Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 10/3/2021

Αρ. Πρωτ.:

Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας



Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στα κεντρικά της χώρας μας, αλλά και σε νησιά (Σάμο) οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τα παρακάτω:

Την ετοιμότητα και την επάρκεια των δεκάδων συναδέλφων μας που κινητοποιήθηκαν τοπικά αλλά και πανελλαδικά για αντιμετώπιση των πολλαπλών συνεπειών της σεισμικής δραστηριότητας. Μηχανικοί από τους Δήμους, τις Περιφέρειες αλλά και από Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή επιτόπου και ξεκίνησαν ταχύτατα τις καταγραφές κτιρίων και άλλων Υποδομών (γέφυρες, οδικά κλπ), δημόσιων και ιδιωτικών. Αν και τις πρώτες ημέρες υπήρξε παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, αυτό δε συνεχίστηκε και στους επόμενους που παρουσιάστηκαν, που σημαίνει ότι τα Μέσα αυτά δεν επαρκούσαν. Oι συνάδελφοι μας με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος εκτέθηκαν σε κινδύνους για την υγεία τους και δούλευαν ως αργά τα απογεύματα όπως και το Σαββατοκύριακο και υπερέβαλλαν εαυτό σε αυτές τις κρίσιμες ώρες με μόνο μέλημα τους το κοινωνικό συμφέρον. Όπως ακριβώς έγινε και με τον Ιανό, την καταστροφή στην Καρδίτσα, το σεισμό της Σάμου, στις πλημμύρες της Εύβοιας, αλλά και όπου χρειαστεί. Η παρουσία αυτών των μηχανικών για άλλη μια φορά αναδεικνύει την ανάγκη στελέχωσης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών με προσωπικό αλλά και την ανάγκη εξοπλισμού με μέσα αναγκαία για την εργασία τους. Η ταυτόχρονη παρουσία των συναδέλφων μας ιδιωτών μηχανικών από το τοπικό ΤΕΕ είναι πολύτιμη και βοηθητική, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος συνύπαρξης και από κοινού λειτουργίας με τις Υπηρεσίες, μια που αυτές θα έχουν την ευθύνη έκδοσης διοικητικών πράξεων.

Η Αντισεισμική προστασία αναδεικνύεται σε ένα απολύτως κρίσιμο ζήτημα που η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει. Αντισεισμική προστασία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Προσεισμικούς και Μετασεισμικούς ελέγχους και τις αναγκαίες αλλά και σωστές παρεμβάσεις στα δημόσια κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα σημαντικά κτίρια με μεγάλη συνάθροιση κόσμου (δικαστήρια, δημόσια κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπουργεία κ.ά.). Η διάχυση της ευθύνης σε Περιφέρειες, Δήμους και άλλους δημόσιους φορείς, δεν έχει αποδώσει γιατί είτε δεν επαρκούν οι πόροι, είτε δεν υπάρχει η τεχνογνωσία και πάντα δεν επαρκεί το προσωπικό. Χάνεται επίσης η κεντρική εποπτεία για το τί πως και πότε ελέγχθηκε, υπάρχει ασάφεια για το αν έχουν γίνει και με ποιο τρόπο οι απαραίτητες επισκευές & παρεμβάσεις, ειδικά στα Δημόσια κτίρια αυξημένου ενδιαφέροντος.

Νομίζουμε ότι πρέπει να ξανανοίξει η συζήτηση για το πως και με αξιοποίηση όλων των εμπλεκόμενων δημόσιων οργανισμών όπως η ΚτΥΠ ΑΕ, πρέπει να υπάρξει κεντρικός έλεγχος και κεντρικός κρατικός φορέας αντισεισμικής προστασίας για το ευαίσθητο αυτό αντικείμενο. Αυτός να αναλάβει και την ευθύνη της εποπτείας, των ελέγχων και των αναγκαίων επισκευών για όλα τα δημόσια κτίρια με πρώτα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα σημαντικά δημόσια κτίρια. Ο έλεγχος φυσικά πρέπει να γίνεται από Διπλωματούχους Μηχανικούς οι οποίοι έχουν την αναγκαία επιστημονική γνώση, όπως αυτή παρέχεται από τις Δημόσιες Πολυτεχνικές Σχολές και όχι από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια 3ετους διάρκειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου