Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Εκλογές ΣΠΜΕ

Αναρτούμε την εκλογική διακύρηξη της Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας - Εργαζόμενοι Μηχανικοί για τις εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών. Οι συναγωνιστές της ΑΕΠ (ΝΑΡ και συνεργαζόμενοι) επέλεξαν να παρέμβουν μόνοι τους στο δύσκολο αυτό σύλλογο χωρίς να μας προτείνουν κάποια συνεργασία (εκτός από ένα μέλος της συσπείρωσης τον οποίο και ειδοποίησαν τελευταία στιγμή). Τι να κάνουμε, έχουμε συνηθίσει πια. Εμείς πάντως καλούμε όσους συναδέλφους πάνε να ψηφίσουν να τους στηρίξουν παρά τις επιφυλάξεις μας. Και στη Αχαϊα την Εναλλακτική πρόταση φυσικά.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΔΝΤ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ
Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που το μαύρο μέτωπο (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και το κεφάλαιο μας οδήγησαν στη βαρβαρότητα των μνημονίων του κεφαλαίου, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική αυτή είναι καταστροφική και για την κοινωνική πλειοψηφία και για τους εργαζόμενους μηχανικούς.
  • Η εξαρτημένη εργασιακή σχέση της «συνεργασίας» με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών με την όποια δουλεύουν οι μισθωτοί μηχανικοί στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, έχει σαν αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να συνδυάζει την εργασιακή πειθαρχία του μισθωτού με την ανασφάλεια του αυτοαπασχολούμενου. Η εργοδοτική αυθαιρεσία και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, έχει κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Η μαύρη εργασία, η μαθητεία χωρίς απολαβές, οι καθυστερήσεις πληρωμών και οι απολύσεις χωρίς δικαιώματα είναι το παρόν και το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
  • Η πολιτική των κυβερνήσεων, της εργοδοσίας και της ΕΕ έχει οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων στην ανεργία. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το γεγονός ότι είναι ασφαλισμένοι στο «ευγενές» ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο είναι πλούσιο ακριβώς γιατί φτωχαίνει συστηματικά τους ασφαλισμένους του. Το γεγονός ότι δεν μας αναγνωρίζεται η ιδιότητα του άνεργου και τα πενιχρά οφέλη που προκύπτουν από αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συνεχίζει να μας ζητάει εισφορές ακόμα και για ανύπαρκτα εισοδήματα, και μάλιστα με τόκο, είναι απολύτως εξοργιστικό.
  • Παράλληλα οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ θα αυξηθούν δραματικά, οδηγώντας εκτός επαγγέλματος χιλιάδες συναδέλφους, ενώ το «κούρεμα» των αποθεματικών οδήγησε στην απώλεια τουλάχιστον των μισών αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ! Έτσι στο βωμό της πληρωμής του δημόσιου χρέους στους διεθνείς και ντόπιους δανειστές, αναμένεται η κατάρρευση των ασφαλιστικών παροχών και των συντάξεων παρά τις υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών.
  • Η μετατροπή των αυτοαπασχολούμενων σε άνεργους (συχνά φορτωμένους με χρέη) ή σε εργαζόμενους με όρους του 19ου αιώνα είναι ο διακηρυγμένος στόχος που βρίσκεται πίσω από το λεγόμενο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η «διέξοδος» που μας ετοιμάζουν είναι η μετατροπή μας σε διεκπεραιωτές τακτοποιήσεων αυθαιρέτων, σε μεσάζοντες ενός φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και στο κυνήγι των «ειδικών επαγγελματικών προσόντων» ως προσωρινή λύση επιβίωσης. Έτσι η αποξένωση από το αντικείμενό της εργασίας μας, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
  • Οι μηχανικοί του δημοσίου υφίστανται τη δραματική ισοπέδωση μισθών, την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και της δημόσιας περιουσίας και την εφεδρεία, δηλαδή την απόλυση χωρίς αποζημίωση. Η ισοπέδωση δικαιωμάτων και αποδοχών στο δημόσιο λειτουργεί και σαν μοχλός πλήρους ισοπέδωσης και στον ιδιωτικό τομέα.

Το ΤΕΕ στο φόντο της κρίσης αποκαλύπτει τον πραγματικό του ρόλο που είναι να υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στον κλάδο. Αυτό και από το γεγονός π.χ. ότι δεν έκανε καμία προσπάθεια να εμποδίσει την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, ενώ βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος του κατακερματισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ σπεύδει να επωφεληθεί οικονομικά, διοργανώνοντας με το αζημίωτο σεμινάρια και εξετάσεις.
Θα αφήσουμε στις εκλογές του συλλόγου ατιμώρητους τους υποστηρικτές του μαύρου μπλοκ εξουσίας ;
Ο σύλλογος πολιτικών μηχανικών είναι ένα γραφειοκρατικό όργανο με αντιδημοκρατική λειτουργία, στενές συντεχνιακές διεκδικήσεις και λειτουργία μηχανισμού εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων. Επέλεξε το δρόμο της σιωπής, της συνδιαλλαγής ή και της υποστήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και των μεγάλων αφεντικών που μας έχει οδηγήσει στα όρια της επιβίωσης. Όμως δεν μπορεί να καλυτερεύσει η θέση μας με τη μοιρολατρία ή την αδιαφορία. Πρέπει και στο σύλλογο και παντού, να πάρουμε τη ζωή και τον αγώνα στα χέρια μας. Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στους υποστηρικτές του μαύρου μπλοκ εξουσίας.
Ένας άλλος δρόμος για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τη νεολαία
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ φιλοδοξεί να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους: Τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους άνεργους, τους μηχανικούς της εκπαίδευσης, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς μηχανικούς, καθώς και τους νέους μηχανικούς, άμεσα θύματα της ανεργίας των νέων εργασιακών σχέσεων. Πιστεύουμε πως η καταστροφική πολιτική τους δεν είναι μονόδρομος, πως είναι άμεσα αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα μέτωπο αγώνα των εργαζόμενων μηχανικών για αποφασιστική αντιπαράθεση και μαχητική πρακτική δράση.
Η αναγέννηση και η ενίσχυση των εργατικών συλλογικοτήτων και αγώνων τόσο μέσα από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τα άλλα επιχειρησιακά σωματεία, όσο και μέσα από τις μορφές της λαϊκής αυτοργάνωσης, όπως τις γνωρίσαμε σε πλατείες και γειτονιές, είναι το ζητούμενο και για την επόμενη περίοδο. Οι δεκάδες πανεργατικές απεργίες και διαδηλώσεις τα δύο τελευταία χρόνια, τα ποτάμια της λαϊκής οργής που πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες και πολιόρκησαν τη βουλή, τα κινήματα ανυπακοής και απειθαρχίας, δείχνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια παλλαϊκή εξέγερση, για την ανατροπή της χούντας των αγορών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου