονίκη Μιλτιάδου

28. Ειρήνη Μίχα

29. Μαρία Μπαλοδήμου

30. Νίκος Μπελαβίλας

31. Φλώρα Μπουγιατιώτη

32. Κώστας Μωραΐτης

33. Δήμητρα Νικολάου

34. Μαρία Ξηρογιάννη

35. Θάνος Παγώνης

36. Ματθαίος Παπαβασιλείου

37. Δημήτρης Παπαιωάννου

38. Ελίζα Παναγιωτάτου

39. Δημήτρης Σεβαστάκης

40. Σταύρος Σταυρίδης

41. Αθηνά Σταυρίδου

42. Ελευθερία Τσακανίκα

43. Νώντας Τσίγκας

44. Ευαγγελία Φραγγεδάκη

45. Ελένη Χανιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου