Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

«Ενεργειακό Τειρεσία» απαιτούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Ν. Γεωργακάκη από το ΙΣΚΡΑ

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ
ΣΤΑ 420 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ!
Με παρέμβασή της στις 19/07 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), εισηγείται σειρά μέτρων, με στόχο να αντιμετωπίσει την έξαρση που παρατηρείται την τελευταία περίοδο σε απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Η εισήγηση της τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Αφορμή για την παρέμβαση αυτή στάθηκε ο συνεχώς ογκούμενος αριθμός νοικοκυριών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς και φαινομένων μετακινήσεων καταναλωτών από μία σε άλλη εταιρεία παροχής ρεύματος χωρίς εξόφληση της προηγούμενης. Με βάση δημοσιεύματα, στο τέλος Ιουνίου, οι απλήρωτοι προς τη ΔΕΗ λογαριασμοί έφταναν στα 420 εκατ. ευρώ (από 330 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι). Δηλαδή οι εκπρόθεσμα απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν περίπου 30% μέσα σε ένα χρόνο ενώ αντίστοιχα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τους εναλλακτικούς πάροχους. Σημειωτέον, ότι, το ¼ από τα παραπάνω, δηλαδή τα 100-110 εκατ. ευρώ θεωρούνται επισφάλειες καθώς πρόκειται για καθυστερήσεις άνω του εξαμήνου και αφορούν 190.000 νοικοκυριά ή μικρές επιχειρήσεις, από το σύνολο των 7,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΕΤΡΑ:
-Θέσπιση υποχρέωσης των καταναλωτών να επιδεικνύουν τη απόδειξη πληρωμής του τελευταίου λογαριασμού πριν συνάψουν σύμβαση με άλλη εταιρεία και δικαίωμα άρνησης προμήθειας ηλεκτρισμού σε πελάτες που έχουν ληξιπρόθεσμες -οφειλές σε άλλον προμηθευτή.
-Αύξηση των εγγυήσεων που ζητούν οι πάροχοι ως και 6 μήνες για τους πελάτες με ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- υποχρεωτική καταβολή προς τις εταιρείες ηλεκτρισμού μεγαλύτερου ύψους εγγύησης για όσους καταναλωτές έχουν «κόκκινο ιστορικό».
- Προπληρωμένες κάρτες ρεύματος με τη χρήση ειδικών μετρητών, όπως ισχύει σε άλλες χώρες.
- Εκπτώσεις για όσους πληρώνουν το λογαριασμό ρεύματος με πάγια τραπεζική εντολή, αν και η εντολή αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί.
- Ο όποιος προμηθευτής ρεύματος, να έχει δικαίωμα, μετά από ειδοποίηση στον πελάτη να καταγγείλει τη σύμβαση και να διακόψει την παροχή ρεύματος μέσα σε συνολικό διάστημα 1,5 μήνα.
Όπως είναι κατανοητό με τα μέτρα αυτά της ΡΑΕ επιδιώκεται συνολικά να εξασφαλιστούν τα ιδιωτικά συμφέροντα όπως των μετόχων της εισηγμένης ΔΕΗ αλλά και όλων των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στη λιανική, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι εισπρακτικές απώλειες.
Η ΡΑΕ αλλά και η κυβέρνηση αντί να προβληματιστούν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη λιτότητα και τις ανατιμήσεις στη λαϊκή οικογένεια και να προτείνουν πάγωμα τιμολογίων και μείωση για τα λαϊκά στρώματα, ενδιαφέρονται μόνο για τα προαναφερθέντα συμφέροντα.
 
Όπως διαβάζουμε στο κείμενο της ΡΑΕ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (προμηθευτές ενέργειας) απαιτούν ακόμη και ενεργειακό Τειρεσία!
Μια τέτοια πρόταση είναι κοινωνικά ανάλγητη και απαράδεκτη.
Αν και με βάση το κείμενο προς διαβούλευση η ΡΑΕ κρατάει αποστάσεις, οι ιδιώτες και η ΔΕΗ φαίνεται να πιέζουν στην κατεύθυνση δημιουργίας στην ηλεκτρική ενέργεια ενός αντίστοιχου Τειρεσία.
Θέση μας είναι ότι αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, δεν αντιμετωπίζεται με Τειρεσίες και γενικότερα διοικητικά μέτρα και για αυτό η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει άμεσα τη θέση της και να μην προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο.
Τα υφιστάμενα προβλήματα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς δεν είναι αποτέλεσμα ούτε ενός άκρατου καταναλωτισμού εκ μέρους των πολιτών, ούτε οφείλεται σε κακοπροαίρετους καταναλωτές που δήθεν επιδεικνύουν καταχρηστική συμπεριφορά έναντι των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν οφείλονται στο ότι γενικά και ξαφνικά αποφάσισαν χιλιάδες νοικοκυριά να γίνουν άνομα.
Αντιθέτως, το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα αντανακλά τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι με την πολιτική του μνημονίου και που τους έχει οδηγήσει πλέον εκτός ομαλής πρόσβασης σε στοιχειώδη αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό και οι δημόσιες μεταφορές.
Η ΡΑΕ στην πρότασή της που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, επικεντρώνεται κυρίως σε μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν τα αίτια και τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή φτώχεια.
Οι «λύσεις» που προτείνει η ΡΑΕ και προαναφέρθηκαν είναι κοινωνικά άδικες και επιβαρύνουν δυσανάλογα τις φτωχές και μεσαίες κοινωνικές τάξεις.
Με βάση τις εξελίξεις της μνημονιακής περιόδου, της λιτότητας από τη μια και των ανατιμήσεων, αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, είναι το πάγωμα των τιμολογίων και η μείωση τους για τη λαϊκή οικογένεια, αποκλείοντας παράλληλα τη διακοπή ρεύματος σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών. Επομένως θα έπρεπε ειδικά τα φτωχά κοινωνικά στρώματα και οπωσδήποτε όσα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας να έχουν δωρεά πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια για ένα ικανοποιητικό μέγεθος κατανάλωσης σε κιλοβατώρες.
Η ενέργεια δεν είναι και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως εμπόρευμα. Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση και τον κλιματισμό των νοικοκυριών, το φωτισμό, τη συντήρηση και την παρασκευή τροφίμων καθώς και την εκτέλεση οικιακών εργασιών, την καθιστούν Δημόσιο Αγαθό ύψιστης σημασίας.
Η ενέργεια, όπως και το νερό και οι άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, συνιστούν Δικαίωμα στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες σε επαρκείς ποσότητες, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης και τόπου διαμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου